Bridgertonovi: Historická série někoho černošskými herci pobuřuje, ale úspěch je obří

Bridgertonovi: Historická série někoho černošskými herci pobuřuje, ale úspěch je obří | Fandíme seriálům
Netflix
Zobrazit dalších 16 obrázků
Anglie 19. století takto nevypadala, ale přesně to byl tvůrčí záměr. A divácký zájem je obrovský. Jak tvůrci historickou nepřesnost vysvětlují?

Seriálová romance říznutá dramatem Bridgertonovi (Bridgerton) slaví momentálně na Netflixu nemalý úspěch, kdy streamovací gigant hlásí, že show by mělo zhlédnout během prvního měsíce zhruba 63 milionů domácností. V úspěšném seriálu má prsty výkonná producentka Shonda Rhimes, přičemž Bridgertonovi vycházejí z úspěšné knižní série z pera Julie Quinn a sledují příběh osmi nerozlučných sourozenců z mocné rodiny a jejich touhu po lásce. Dění se odehrává v Londýně kolem roku 1813 a hlavní hrdinové reprezentují nejbohatší a nejvlivnější vrstvu společnosti.

Přirozeně se jedná o jednoznačně smyšlenou látku, jež pouze odkazuje k určité historické epoše, proto vyprávění zaplňují fiktivní postavy. I z toho důvodu je trošku překvapivé, že rasová diverzita, kterou seriál disponuje, pobouřila některé diváky. Každému musí být hned jasné, že takto společnost přelomu osmnáctého a devatenáctého století nevypadala, i když výjimečně se objevili mezi smetánkou i jedinci černé barvy pleti. Některým kritikům též na seriálu vadí, jakým způsobem upozaďuje rasové pnutí ve společnosti, vytváří dojem falešné harmonie a zjednodušuje problematiku diskriminace.

Jak bylo řečeno, Bridgertonovi jsou v prvé řadě romance, kterou se autorka rozhodla zcela vědomě zasadit do určité doby, neboť jí přišla atraktivní. Neměla ambici popisovat reálný svět. Herečka Nicola Coughlan k drobné kontroverzi uvedla, že v tomto případě diverzita v dobovém dramatu zafungovala, což potvrzuje oněch 63 milionů domácností. Na internetu se možná objevují i negativní reakce, ale to, že je seriál jedním z nejúspěšnějších titulů Netflixu vůbec, podle herečky dokládá, že většina diváků se seriálem nemá problém (nebo o podobné pojetí vyloženě stojí).

Vysvětlení oné rozmanitosti fiktivního universa, tedy ospravedlnění rasově bohatšího/rovnostářštějšího světa (oproti skutečnosti), bylo divákům předloženo ve čtvrté epizodě, kde Lady Danbury, kterou ztvárnila Adjoa Andoh, poeticky poučuje Simona s tváří Regé-Jeana Pagea o tom, jak se král jednoho krásného dne zamiloval do dívky černé barvy pleti, čímž fatálně narušil ono rasové dělítko ve společnosti. Na trůn tudíž usedla královna Charlotte coby černoška, což vyústilo v rasově spravedlivější svět a rozmanitější elitu. Jinak řečeno, Bridgertonovi zobrazují fiktivní společnost první třetiny devatenáctého století a nemá moc smysl dumat nad historickými nepřesnostmi.

Zdroje: Nicola Couhlan / Twitter, TheOprahMagazine

Foto: Netflix

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 1

Tom | 16.01.2021 00:17
Ten serial je dost rasisticky, vzdyt v rodine bridgerthonu neni ani jeden afroamericky herec
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu