Jacksonovi dědicové dosáhli dílčího vítězství vůči kritickému dokumentu HBO

Jacksonovi dědicové dosáhli dílčího vítězství vůči kritickému dokumentu HBO | Fandíme seriálům
HBO
Leaving Neverland, dokumentární obžaloba Michalea Jacksona, bude i nadále pod palbou správců zpěvákovy pozůstalosti.

V loňském roce HBO uvedlo dokument Leaving Neverland, ve kterém dnes již dospělí Wade Robson a James Safechuck podávají otevřenou zpověď toho, jak je měl hudebník Michael Jackson v dětství sexuálně zneužívat. Dvoudílný film měl veskrze pozitivní recenze (98% kladných recenzí na agregátoru Rotten Tomatoes, průměrná známka 7,97/10) a získal několik cen, včetně prestižní Emmy. Leaving Neverland nicméně má i své kritiky. Od těch umírněných, kteří by zkrátka uvítali, kdyby dokument nabídl něco dalšího vedle výpovědi Robsona se Safechuckem, až po fanatiky, kteří vyhrožují autorům smrtí.

Mezi nejhlasitější kritiky patří také správci Jacksonova majetku. Ti se vedle zpochybňování Robsona se Safechuckem rozhodli zaměřit také přímo na stanic HBO, která dokument vyrobila. Správcové argumentovali, že před lety stanice s Jacksonem uzavřela smlouvu o mlčenlivosti, při natáčení koncertního turné Dangerous v roce 1992. Při porušení smlouvy by HBO hrozila arbitráž.

HBO odporovalo tím, že klauzule z roku 92 se nijak nevztahuje k současné situaci. Tehdejší smlouva rozhodně nebyla ze strany HBO myšlená tak, že by se stanice navěky vzdávala práva o Jacksonovi říct cokoliv negativního a původní kontrakt vypršel v momentě, kdy obě strany před necelými třiceti lety naplnily své povinnosti pro turné Dangerous. Snahu o uplatnění staré klauzule HBO vnímá pouze jako snahu správců pozůstalosti o umlčení Jacksonových obětí.

Už loni nižší soud rozhodl, že kontrakt z roku 1992 je stále platný a případ by měl jít k arbitráži. HBO se odvolalo, nicméně vyšší soudní instance v polovině prosince potvrdila verdikt nižšího soudu. Soud zdůraznil, že se vyjadřuje čistě k tomu, že dle jeho výkladu se HBO v roce 1992 zkrátka zavázalo k mlčenlivosti pod pohrůžkou arbitráže a klauzule o arbitráži do dnešního dne platí. Je tedy na arbitráži, aby rozhodla, zda byla či nebyla tehdejší smlouva porušena. Správci Jacksonovy pozůstalosti tak berou jako jasně dané, že HBO porušilo svůj platný závazek, že nebude negativně vykreslovat Michaela Jacksona. HBO se teď musí rozhodnout, zda se opět odvolá, anebo zkusí své štěstí u arbitráže.

Foto: HBO, Zdroj: Variety

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu