Televizní ceny Emmy v roce 2022 ovládlo HBO a jeho absurdní drama Bílý lotos

Televizní ceny Emmy v roce 2022 ovládlo HBO a jeho absurdní drama Bílý lotos | Fandíme seriálům
HBO
Vedle HBO točí podle poroty to nejlepší Netflix a Disney, vyhrávaly Hra na oliheň, Euforie či Stranger Things.

V kancelářích HBO si mohou gratulovat. Nejvíc televizních cen Emmy při letošním ročníku připadlo právě jim. V hlavních kategoriích jich kabelová televize dostala 12, ve všech kategoriích celkem 26. Ze všech seriálů nejvíc bodovalo absurdní drama Bílý lotos (The White Lotus), pro něž HBO chystá druhou sérii. V oblasti hlavních kategorií nemá konkurenci, všechny ostatní stanice (a streamovací služby) v součtu nedokázaly získat tolik cen, jako HBO samostatně. Při srovnání ve všech kategoriích už ostatní seriáloví tvůrci vycházejí o něco lépe. Netflix celkem posbíral 23 sošek, Disney 22, pokud bychom sečetli ceny Emmy pro všechny stanice a streamovací služby, které mu patří.

Vítězný seriál Bílý lotos si odnesl celkem 12 cen. Vyhrál v kategorii nejlepší minisérie nebo antologie, Jennifer Coolidge a Murray Barlett si odnesli herecké ceny. Mike White vyhrál ceny za nejlepší scénář a režii v rámci minisérií/antologií. Celkem 6 sošek sklidila Euforie (Euphoria). Zendaya za hlavní roli dostala už druhou cenu v řadě, což je v jejím mladém věku bezprecedentní. Hra na oliheň (Squid Game) má celkem také 6 sošek. Lee Jung-jae dostal cenu pro nejlepší dramatický herecký výkon, ocenění se v hlavních kategoriích dočkala také režie.

Pěti cenami se mohou pochlubit Stranger Things, v hlavních kategoriích ale nezískali ani jednu. Animovaná série Arcane má čtyři ceny Emmy, opět mimo hlavní kategorie. Seriály Ted Lasso a Boj o moc (Succession) ovládly kategorie komedie a dramatu. Lasso si krom hlavní ceny odnesl také herecké sošky pro Jasona Sudeikise a Bretta Goldsteina a k tomu seriál získal cenu za nejlepší komediální režii. Boj o moc v hlavních kategoriích dostal cenu za nejlepší drama, hereckou cenu pro Matthewa Macfadyena a nejlepší scenáristickou cenu.

Třemi soškami se chlubí seriály Základka Willarda Abbotta (Abbott Elementary), Barry, Stále v kurzu (Hacks), Jen vraždy v budově (Only Murders in the Building) a zpravodajská late night show John Oliver: Co týden dal a vzal (Last Week Tonight with John Oliver). Další pořady už si odnášely po jedné či dvou soškách, většinou z vedlejších kategorií. Dál se prohlubuje trend, kdy ceny vyhrávají pořady vyrobené pro stream nebo prémiové kabelové stanice, zatímco vysílání na volně šířených stanicích (s reklamou) upadá. Výsledky jsou mezi internetovými komentátory přijímány vesměs pozitivně, výrazněji se ozývá snad jen zklamání z toho, že vynikající seriál Volejte Saulovi vyšel naprázdno.

V případě zájmu si na Wikipedii můžete prohlédnout podrobně zpracovanou tabulku všech nominovaných a vítězů.

Titulní foto: Bílý lotos

Zdroj: Academy of Television Arts & Sciences

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest