Obi-Wan Kenobi: Byl ze seriálu vystřižený Darth Maul?

Obi-Wan Kenobi: Byl ze seriálu vystřižený Darth Maul? | Fandíme seriálům
Lucasfilm
Nevěřte všemu, co čtete na internetu, aneb na bombastické Star Wars zprávě něco smrdí.

Magazín The Hollywood Reporter patří ve světě filmu k těm spolehlivým, které mají prokazatelně velké množství solidních zákulisních zdrojů. Týden co týden přináší exkluzivní informace, co se prakticky ve všech případech potvrdí. Zdá se, že tohle bude ten vzácný případ, kdy se i mistr tesař utnul.

The Holywood Reporter přišel s velkolepou zprávou, podle které měl vystupovat v příběhu Obi-Wana Kenobiho populární padouch Darth Maul, ale byl z něj vyškrtnutý. Už od začátku byl článek podezřelý a pokud vám stačí stručná informace, pak vězte, že vše nasvědčuje tomu, že jde o nesmysl a Maul nikdy v seriálu vystupovat neměl. Jestli vás zajímají podrobnosti, tak pojďme popořádku:

1. Co THR tvrdí

THR v příspěvku tvrdí, že Darth Maul měl být jedním ze záporáků, kteří měli pronásledovat Obi-Wana a malého Luka Skywalkera. Maulův představitel Ray Park údajně byl součástí kaskadérského tréninku, měl být přítomný na place během pre-produkce a snad i měl natočit nějaké záběry. Park se prý každopádně domníval, že se vrací jako Maul. Pak se ale scénář seriálu začal přepisovat a Maul byl vyškrtnutý.

2. THR odporuje sám sobě

Už samotný The Hollywood Reporter nicméně píše, že situace kolem Maula je „nejasná“. Ray Park údajně mohl točit jen nějaké „testovací záběry“. Přímo v článku stojí, že zdroj přímo z Lucasfilmu informace (co THR získal odjinud) popřel, a že Ray Park na place Obi-Wana Kenobiho nikdy nebyl. Kdyby však nestačilo, že The Hollywood Reporter protiřečí sám sobě, jsou tu i další důvody, proč zprávě nevěřit

3. Tvrzení THR zřejmě odporuje kánonu

Zařazení Maula do seriálu příliš nedává smysl. Setkání Obi-Wana s Maulem z daného období zmapovaly důkladně už animované Star Wars, které jsou kanonické. Další setkání v hraném seriálu by mohlo působit nadbytečně, anebo by ten animovaný muselo ignorovat, což by část fandomu nesla s nelibostí.

4. Další zdroje informace THR rozporují

Specialista na Star Wars Jason Ward (z dobře informovaného serveru Making Star Wars) tvrdí, že podle jeho informací Darth Maul v žádné verzi scénáře nikdy nebyl. Ani v době, když se Obi-Wan ještě nepřipravoval jako seriál, ale jako film. A dokonce i vysoce postavený zaměstnanec Lucasfilmu Pablo Hidalgo na svém soukromém Twitteru napsal, že je to celé kravina (a použil peprnější výraz).

5. Proč spolehlivý THR vydal tak divnou zprávu

Otázkou zůstává, proč The Hollywood Reporter takovou zprávu napsal. Jak už bylo řečeno, jde obvykle o spolehlivý server, s dobrými zdroji. Jeho redaktoři si necucají z prstu novinářské kachny. Někdo tedy reportérům musel informaci předat. A buď někde po cestě došlo k „chybě v překladu“, anebo někdo zveřejněním téhle zprávy sledoval nějaký konkrétní zájem. Z toho, jak je zpráva koncipovaná na mne působí dojmem, že zdrojem je někdo z okolí Raye Parka.

Proč by takovou zprávu vypouštěl? Možná herec opravdu někdy někde dělal něco „maulovského“, akorát to bylo pro úplně jiný projekt, v úplně jiném kontextu. A zdroj se prostě chtěl pochlubit zajímavůstkou, která se zveličila a překroutila. Případně byl „nějaký“ projekt s Maulem skutečně zrušený/přepsaný a zveřejněním informace se zdroj z Parkova okolí snažil Lucasfilmu pomstít (akorát se podařilo cestou do médií pomotat detaily). Anebo kdosi z Parkova managementu prostě záměrně vypustil smyšlenou informaci, aby k herci připoutal pozornost. Když se totiž o vašem klientovi hodně mluví, zvyšuje se šance, že mu seženete práci. Třeba i v předaleké Galaxii…

6. Mezi omyly THR přináší i solidní info

Další informace, které The Hollywood Reporter v článku rozebírá, zřejmě pravdivé jsou. Článek tvrdí, že původně v příběhu neměl být Darth Vader. To potvrdili v rozhovoru samotní tvůrci. Stejně tak potvrdili i to, že se Obi-Wan Kenobi zásadně přepisoval. THR tvrdí, že se v jednu chvíli příběh až příliš podobal The Mandalorianovi, když se Obi-Wan měl starat o maličkého Luka. Tahle zpráva se objevila online už v roce 2020 a aktuálně také již zmiňovaný Jason Ward potvrzuje, že původně se do role Luka hledal podstatně mladší herec a teprve po přepsání scénáře se hledal zhruba desetiletý kluk.

…a to je možná jediná skutečná novinka, kterou The Hollywood Reporter ve svém článku přináší: Ve finální verzi seriálu hraje mladého Luka Grant Feely, jenž se už dříve objevil v seriálu Creepshow.

Každopádně, pokud se někde online dočtete, že z Obi-Wana byl vyškrtnutý Darth Maul, tak teď už víte, že to téměř jistě není pravda.

Foto: Lucasfilm

Zdroje: The Hollywoor Reporter, Jason Ward, Pablo Hidalgo

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest