Vinnetou: Dobrodružná legenda se vrací na obrazovky

Vinnetou: Dobrodružná legenda se vrací na obrazovky | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 43 obrázků
Dobrodružství apačského náčelníka modernější, realističtější a v nákladnějším kabátku. Seznamte se, koukněte na trailery.

Vinnetou. Kdo by indiánského náčelníka z pera Karla Maye neznal. Hrdina je u nás podobně populární, jako v rodném Německu a věřím, že každý z čtenářů o něj zavadil v jednom z bezpočtu románů nebo v některém z celovečerních filmů z 60. let minulého století. Takhle populární látku samozřejmě není možné nechat ležet ladem, a tak německá stanice RTL na Vánoční trh chystá třídílnou minisérii Winnetou: Der Mythos lebt (Vinnetou: Legenda žije), která si bere za cíl Vinnetoua a Old Shatterhanda představit dnešnímu publiku. Stanice krom moderního zpracování slibuje také větší příklon k realismu. Třídílná série je krom románů inspirovaná také filmy Vinnetou I-III a Poklad na Stříbrném jezeře.

První ze tří chystaných televizních filmů se bude jmenovat Vinnetou: Nový svět a prvním setkání dvou ústředních hrdinů. Karel May přijíždí v roce 1860 jako inženýr projektovat do Nového Mexika železniční trať. Krom divoké přírody a vzdorovitých podřízených však narazí na ještě jeden problém – původní domorodé obyvatelstvo. Trať má vést přes posvátné místo kmene Apačů, kteří na stavaře zaútočí. Karel skončí vážně zraněný v táboře Apačů, ale než jej náčelník Vinnetou stačí skalpovat, skolí jej inženýr impozantní ranou pěstí. To mu získá u kmene respekt, Apačové začnou léčit jeho zranění a Karel postupně poznává jejich kulturu. Pro svou tvrdou ránu si vyslouží přezdívku Old Shatterhand, naváže hluboké přátelství s Vinnetouem a je připravený indiánům najít mírové řešení celé situace. To však znemožní proradný předák Rattler a krvavý konflikt je na spadnutí.

Druhý film je nazvaný Vinnetou: Tajemství Stříbrného jezera. Po vyřešení konfliktu se stavaři žijí Apačové v míru a Old Shatterhandova láska s Nšo-či rozkvétá. Karl však začíná pochybovat o tom, zda je na prostý život připravený. Chybí mu jeho starý svět, technologický pokrok, pionýrské objevování. Jednoho dne se beze slova vytratí z tábora a pustí se do nového projektu v Santa Fe. Na Apače však čekají nové potíže. Na kmen zaútočí prchlivý mexický bandita El Mas Loco, který hledá legendární poklad Apačů, a unese Nšo-či, jež by jako šaman kmene měla znát místo, kde je poklad ukrytý. Když se to Old Shatterhand dozví, okamžitě se vrátí k Apačům a společně s Vinnetouem se pustí za bandity. Čekají na ně urputné pronásledování i nebezpečné podzemní jeskyně kolem Stříbrného jezera.

Závěrečná část trilogie se jmenuje Vinnetou: Poslední boj. Old Shatterhand se konečně usadil, pověsil kolty na hřebík a vyrovnal se se svým životem. Poblíž apačského tábora si postaví malou farmu, kde s Nšo-či chtějí založit rodinu. Problémy na sebe nenechají dlouho čekat, když se na indiánském území objeví ropa. Po té zatouží Santer Junior, který se snaží zapůsobit na svého otce. Najme proto tlupu banditů, aby zaútočila na několik farem a svalila vinu na Apače. Ty jsou v následné odvetě brutálně oslabeni, a pokud mají mít pro Santerovým nohsledům sebemenší šanci, musejí doufat v pomoc ostatních indiánských kmenů.

Třídílnou sérii natočil Philipp Stölzl, který má zkušenosti s mezinárodní velkoprodukcí. Vidět jste od něj mohli Agenta na útěku s Aaronem Eckhartem nebo Ranhojiče. Vinnetoua ztvárnil albánský herec Nik Xhelilaj, Old Shatterhanda Wotan Wilke Möhring, kterého byste mohli znát z různých německých kriminálek. Trampa Sama Hawkinse ztvárnil Milan Peschel (Chůvák), Nšo-či Iazua Larinos (Apocalypto), Rattlera Jürgen Vogel (Náš vůdce, Good Bye Lenin), El Mas Loca Fahri Yardim (Ranhojič), Santera staršího Mario Adorf (představitel Santera z původního Vinnetoua) a Santera mladšího Michael Maertsen (Fénix, Sluneční ulice). Inču-čunu si zahrál Gojko Mitic, který hrál ve starších mayovkách řadu vedlejších rolí. A český divákům bude známý i Predrag Bjelac, který hraje náčelníka Tanguu. Vidět jste jej mohli v českém seriálu Cirkus Bukowsky nebo v dvojdílné sérii Gangster Ka.

Trojdílný seriál bude v Německu postupně uváděn od 25. do 29.12. v televizi, ale už 23.12. vychází celá trilogie na Blu-ray a DVD. Z dostupných informací to bohužel nevypadá, že by disky měly mít jakoukoliv mezinárodní jazykovou podporu. Dohromady mají všechny tři filmy mít délku 335 minut. Přikládáme trailery a fotky.

V komentářích dejte vědět, jak vzpomínáte na starého Vinnetoua a jestli jste zvědaví na toho nového.

Zdroje: RTL, Universum Film

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 5

Kakho-Oto | 25.11.2016 08:31
Těším se velice, už jsem se smířil i s velkým odklonem od knižních předloh. Vždyť i většina filmů z 60. let má s knižními předlohami K. Maye minimum společného. Platí to i pro 2. a 3. díl Vinnetoua, nemluvě o Old Shatterhandovi nebo filmu o míšence Apanači. Představitel Vinnetoua odpovídá knižní předloze více než Brice, Old Shatterhand - budiž, až na věk (s Barkerem to bylo to samé, ale Möhring aspoň vzhledem připomíná Karla Maye), představitelka Nšo-Či je zvolena perfektně, "nový" Sam Hawkens naopak nebudí moc dobrý dojem. Při vší úctě vůči Adorfovi, Versiniové a Mitičovi: jejich zařazení do nových filmů si mohli filmaři odpustit. Naopak zařazení původní hudby i prostředí mně vůbec nevadí. Jsem zvědavý na Bjelace v roli Tanguy. Podle toho, co vím, tipuji takto: první díl bude vynikající, druhý díl jen průměrný, třetí bude velmi akční a kvalitou někde mezi prvním a druhým dílem. Pokud budou filmy úspěšné, natočí Němci ještě jeden film se stejnými představiteli, tentokrát do kin (můj názor).
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu