Z Trpasliconu: Tvůrci Červeného trpaslíka promluvili o dabingu

Z Trpasliconu: Tvůrci Červeného trpaslíka promluvili o dabingu | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 23 obrázků
Tvůrci Červeného trpaslíka promluvili o dabingu nejnovější řady. Jak se dabéři staví ke svým postavám?

O víkendu jsme se vydali na Trpaslicon, festival britského humoru, sci-fi a fantasy, kde se kromě nejrůznějších přednášek, her a soutěží uskutečnilo také setkání s tvůrci Červeného trpaslíka. Konkrétně na akci zavítal hlas Rimmera Kamil Halbich, Kryton Zdeněk Dušek, jeho jmenovec a zvukař seriálu Zdeněk Dušek, režisér českého znění Janoš Vaculík a překladatelka Helena Rejžková. Společně se loni pustili do dabingu 12. řady Červeného trpaslíka. Jak to hodnotí?

Reportáž: Byli jsme na Trpasliconu!
 

"Ze začátku (od roku 1999, pozn. red.) jsme tam byli 2 - 3, třeba i 4 najednou. Teď je tam smutno, když jsme tam každý sám. Dříve jsme to mnohem víc vnímali. Nejsou prachy," řekl Zdeněk Dušek skepticky v reakci na skutečnost, že často vůbec netuší, že party, které v sitcomu mluví, kdy vypustil z úst. Dabing seriálu totiž oproti minulosti probíhá tak, že každý z herců tráví ve studiu čas sám, bez přítomnosti kolegů. Jejich hlasy slyší pouze z obrazu, pokud už jsou namluvené. 

"Dabing se dnes dělá postupně. Herec namluví za jeden den třeba 5 dílů a postupně se to doplňuje," vysvětlil Janoš Vaculík.

Rimmer a Kryton očima jejich dabérů

A jak dabéři hodnotí své vlastní postavy?

"Mám k Rimmerovi kladný vztah. Tihle zmetkové, ti se totiž dabují nejlíp. Kor když je ta postava zasazená do komické role, to je pak lahoda," řekl Kamil Halbich, který se za svůj život vrátil k Rimmerovi mnohokrát a i po letech vplul do role vždy přirozeně. 

"Je to něco jako jezdit na kole. Za těch 20 let, i když máte pár let pauzu, se do toho člověk zase rychle dostane. Má to zpátky do minuty," vysvětlil Halbich. 

Zdeněk Dušek o Krytonovi ani o Červeném trpaslíkovi příliš libě nemluví, podezříváme ho však, že ve skrytu duše seriál a svou nejznámější postavu zcelého srdce miluje: "Já Trpaslíka zhlédl asi dvakrát při té první sérii a pak jsem si řekl, že na takovou kokotinu se přeci nemůžu koukat," prohlásil herec skepticky, leč s humorem. 

"Krytona nemám rád, Přijde mi, že je takovej škatuliózní," dodal. 

Herci z Červeného trpaslíka vtipně komentovali českého dabéra
 

Tvůrci odhalili fanouškům Červeného trpaslíka také celou řadu zákulisních drbů, například že Martin Sobotka, dabér Listera, se během dabování vzteká a hází tužkami a sluchátky. Že musel Zdeněk Dušek jednou do studia jen proto, aby předaboval jediné slovo či že si Helena Rejžková při překladu Červeného trpaslíka pomáhala internetovým slovníkem Stark Treku pro překladatele.  

V galerii si prohlédněte fotky tvůrců z besedy a také další doposud nezveřejněné snímky z Trpasliconu. 

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 5

nedvva | 23.03.2018 12:18
no když už to nadabovali, tak snad to i někdy odvysílají :-D
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu