American Crime Story: Prima Krimi spustí 2. řadu s dabingem

American Crime Story: Prima Krimi spustí 2. řadu s dabingem | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 24 obrázků
Půjde o impozantní fresku sériového vraha Andrewa Cunanana, který zabil módní ikonu. Jak si podle nás seriál vedl? Více než dobře!

Nová televizní stanice Prima Krimi, ze které se snad nestane jen pouhý další zbytečný kanál, nachystala krom starých omšelých kriminálek i jeden vskutku zajímavý seriálový titul. Prima Krimi zahájí vysílání 2.4. a svůj večerní program odpálí zdařilou Dívkou ve vlaku. Ovšem jen o pár dnů později se i nadšenci českého dabingu a kvalitních televizních sérií dočkají druhého American Crime Story. To skončilo před několika dny, tudíž se čeští fanoušci dočkají necelé tři týdny po završení řady na stanici FX. Česká premiéra se uskuteční 7.4. od 21:55.

Prvních pár dílů druhého ACS s podtitulem The Assassination of Gianni Versace mě úplně nenadchlo a zprvu jsem tápal a nechápal jsem, o co tvůrcům skutečně jde. První série The People v. O.J. Simpson pro mě byl v roce 2016 natolik zásadní seriálový zážitek, že jsem druhou sérii (která po vzoru sesterské American Horror Story bude v každé řadě pojednávat o úplně jiném příběhu) vyhlížel s velkým očekáváním.

Čím víc dílů jsem zhlédl, tím lepší a výraznější dojem jsem nabíral. Závěrečný devátý díl už jsem jen bez dechu hltal. Hodně záleží, jak při případném sledování budete od začátku k sérii přistupovat. Po několika trailerech jsem si mysel, že The Assassination of Gianni Versace bude převážně o módním návrháři Gianninim Versacem (Edgar Ramírez) a mnohem méně o jeho vrahovi.

Tvůrci však samotného Versaceho, jeho přítele (Ricky Martin) a sestru Donatellu (Penelope Cruz) velmi upozadili a většina dílů je čistě o Andrew Cunanovi (Darren Criss). V sérii se tak mnoho nového a zajímavého o rodině a samotném zakladateli značky Versace příliš nedozvíte, přesto seriál funguje jako dechberoucí cesta za poznáváním vskutku nesympatické a divácky nepřívětivé postavy sériového homosexuálního vraha.

Právě tohle postupné vykrystalizování a hlubší poznání postavy Andrewa Cunanana dělá z druhého ACS intenzivní a nevšední seriálový zážitek. I když po zhlédnutí nemůžu mluvit o takové pecce, jako bylo soudní proces o americkém fotbalistovi O.J. Simpsonovi, tak i přesto musím druhou řadu bez větších výhrad doporučit.

Co se týče řemeslné stránky, tak tady Ryan Murphy a spol. už nikoho nepřekvapí. American Horror Story vypadá už několik let výtečně a filmový vizuál, který by vypadal brilantně i na velkém plátně nezapře ani vražda Versaceho. Ať už mluvíme o kameře, která v několika dílech mění styl podle toho, v jaké části děje jsme a koho zrovna sledujeme, anebo hudebním podkresu. Ten je při brutálních scénách upřímně tísnivý a následně v Gay Clubech a při Cunananových radovánkách spadne do diska 90. let. Na druhé ACS se zkrátka kouká skvěle, výtky bych viděl jinde.

Scénář Toma Roba Smithe (Dítě číslo 44) funguje náramně jako celek a při sledování série jako maraton bych byl maximálně spokojen. Bohužel sledování jednoho dílu po týdnech má za příčinu, že se střídají slabší díly s těmi silnějšími a hlavně ze začátku je těžké přijít seriálu na chuť. Je totiž velmi těžké sledovat něco, kde hlavní postavou divák opovrhovává a nevidí jediný důvod v nafoukaném notorickém lháři hledat jakékoli sympatie.

V druhé půlce sezóny se tento neduh pomalu vytrácí, ale i po kompletním zhlédnutí je pro mě těžké hlavní postavě rozumět a chápat její činy. Taktéž samotné Andrewovo dětství, kterému se věnuje jen jedna epizoda, je i po skončení zahaleno rouškou tajemství a nevím, co přesně se mu dělo a zda ty narážky na možné obtěžování byly skutečné.

Další problém byl pro mě v samotném představiteli Andrewa. Darren Criss za to ovšem nemůže. To, že mě jeho Andrew rozčiloval po celou řadu je čistě můj problém a samotný záměr tvůrců. Darren Criss hraje bravurně a dokázal v několika momentech vtěsnat Andrewovi lidskou tvář, která je zvrácená, ale i tak se ji dá alespoň zčásti porozumět.

Zbytek obsazení nedostal tolik prostoru a například Penelope Cruz, coby největší hvězda v obsazení, se silným přízvukem mě příliš nezaujala, stejně tak zpěvák Ricky Martin jako partner Versaceho Antonio. Tím neříkám, že by hráli špatně, jen mají v seriálu tak málo prostoru, byli pro mě nezajímaví a pro příběh neúplně důležití, aby mě patřičně zaháčkovali. Za to samotný Versace v podání Edgara Ramíreze mě bavil v každé scéně a zrovna on ten nedostatek prostoru dokázal vytěžit ve svůj prospěch.

The Assassination of Gianni Versace je impozantním vykreslením sériového vraha se vším všudy. Možná budete místy tápat stejně jako já a nebude vám zcela po chuti to, jakým směrem se tvůrci vydali a jak odprezentovali určité části děje. Avšak pokud přistoupíte na hru, kterou s vámi tvůrci záměrně hrají a necháte se se zájmem unášet postupným odhalováním informací o titulní antagonistické postavě, tak vás možná nakonec druhé ACS pohltí tak jako mne. Jen nečekejte mainstreamovou seriálovou zábavu, druhé ACS je zážitkem bez kompromisů a o to vytříbenější prožitek se jedná.

Naše hodnocení
8/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu