Citadel: Extrémně drahá špionáž od režisérů Avengers dorazila do našich obýváků

Citadel: Extrémně drahá špionáž od režisérů Avengers dorazila do našich obýváků | Fandíme seriálům
Amazon Prime Video
Zobrazit dalších 10 obrázků
Stávají se z někdejších hitmakerů průšviháři? První recenze hodnotí jejich novinku jen průměrně a celé to navíc mělo vyloženě nemravný rozpočet.

Už v noci ze čtvrtka na pátek 28. dubna startuje na službě Amazon Prime Video druhý nejdražší seriál vůbec: Špionážní thriller Citadel z dílny bratří Russoů, režisérů několika dílů Captaina Ameriky a Avengers.

Hollywoodští kritici směli zveřejnit recenze až den před premiérou a streamovací služba k tomu měla dobrý důvod: Seriál se dle hodnotících příliš nepovedl. V zásadě najdete dva druhy recenzí. Ty vyloženě odsuzující, a pak ty, které píší, že je seriál vlastně „docela zábava“, ačkoliv zároveň prakticky vždy autor neopomene dodat, nějaké to „ale“. Konkrétně i ti nejspokojenější kritici uvádějí, že je seriál veleprůměrný, má stupidní pseudo-komplikovaný děj, je plný špionážních klišé, prakticky jen kopíruje slavnější vzory, dialogy jsou plné prázdných frázích a akce je někde na úrovni filmu The Gray Man.

To je pro část kritiků vlastně pochvala, pro část výraz nejvyššího zděšení (vzpomeňte, že The Gray Man měl recenze také hodně slabé, u nás také). Ti spokojenější si celkem užili herce, většinou pak především stylovou agentku v podání Priyanky Chopra Jonas. Většinou se do dobře naladěné skupiny řadí právě ti, kteří si akci dokázali užít. A výhodou je také to, že seriál rychle utíká a na klišé sází z vlastně docela dobrého důvodu – protože jsou osvědčená. Cyničtější (chcete-li náročnější) část recenzentů se domnívá, že tohle prostě nestačí a ztrácet čas něčím, protože to „celkem jde“ nedává smysl. Zvlášť když můžete na streamovacích platformách rovnou sledovat všechny ty povedenější špionážní předchůdce, nebo tucty aktuálních seriálů, které mají hodnocení špičkové.

Bratři Russoovi kariérně povyskočili poté, co se etablovali jako spolehliví seriáloví režiséři. Následně byla vesměs chválena jejich práce pro Marvel. Od té doby jako by se namísto vypravěčů stali především prodavači konceptů. Každý svůj další projekt staví na nějakém buzz-wordu, na nějakém „inovativním principu“. Budují světy, připravují obchodní modely a vymýšlejí, jak zaujmout generaci diváků odkojenou videohrami a Tiktokem. Zmiňovaný The Gray Man měl podle Netflixu dobrou sledovanost, tak Russoovic postupy na část publika asi zabírají.

Zároveň je ale třeba říct, že ať už hodnotíte jejich projekty jakkoliv, proteče jimi nesmyslná spousta spousta peněz. The Gray Man byl s dvousemilionovým rozpočtem nejdražším celovečerním filmem Netflixu a vidět to rozhodně není. A Citadel je zase druhým nejdražším seriálem historie hned po Pánovi prstenů: Prstenech moci. Tam nicméně peníze opravdu šly přímo na obrazovku, zatímco u Citadel je spolkly přetáčky. Víc podrobností najdete ve starším článku, ale ve stručnosti ty nejnovější informace k celé šlamastice:

Russoovi seriál vymysleli a přípravu svěřili do rukou Joshi Appelbaumovi. V roce 2021 se s ním neshodli na tom, jak by měla vypadat výsledná podoba série. Aktuální vyjádření Appelbauma neznáme, kolega Russoů Mike Larocca tvrdí, že rozpracovanou verzi seriálu vidělo zkušební publikum a jeho reakce nebyla moc dobrá. Dokonce měla být natolik špatná, že Joe Russo dorazil do střižny a rovnou ohromnou spoustu materiálu vyhodil. Začaly rozsáhlé přetáčky. Rozpočet nakynul na 300 milionů a namísto osmi hodinových epizod zbyly peníze pouze na šest asi čtyřicetiminutových epizod (podle některých recenzentů jsou po odečtení závěrečných titulků spíš tak třicetiminutové). Dle The Hollywood Reporteru někteří insideři z Amazon Studios vůbec nechápou, proč vedení projekt podporuje a aktuální recenze tenhle názor zdánlivě podporují.

Přesto má Amazon v Citadel nadále důvěru: Objednaná je druhá řada a zároveň a také italský a indický spin-off, které mají spolu s hlavní sérií utvářet rozsáhlý špionážní svět. Už v pátek 28. dubna jsou k dispozici první dvě epizody, potom s týdenními odstupy následují další. Pusťte si přiložené trailery a udělejte si vlastní obrázek o tom, zda špionážní novinku budete chtít na Amazonu vyzkoušet. Dole v galerii najdete nejnovější obrázky.

Ve velkolepém špionážním thrilleru Citadel vystupují Richard Madden a Priyanka Chopra Jonas jako Mason Kane a Nadia Sinh, bývalí agenti nezávislé špionážní agentury Citadel. Tu před lety zničil kriminální syndikát Manticore. Po osmi letech žijí Mason i Nadia úplně nové životy jako noví lidé a na svůj čas u Citadel si vůbec nepamatují. To se změní, když je jejich starý kolega Bernard (Stanley Tucci) ještě jednou rekrutuje.

Foto: Amazon Prime Video

Zdroje: The Hollywood Reporter

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest