První dojmy: Legion zůstává psychedelickým veledílem

První dojmy: Legion zůstává psychedelickým veledílem | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 7 obrázků
Zachoval si ojedinělý komiksový počin stále stejné kouzlo?

V loňském roce jsme měli možnost vidět spoustu komiksových počinů, ať už filmů či seriálů. Jeden z nich však bezpochyby vyčníval, a tím byl xmenovský Legion na stanici FX . Ten se stal prvním seriálem ze světa X-Menů. Svým výjimečným stylem, pojetím a vizuálem, který zdaleka nepřipomínal komiksovky, si získal velmi dobré hodnocení a popularitu nejen v řadách komiksových fanoušků. Před pár dny si odbyla premiéru druhá řada, která pochopitelně nesla velká očekávání, zvláště po skvělém traileru. Jak nakonec druhý výlet do bláznivého světa mutantů dopadl?

Příběh se odehrává rok poté, co byl David Haller (Dan Stevens) unesen podivnou létající koulí. Mutanti ze Summerlandu se spojili s vládní organizací Divize 3, ve které spolupracují s agentem Clarkem (Hamish Linklater) a pomáhají jim udržovat pořádek. Jejich největší prioritou je však pátrání po Amahlu Faroukovi (David Negahban), alias Shadow Kingovi, který na konci minulé řady uprchnul v těle vědce Olivera Birda (Jemaine Clement). Po přesně 362 dnech je David nalezen v tanečním klubu, dezorientovaný a marně si snažící vzpomenout, kde celý ten rok, který mu připadal jako několik hodin, byl.

První díl Legiona se hned ze začátku nezdržuje vysvětlováním všeho, co se za uplynulou dobu změnilo. To se děje postupně celý díl, během kterého se dozvíme všechny základní informace, které jako diváci potřebujeme vědět. V tomto ohledu jsem velmi uvítal, že na nás tvůrci hned nevyrchlili spoustu nelogických věcí, které bychom si museli složitě domýšlet, avšak postupně nás seznamují se vším novým.

Zároveň však objevujeme spoustu nového, včetně podivné Divize 3, kterou vede jakýsi generál s košíkem na hlavě. Vše je opět tak úžasně divné a kouzlo první řady v tomto rozhodně nevyprchalo. Naopak si troufám tvrdit, že podivností bude přibývat a budou daleko hezčí a propracovanější. Symbolika a všemožná znamení, které svému dostojí až v kontextu dalších dílů, rozhodně nechybí a první díl pokládá zajímavé otázky do dalších pokračování.

Už jen to, co se vlastně Davidovi stalo, je záhadou, kterou nebude jednoduché rozlousknout. Zásadní je také vztah s jeho láskou Syd (Rachel Keller), který vyznívá intenzivně. David si před ní schovává tajemství, které jejich vztah vyloženě ohrožují (viz. Symbolika zdravého a nemocného kuřete), a je jasné, že se jich bude muset vzdát, aby se vše posunulo opět dál. Rachel obecně se stává vedoucí postavou, která se za uplynulou dobu snažila kontrolovat svoji schopnost výměny těl.

Z postav tak Rachel rozhodně udělala největší progres kupředu. Ostatní postavy jsou víceméně stejné, ale je příjemné je opět vidět. Především Carry (Bill Irwin) si svůj part opět naplno užívá, stejně jako Aubrey Plaza v roli Lenny a Jemaine Clement v roli Olivera. To nás přivádí k asi poslední zmínění hodné situaci, a to je taneční souboj Davida, Lenny a Olivera v klubu. Za mě se jedná o nejlepší sekci prvního dílu, jelikož taneční kreace v Legionovi jsou opravdu vrcholem show. Zároveň se opět jednalo o zajímavou symboliku vnitřního boje, který David svádí se svým nepřítelem. Jedinou menší výtkou je u mě délka epizody, která dosahuje necelé hodiny. Na úvodní epizodu mi to přijde maličko moc, mohla by mít o 10 minut méně, ale jedná se opravdu o maličkost. 

Ve výsledku první díl seriálu Legion vůbec neztratil kouzlo první řady. Ideálně nás uvádí do děje, který se odehrává celý rok poté. Herci si opět hraní svých postav užívají, Dan Stevens jako David Heller dále pokračuje ve výkonu na úrovni, i když neměl tolik šancí se v prvním díle projevit. Vše se pomalu ale jistě rozjíždí, pokládají se otázky do dalších dílů a vše si zachovává to příjemné tajemství, které divák prostě chce rozluštit sledováním dalších epizod. A samozřejmě skvělá taneční scéna a spoustu dalších podivností, které dělají z Legiona opravdu originální a velmi zajímavý počin.

Naše hodnocení
9/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu