Citadel: Extrémně drahý seriál od režisérů Avengers se vymkl kontrole

Citadel: Extrémně drahý seriál od režisérů Avengers se vymkl kontrole | Fandíme seriálům
Netflix
Bratři Russoovi se neshodli s autory, které pro výpravnou špionáž najali a přetáčky stály ranec. Dostaneme druhý nejdražší seriál vůbec.

Magazín The Hollywood Reporter přinesl rozsáhlé exposé, kde popsal komplikovanou situaci, která zavládla v zákulisí seriálu Citadel. O jeho přípravě jsme se dozvěděli už v roce 2020, ale od té doby zatím čekáme. Částečně za prodlevu může covid, ale větší vliv měly rozsáhlé tvůrčí neshody, k nimž v zákulisí došlo.

Už od počátku měl špionážní seriál obří ambice, když měl být nejen výpravný, ale také dát vzniknout celé řadě mezinárodních spin-offů. Jako producenti „Citadelu“ pro službu Amazon Prime Video chystají Joe a Anthony Russooovi, režiséři Avenger: Infinity War a Endgame. Ti přinesli námět a přípravu série následně svěřili Joshi Appelbaumovi a Andrému Nemecovi (podíleli se na seriálu Alias, na filmu Mission: Impossible – Ghost Protocol, na Želvách Ninja).

Do hlavních rolí byli obsazeni Richard Madden (Hra o trůny, Eternals, Bodyguard) a Priyanka Chopra Jonas (Quantico, The Matrix Resurrections). Amazon vkládal do projektu velkou důvěru a předpokládal, že vzniknout spin-offy v Indii, Itálii a Mexiku. Točilo se po většinu minulého roku, na mezinárodních lokacích. V jednu chvíli měla celé vyprávění odpálit velkolepá lyžařská sekvence a někdy točily dokonce tři štáby naráz. Původní rozpočet činil 160 milionů dolarů, ale začal růst už kvůli covidovým opatřením. Pak se věci vymkly kontrole.

Russoovi měli povinnosti u jiných projektů, takže se Citadel osobně příliš nevěnovali. Když dostal Amazon závěrem minulého roku k dispozici hrubý sestřih některých scén, nebyl vůbec spokojený. Russoovi se vložili do situace, nabídli vlastní sestřih a Amazon upřednostnil jejich vizi, namísto toho, jak seriál viděli Appelbaum s Nemecem. Obě strany svoje rozdílné názory nedokázaly sladit a došlo k ráznému řezu. Appelbaum a Nemec byli propuštěni a zřejmě se s Russoovými nerozešli úplně v dobrém, protože s nimi ukončili i další plánovanou spolupráci. Spolu s dvojicí scenáristů odešlo také několik dalších klíčových osobností.

Následně byl najatý David Weil (seriály Invaze, Velký lov), aby seriál částečně přepsal a upravil jeho tón. Následně od jara do léta probíhaly dotáčky, které řídil Thomas Sigel, režisér dvou epizod seriálu a zkušený kameraman, který s Russoovými točil například jejich film Cherry nebo akčňák Extraction. Aktuálně je seriál v postprodukci a není jasné, kdy jej uvidíme. Úpravy si vyžádaly dalších 75 milionů a rozpočet přerostl částku 250 milionů dolarů. Z Citadel je tak rázem druhý nejdražší seriál po Prstenech moci.

Jestli investované náklady budou mít své opodstatnění, to ukáže až samotná premiéra. Streamovací služby dále roztáčejí spirálu extrémních rozpočtů, u nichž není zřejmé, zda jsou ekonomicky obhajitelné a mohou se jakýmkoliv způsobem vrátit. A bratři Russoovi začínají nabírat pověst autorů, kteří při natáčení svých projektů utrácejí velký balík. Zatím jim to prochází, ale bude i nadále?

Foto je ilustrační, Russoovi při natáčení The Gray Mana

Zdroj: The Hollywood Reporter

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu