Rok poté: Česká televize v dokumentu připomene tragickou střelbu v ostravské nemocnici

Rok poté: Česká televize v dokumentu připomene tragickou střelbu v ostravské nemocnici | Fandíme seriálům
ČT Ostrava
Zobrazit další 4 obrázky
Česká televize představí dnes večer dokument o tragické střelbě v ostravské nemocnici, při které zemřelo sedm lidí.

Vloni 10. 12. došlo k tragické události v ostravské nemocnici. Po sedmé hodině ranní vešel do budovy Polikliniky Fakultní nemocnice Ostrava ozbrojený muž. Muž vyšel do třetího patra a v čekárně traumatologické ambulance začal střílet do čekajících pacientů. Odporný čin po sobě zanechal sedm mrtvých a dva těžce zraněné. Útočník z nemocnice utekl, ale již v deset hodin dopoledne policisté ohlásili, že znají identitu pachatele i registrační značku vozu, kterým ujel. Ještě během dopoledne našla police odstavené auto na osamělém místě. Útočník spáchal sebevraždu.

ČT uvede na Vánoce čtyři nové pohádky, ověřené klasiky i premiérové snímky
 

Přesně po roce od hrůzné události, která v České republice nemá obdoby, Česká televize představí dokument Rok poté, který divákům připomene tragickou událost a ukáže, jak se s touto tragickou událostí vyrovnali někteří přímí účastníci. Odpovědi na otázky, zda veřejnost na incident zapomněla a jak pozměnil Českou republiku, hledala redaktorka Tereza Krumpholzová, která byla onen osudný den na místě jako jedna z prvních. Krumpholzová se k incidentu vyjádřila následovně: „Byla to událost, která zasáhla velmi mnoho lidí. Těžko byste hledali někoho, kdo o ní pak ještě dlouho nepřemýšlel, nešlo to jen tak pustit z hlavy ven. My jsme to měli v redakci s kolegy podobně, vraceli jsme se k tomu, i když jsme pracovali na úplně jiných reportážích. Postupně tak vznikala myšlenka a potřeba se tématu dále věnovat. Myslím si, že by se nemělo zapomínat, protože nikdy nevíme, kdy a kde se může něco podobného opakovat.

Krumpholzová dále uvedla, že s většinou lidí, se kterými natáčeli, tragédii prožívali přímo na místě. Setkat se s nimi opět s odstupem času a vrátit se k jejich myšlenkám bylo pro Krumpholzovou a celý reportážní tým velmi dojemné. Krupmpholzová dále dodává: „Najednou si člověk pospojuje spoustu příběhů a situací, které mu v onen den a v tom všem zmatku a stresu nedošly. A musím říct, že mě překvapily velmi citlivé výpovědi a vzpomínky nejen lékařů, ale i zasahujících policistů. Každý z nich se s tragédií vyrovnával a vyrovnává jinak. Vždycky je těžké a náročné vyvolávat vzpomínky na něco tak nepříjemného, ale musím říct, že všichni, se kterými jsme natáčeli, si přesně pamatovali průběh toho dne, tedy 10. prosince 2019. A všem se vzpomínky občas vrací, v různých situacích, v různých kontextech.

Jednou z vypovídajících v dokumentu je i lékařka Jana Pometlová, která v den útoku ordinovala v traumatologické ambulanci. „Je těžké vzpomínat, ale došlo mi, kolik lidí by ovlivnilo, kdybych já v pořádku nebyla. Navenek se snažím být stejná, aby malé děti doma, které mám, nepozorovaly nějakou změnu nebo se neptaly, co se děje, proč se to děje a jak to je. Snažím se být vnitřně vděčnější za všechny i drobné úspěchy, které mám. I za to, že hezky svítí sluníčko a jsou teď na podzim krásně zbarvené stromy.

Dokument můžete sledovat už dnes večer od 20:20 hodin na ČT24 v rámci pořadu 90' ČT24.

Zdroj: ČT I, II

Foto: ČT

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu