Městečko South Park: 5 epizod je kvůli ztvárnění proroka Mohameda stahováno z vysílání

Městečko South Park: 5 epizod je kvůli ztvárnění proroka Mohameda stahováno z vysílání | Fandíme seriálům
Comedy Central
Zobrazit dalších 16 obrázků
HBO Max je po dočasném odstranění Jihu proti severu opět v centru pozornosti kvůli odebírání pořadů z nabídky. Ale epizody mizí i na dalších službách.

Městečko South Park není zrovna útlocitným seriálem. Nebojí se rýt a zesměšňovat v podstatě cokoliv a to rázným způsobem. A týká se to i náboženských motivů. V několika dílech se tvůrci zaměřili také na islámského proroka Mohameda, což extrémně důležitá postava tohoto náboženství.

South Park: Co stojí za změnou českého dabingu Kyla?
 

A asi vás nepřekvapí, že se tvůrci Trey Parker a Matt Stone ani v tomto případě nevyhýbali kontroverznímu humoru, což vyústilo v to, že jim kvůli dvěma dílům ze čtrnácté řady (epizody nazvané 200 a 201) bylo vyhrožováno smrtí. Jednoduše bylo mnoho vyznavačů islámu rozhněvaných kvůli tomu, jak byl jejich prorok zakomponován do seriálu. 

Není tak šokem, že se streamovací služba HBO Max, v jejíž knihovně seriál najdete, rozhodla stáhnout hned pět epizod (konkrétně Super přátelé, Boje o kreslený seriál 1 a 2 a zmíněné 200 a 201), ve kterých se odkazy na Mohameda objevují a HBO není samo, kdo k tomuto přistoupilo. Stejně tak streamovací služba Hulu učinila podobný krok a nebude nabízet kontroverzní díly týkající se proroka Mohameda (kromě epizod Boje o kreslený seriál) a domovská stanice Městečka South Park Comedy Central nebude dané epizody reprízovat. A pokud si myslíte, že se k nim dostanete, pokud si seriál seženete na DVD, tak smůla, i v tomto případě provokativní díly chybí.

Na druhou stranu, v některých zemích tyto díly dál nabízejí, takže samozřejmě "nezmizely" z povrchu zemského a kromě toho samozřejmě existují jiné cesty, jak se dostat i k "zakázaným" epizodám. V Česku South Park nabízí Netflix, ale jen některé série, takže zatím nevíme, zda se podobné vynechání epizod bude týkat do budoucna i našeho trhu.

Je otázkou, jak to bude s kontroverzí v seriálu dál, zda tvůrci trochu neuberou s ohledem na velmi napjatou situaci ve světě. Pokud by to ale udělali, pak by to asi naštvalo dost fandů, kteří seriál milují právě proto, že se s ničím a nikým nepáře.

Jen pro informaci, seriál s námi ještě nějakou dobu určitě bude, v minulém roce bylo schváleno to, že bude mít minimálně 26 řad (zatím jich bylo odvysíláno 23).

Zdroj: MovieWeb

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest