Zemřela Mira Furlan, známá z Babylonu 5 nebo Ztracených

Zemřela Mira Furlan, známá z Babylonu 5 nebo Ztracených | Fandíme seriálům
ABC
Zobrazit dalších 5 obrázků
Představitelka ambasadorky Delenn nebo Danielle Rousseau už není mezi námi.

Ve věku 65 let 20. ledna zemřela Mira Furlan. Úmrtí oznámil její twitterový úče a posléze potvrdil tvůrce Babylonu 5, J. Michael Straczynski. Ten napsal: „Je to dnes noc velkého smutku, protože naše kamarádka a spolupracovanice odešla cestou, na které už nebude k zastižení. Mira byla dobrá a laskavá žena, neskutečně talentovaná herečka a přítelkyně všem členům obsazení i štábu Babylonu 5. Zpráva [o její smrti] nás všechny zničila.“ Příčina smrti není veřejně známa, avšak podle Straczynskiho se hereččino zdraví již delší dobu zhoršovalo.

Mira se narodila v Záhřebu, v bývalé Jugoslávii v roce 1955. Vystudovala herectví a ještě ve svojí rodné zemi hrála v divadle, televizi i filmu. Byla členkou Chorvatského národního divadla v Záhřebu. V televizi a filmu hrála už od druhé poloviny 70. let. V roce 1985 dostala jednu z hlavních rolí v Otci na služební cestě od legendárního Emira Kusturici. Snímek byl oceněný na festivalu v Cannes a byl nominovaný na Oscara. Mira se narodila do chorvatské rodiny a vzala si Srba, režiséra Gorana Gajiće. V 80. letech přejížděla mezi Záhřebem a Bělehradem a po začátku chorvatské války za nezávislost v roce 1991 odmítla opustit roli v Bělehradě. Byla vyhozena z Chorvatského národního divadla, obrátili se proti ní její kolegové, byla veřejně pranýřována a telefonem jí přicházely výhrůžky. V listopadu roku 1991 manželé emigrovali, pouze s tím, co dokázali unést.

Pár se usadil v New Yorku a Furlan v roce 1993 dostala roli ambasadorky Delenn ve sci-fi seriálu Babylon 5. V seriálu hrála dalších pět let. Vedle toho se do povědomí fanoušků zapsala jako hlas Silver Sable v animovaném seriálu Spider-Man z 90. let. Po přelomu letopočtu opět začala vystupovat v chorvatských filmech a seriálech, avšak mezi mezinárodními fanoušky se nejvíc zapsala rolí Danielle Rousseau v seriálu Ztraceni.

Mira měla s Goranem siny Marka. Upřímnou soustrast pozůstalým, čest její památce.

Zdroje: Deadline

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu