Turning Point : 9/11 And The War On Terror – Dokument vykreslí 20 let od vpádu do Afghánistánu

Turning Point : 9/11 And The War On Terror – Dokument vykreslí 20 let od vpádu do Afghánistánu | Fandíme seriálům
Netflix
Zobrazit další 1 obrázek
Jak 11. září změnilo svět a co vedlo k aktuálnímu kolapsu v Afghánistánu si bere za úkol zmapovat nový dokument Netflixu. Pusťte si upoutávku.

Blíží se 20. výročí 11. září, a při té příležitosti se přesně v pamětní den rozhodl Netflix do svojí nabídky zařadit novou dokumentární sérii Turning Point: 9/11 And The War On Terror. Pět epizod připravil režisér Brian Knappenbenger, podle něhož se moderní historie dělí na dobu před a po 11. září. Série si dává za cíl ukazovat, jakým způsobem teroristický útok změnil směřování Spojených států.

Dokument nabídne v pěti hodinách širokou paletu rozhovorů s představiteli několika vlád, s bývalými agenty CIA, s americkými válečnými veterány, ale také s vojáky afghánské národní armády, důstojníky Talibanu, členy afghánské vlády, afghánskými lokálními vzbouřeneckými vůdci a s afghánskými civilisty, stejně jako s Američany, kteří přežili útoky.

Knappenger k uvedení snímku říká: „Na první výročí 11. září jsem filmoval v Afghánistánu. Když jsem přijel do Kábulu, Talibán byl vytlačený a vládla optimistická nálady. Dvacet let po jedenáctém září svět sleduje šokující fotky lidí, kteří se drží podvozků letadel v zoufalé snaze dostat se ze země. Ve svojí vůbec nejdelší válce Amerika utratila biliony dolarů, zemřely tisíce Američanů, mnohem víc jich má z války trvalé následky a k tomu byly zabity další statisíce Afghánců. Taliban převzal kontrolu nad Afghánistánem. Jen týdny po stažení Američanů došlo k šokujícímu kolapsu. Jak dosavadní rozhodnutí ve válce s terorem vedla až k tomuto momentu? Americká éra [v Afghánistánu] dvacet let po 11. září končí a je tedy na čase, abychom poodstoupili a upřímně se sami sebe zeptali, jak nás změnila.“

Stažení vojsk USA a NATO z Afghánistánu je aktuálně žhavým tématem ve všech médiích, dokumentární minisérie by tak pro diváky mohla představovat vítaného průvodce, který by mohl přehledně popsat, co všechno od 11. září vedlo k současné situace. Tedy samozřejmě za předpokladu, že bude dokument zpracovaný. To posoudíme už příští měsíc.

Podklady a foto: Netflix

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu