Na internet unikla pravidla přísné televizní a filmové cenzury v Číně

Na internet unikla pravidla přísné televizní a filmové cenzury v Číně | Fandíme seriálům
Comedy Central
Zobrazit dalších 10 obrázků
Možnosti toho, co je v čínských seriálech a filmech ukazovat, jsou podle uniklých dokumentů značně omezené.

Cenzura v Číně není žádnou novinkou, filmy i seriály se tam zakazují, upravují či zkracují už od samotného vzniku kinematografie. Mezi zakázané filmy se dostal například Šílený Max: Zběsilá cesta, Deadpool a Sebevražedný oddíl. V komunistickém státě je zakázaný i Pán času (Doctor Who) nebo dokonce Prasátko Peppa. Na internet unikly fotografie přímých nařízení pro národní rádio a televizní administraci, kde je popsáno vše, co se musí ve filmech a seriálech zakazovat. Pravost nařízení není na 100% potvrzená, ale jdou ruku v ruce s tím, co se zakazuje v Číně už delší dobu.

Zákaz se vztahuje na dvacet žánrů. Seriály pro mladistvé by neměly obsahovat lásku člověka ke štěňatům, zločin a násilí. Romantická drama se musejí vyhnout intimitě a měla by být převážně o střetech a konfliktech. Fantasy příběhy by měly být vyprávěny z vědecké perspektivy. Cestování časem se musí vysvětlit pomocí vědeckých teorií a postavy zapletené do děje by měly být šťastné a nesmí měnit historii.

Kriminální thrillery jsou cenzurovány policií a nesmějí prozradit postup řešení zločinu. Všichni zločinci musejí být potrestáni a policie nesmí být prezentována negativně. Přísně cenzurovány jsou dramata, která glorifikují republikánskou vládu a armádu. Homosexuální vztahy jsou samozřejmě zakázány a nahrazuje je přátelství lidí se stejným pohlavím. Opatření samozřejmě mezinárodně sklidila obrovskou kritiku.

Umění přestává být uměním, když má jasná pravidla a tvůrci ani nemůohou vyprávět příběhy, se kterými se v životě setkáváme na denním pořádku. Žel, tak to v Číně chodí. Uvidíme, zda se pravost údajných opatření potvrdí, ale když se podíváme na to, co o umění v Číně delší dobu víme, tak opatření rozhodně působí uvěřitelně. V galerii najdete plakáty vybraných seriálů, které jsou v Číně zakázány, či cenzurovány.

Zdroj: Variety

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 6

Fanda | 20.07.2020 07:02
Tak to je stejné jako v CNN a BBC
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu