Temný případ: Finále polovinu lidí nadchne a polovinu naštve

Temný případ: Finále polovinu lidí nadchne a polovinu naštve | Fandíme seriálům
Zobrazit další 2 obrázky
Tvůrci se na konci své cesty pořádně rozjeli. Bylo to ale tím správným směrem?

Tento článek obsahuje spoilery!

Přestože tato řada sázela po celou dobu svého vysílání na jistotu a nabízela očekávané věci jako každá jiná detektivka, finále si s těmito očekáváními vytírá pr… Záleží pouze na vašem vkusu a schopnosti přejít na neobvyklou hru tvůrců, která buďto skončí remízou, nebo prohrajete. Tak či tak, tvůrci díky svému nevídanému úkroku odlišným směrem vyhrají v každém případě. Výsledek záleží čistě na vás. Kdo čeká podobnou formu rozuzlení případu jako v minulých řadách, čeká ho studená sprcha. To bychom měli menší namlsání a pojďme se podívat na začátek.

Už ten totiž mnoho lidí nemusí zrovna nadchnout. Minulá epizoda nám na konci připravila nakousnutý zvrat, kterým jsme také vkročili do poslední epizody. Celý se bohužel vyřeší konverzací v lese marně snažící se o osudový nádech. Po jeho ukončení nakonec zjišťujeme, že jsme se díky tomu nikam neposunuli. Jeho zakomponování do příběhu zde figuruje spíše z donucení, protože bez něho by vyvstaly nezodpovězené otázky, o kterých se ale nakonec dozvíme, že stejně nikam nevedou. Další momentky této epizody se následně nesou v dost podobném duchu jako u předchozí epizody. A s tím bude mít většina lidí hodně velký problém.

Temný případ 3: "Seriál se příliš táhne," kritizuje scénář Stephen Dorff
 

Jedná se totiž o vyvrcholení dekádami protkaného případu, které má přece s každou scénou stupňovat gradaci a tlačit na pilu! To si alespoň většina z vás bude myslet. Opak je ale pravdou. Kdo čeká drama, čeká ho zrada. Rozuzlení případu o ztracené holčičce vám bude převyprávěno na jeden nádech během pěti minut a tento fakt ve vás zanechá neblahý pocit neúplnosti. Alespoň do té chvíle, než si uvědomíte, že jste teprve v půlce epizody a jako ošlehaný divák už moc dobře víte, že se rozhodně nejedná o konečnou zastávku, ale stále pokračujete v jízdě, i když se na první pohled zdá, že vlak už dávno zastavil.

Do samotného konce dorazíte později. Až ten teprve rozhodne o vašem konečném dojmu z celé epizody. Do dění totiž zasáhne neviditelná ruka scenáristy, která pátrání znovu popožene kupředu. Bohužel, kvůli schopnosti hlavní postavy neustále zapomínat se skutečnou pravdu nikdy nedozvíte a jste ponecháni napospas svým myšlenkám a dohadům, které příběh dokončí namísto tvůrců za vás. Tím pádem zde máme dost netradiční, leč velmi lidsky pojatý konec, který nepotřebuje osudové finále, ale vystačí si pouze s jednoduchou myšlenkou a komorním pojetím. A právě proto bude konec pro spoustu lidí působit velmi neuspokojivě. Jiní si ale v tomto odvážném odklonu od známých filmových klišé najdou své zalíbení. Stejně jako já. Kam patříte vy?

Naše hodnocení
8/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 2

Ištván87 | 27.02.2019 09:24
Za mě dobrý. Jestli mě nějaký finále naštvalo, tak to u druhý série, který mi přišlo šíleně na sílu. Prostě se někdy rozhodli, jak to má s hlavními hrdiny (a hlavně se záporáky) skončit, tak to tam na konci nějak naroubovali. U tý třetí řady byl konec takovej hořkosladkej, ale pěknej.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu