Seriály natáčené v Česku: Kolik tu zahraniční produkce v roce 2018 nechaly?

Seriály natáčené v Česku: Kolik tu zahraniční produkce v roce 2018 nechaly? | Fandíme seriálům
Pojďte si s námi shrnout, co se v Česku za rok 2018 natočilo a kolik nám to hodilo.

Uplynulý rok byl od zavedení pobídek v roce 2010 jedním z nejsilnějších co do počtu a útraty zahraničních projektů natáčených v České republice. Čtyřicet zahraničních seriálů a filmů strávilo na českých lokacích a v ateliérech přes 1000 natáčecích dnů a jejich útrata se vyšplhala k 5 miliardám korun.

Po bohatých seriálových letech 2016 a 2017 ani loni nechyběla zahraniční seriálová produkce. Na počátku roku se dotáčely seriály Das Boot (Sky) a Carnival Row (Amazon). V průběhu roku pak vznikla druhá sezóna historické série Knightfall (History Channel) a nový seriál BBC World on Fire zasazený do období 2. světové války. Mimoto Česká republika hostila hororově-supernaturální Lore (Amazon) a Haunted (Netflix). U posledně jmenovaného proběhlo natáčení téměř výhradně a doslova v české režii. Režisérem byl Jan Pavlacký a rovněž celý další kreativní štáb byl postaven z domácích filmařů včetně kameramana Marka Dvořáka, scénografa Martina Martince, výtvarníka kostýmů Josefa Čechoty a umělecké maskérky Lindy Eisenhamerové.

Loni padly první klapky i dvěma seriálům, jejichž natáčení překročilo přelom roku. Americký akční seriál Whisky Cavalier začne již 27. února vysílat stanice ABC. Až do června se bude točit dobový seriál Atlantic Crossing v norsko-německé koprodukci.
„Ve většině případů se jedná o několikaměsíční natáčení celých sezón o šesti a více dílech, což je známkou toho, že si producenti naši zemi nevybírají jen pro její lokace, ale pro kompletní nabídku služeb, které Česká republika v oblasti audiovizuální výroby poskytuje. Potvrzuje to i skutečnost, že se sem následně vracejí,“ uvedla Helena Bezděk Fraňková, ředitelka Státního fondu kinematografie.

Whiskey Cavalier: Exkluzivní video z natáčení v Česku
 

„Produkce zahraničních seriálů u nás v roce 2018 během téměř 500 natáčecích dnů utratily bezmála 3,2 miliardy korun. Na celkovém objemu zahraniční produkce v roce 2018 měla výroba seriálů podíl kolem 65 %,“ doplnila vedoucí Czech Film Commission Pavlína Žipková.

Filmové projekty natáčené v Česku

V ČR se točily i zajímavé filmové projekty. Snímek Jojo Rabbit v České republice natáčel úspěšný novozélandský režisér Taika Waititi od května do července 2018 a hvězdnému hereckému ansámblu vévodila Scarlett Johansson. Film v německo-americké koprodukci pod křídly společnosti Fox Searchlight Pictures se u nás točil 40 natáčecích dnů. Štáb pracoval v barrandovských ateliérech, ale také například ve Středočeském a Ústeckém kraji na lokacích v Žatci, Úštěku, Dolních Beřkovicích nebo v bývalém cukrovaru Lenešice.

Své dosud největší a nejnáročnější natáčení má za sebou Liberec. Proběhlo v druhé polovině září a produkce blockbusteru Spider-Man: Far From Home při něm zabrala téměř na týden celé náměstí před radnicí. Místní filmová kancelář fungovala jako centrální koordinační bod v komunikaci mezi radnicí, jejími odbory, městskými institucemi a produkční společností. Velké natáčení zažila také Plzeň, a to hned zkraje roku 2018. Jednalo se o
francouzský životopisný film Edmond o dramatikovi Edmondu Rostandovi a ústřední plzeňskou lokací bylo tamní divadlo. Několik filmových projektů u nás jako každoročně točili i Skandinávci: natáčel se tu norský životopisný snímek Amundsen a také film Askeladden – I Soria Moria slott, pokračování fantasy podívané pro celou rodinu, jejíž první díl se u nás točil v roce 2016 a běžel i v české distribuci pod názvem Cesta za králem trolů.

V koprodukci Dánska, Německa a České republiky se tady natáčely scény pro drama I Krig & Kærlighed zasazené
do období 1. světové války, které si čerstvě odvezlo ocenění z filmového festivalu v americké Santa Barbaře. „Mezi zahraničními projekty byly jako každoročně co do provenience nejpočetněji zastoupeny německé produkce, přičemž se ve většině případů jednalo o televizní tvorbu. Loni se u nás točilo čtrnáct zahraničních projektů, ve kterých Německo figurovalo jako producent nebo koproducent. Německé produkce u nás točily téměř 400
natáčecích dnů a utratily 960 milionů korun,“
vyčíslila Žipková z Czech Film Commission. Mezi německými projekty byly také dva celovečerní filmy mířící do kinodistribuce – snímek Als Hitler das rosa Kanninchen stahl a adaptace Hesseho románu Narziss und Goldmund.

Zdroj: StatniFondKinematografie

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu