První dojmy: Kapitán Exner

První dojmy: Kapitán Exner | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 8 obrázků
Recenzuje první případ nového českého detektiva – aneb Vraždy v Midsomeru počesku.

Reinkarnovaný Kapitán Exner vypadal v ukázkách stylově a lákal na svěží a originální pojetí, kterým bude moci konkurovat zajetým titulům. Jenomže i přesto, že zajeté krimi série jako Kriminálka Anděl, Policie Modrava, Specialisté a další, mají své neduhy, kterým se Exner sebevědomě dokázal vyhnout, tak zklamává po jiných stránkách.

Hlavním lákadlem je samozřejmě titulní hrdina Exner v charismatickém podání Michala Dlouhého. Jeho šarmantnost a intelekt je dozajista zajímavým zpestřením na poli televizních kriminálek a svým zpola zachmuřeným a tajemným pohledem táhne celý utahaný děj prvních dvou epizod. U zbytku obsazení ať už se jedná o epizodní herce či stálé postavy už tak spokojený nejsem.

Duo Exnerových pomocníků, ztvárněných Davidem Novotným a Jiřím Vondráčkem, je v prvních dvou dílech velmi křečovité. Jejich pokusy o vtip vyznívají do prázdna, a coby pomocníci jsou (zatím) vcelku neschopní. Epizodní role Petra Nárožného nebo Anny Polívkové jsou alespoň zábavné, ale co naplat, když pro titulní zápletku jsou naprosto zbytečné a ničím příběh neovlivňují a slouží jen jako pouhé zpestření. Jedinou světlou stránkou byla “komplexní“ role Jitky Schneiderové a představení postavy Vicy Kerekes.

Nejvíc tak zamrzí nevytěžení talentovaných českých herců, kteří díky děravému, odbytému scénáři nemají, co hrát. Anebo působí jako by se ocitli v naprosto jiné roli, příkladem budiž Arnošt Goldflam v roli patologa Arnošta, který vyznívá nepřekvapivě jak parodie. Jak už jsem výše naznačil, nový Exner se sice chlubí kvalitním jak hlavním tak vedlejším obsazením, ale diváka ubíjí na poli scénáře a ultra pomalého tempa.

Snaha o vytvoření bezčasí jak ve Vraždách z Midsomeru (které díky nudícímu tempu nedokážu vystát), se zde pro mnoho diváku možná podařilo a svým způsobem vyplatilo. Jenomže já nepatřím diváky, kteří chtějí dvě hodiny strávit koukáním na díl kriminálky, u níž je celý děj po půl hodině předvídatelný. Když odhalíte, kdo je vrah a kdo tahal po celou dobu za nitky už v před koncem první části, tak se další várka toho samého ubíjejícího a pomalého vyšetřování stává vskutku iritující. Kdyby scénář byl originální, vychytralý a nepředvídatelný, tak si na pomalé tempo vůbec nestěžuji, ba naopak ho možná za to adoruji a plnými doušky vychutnávám. Takhle jsem se zkrátka nudil a kdokoli, kdo viděl pár dílů nějaké kriminálky, se podle mě bude nudit / nudil taky.

Slabá kriminální zápletka samozřejmě může být problémem jen prvního případu a další třeba budou výjimečnější, avšak co se podle mě nemá šanci změnit, jsou scenáristické pokusy o vtip, které zatím vyznívají naprosto do prázdna a spíše hlavní dějové lince škodí, než že by byly k užitku. Dále tu máme slabou chemii mezi Exnerem a postavou Vicy Kerekes či místy knižně pojaté dialogy, jenž postavám nejdou přes pusu.

Scenáristický kolaps nezachraňuje ani na tuzemské poměry kvalitní režie a stylová kamera, která neváhá těžit jeden pěkný záběr za druhým. A to Exnera natočil kameraman Pavel Berkovič, který mě svou filmografií (Micimutr, Špunti na vodě) doteď nepřesvědčil. Takhle řemeslně povedená podívaná tu nebyla od Rapla a Světa pod hlavou, ale ani to bohužel nestačí k povedenému seriálovému zážitku.

Nový Exner se snaží být moderní a zároveň v nastaveném tempu staromilský. Do vod českých krimi sérií nepřináší krom zajímavého titulního hrdiny a solidního řemesla nic nového. Kdyby herci, kamera a režie byly o pár úrovní níž, tak hloupý scénář alespoň nevyznívá tak průměrným a všedním dojmem. Takhle se jedná o promarněný potenciál kolosálních rozměrů, kterého je mi upřímně líto.

Naše hodnocení
4/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu