Šógun: Nový seriál z prostředí samurajů dopadl znamenitě

Šógun: Nový seriál z prostředí samurajů dopadl znamenitě | Fandíme seriálům
FX / Disney
Zobrazit dalších 19 obrázků
Historická velkolepá podívaná plná bojů o moc a intrik sklízí skvělá hodnocení a slušnou část epizod si můžete už teď pustit.

Plodný autor historizujících románů James Clavell vydal Šóguna (Shōgun) v roce 1975 a už roku 1980 byl poprvé zpracovaný jako televizní minisérie. Obecně je přijímáno, že si série dodnes dokázala udržet docela vysokou úroveň a ani rozpočet nebyl na tehdejší televizní poměry nejmenší. Nicméně každá úspěšná látka se jednou dočká nového zfilmování a co si budeme povídat, dnešní rozpočty mohou být ještě rozmáchlejší a pro část dnešního publika už by byla série z 80. let trochu retro.

Fanoušky historických dramat či japonské historie tak nejspíš potěšilo, že vzniklo nové zpracování, které se podle většiny recenzentů povedlo. Šógun nás bere do Japonska 17. století, kde hrozí občanská válka. Kulturu i místní mocenské hry poznáváme očima evropského námořníka. Seriál je hodnocený jako vizuálně krásné a vypravěčsky strhující dobrodružství, které je hluboce ponořené do detailů japonské kultury a podle některých recenzentů se aktuální minisérii dokonce daří povýšit příběh původního románu na vyšší úroveň.

Oficiální anotace: Šógun se odehrává v Japonsku v roce 1600 na prahu občanské války, která rozhoduje o osudu celého století. Lord Joši Toranaga bojuje o život, protože se proti němu spojili jeho nepřátelé v Radě regentů. Když je v nedaleké rybářské vesnici nalezena záhadná opuštěná evropská loď, připlouvá její anglický lodivod John Blackthorne s tajemstvím, které by mohlo Toranagovi pomoct vychýlit misky mocenských vah a zničit obrovský vliv Blackthornových vlastních nepřátel – jezuitských kněží a portugalských obchodníků. Toranagovy a Blackthornovy osudy jsou neoddělitelně spjaty s jejich překladatelkou Todou Mariko, tajemnou křesťankou a poslední šlechtičnou ze zneuctěného rodu. Zatímco Mariko slouží svému pánovi v této napjaté politické situaci, musí skloubit své nové přátelství s Blackthornem, oddanost víře, která ji zachránila, a povinnost vůči zesnulému otci.

Jako lord Toranaga vystupuje Hiroyuki Sanada, jako Blackthorne Cosmo Jarvis, jako Mariko Anna Sawai. V dalších rolích hrají Tadanobu Asano, Takehiro Hira, Tommy Bastow, Fumi Nikaido, Néstor Carbonell či Louis Ferreira. Hlavními scenáristy jsou Justin Marks (Kniha džunglí, Top Gun: Maverick, seriál Dva světy) a dosud nezkušená Rachel Kondo. Udávajícím režisérem je Jonathan van Tulleken (seriály Misfits: Zmetci, Top Boy, Reprisal nebo Podvrženec).

Jestli stále váháte, zda seriál zkusit, níže jsou fotky. Na Disney+ už teď najdete čtyři epizody a ještě přibude šest dalších.

Podklady a foto: FX / Disney

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu