Stanice 11: HBO zveřejnilo ukázku z postapokalyptické série plné naděje

Stanice 11: HBO zveřejnilo ukázku z postapokalyptické série plné naděje | Fandíme seriálům
HBO Max
Zobrazit další 3 obrázky
Nové futuristické drama se nesoustředí na děs a holý boj o přežití, ale na optimismus a obnovu.

Jsme poměrně zvyklí, že postapokalyptické příběhy bývají dost pochmurnou podívanou. Ve vizuálu často převládají pouštní nebo mrazivé výjevy. Společnost se rozpadá, platí právo silnějšího. Většinou se bojuje o holé přežití. Chystaný seriál Stanice 11 (Station Eleven) na to jde jinak. Platí, že většinu lidstva vyhubila tzv. gruzínská chřipka a pro přeživší není nic jednoduché. Ale je vidět, že přeživší nepropadají zvířecím pudům a zoufalství. Snaží se dál uchovat svou lidskost, kulturu a naději.

Vyprávění se odehrává napříč několika různými obdobími po apkalypse a sleduje přeživší, kteří se snaží přijít s novým, lepším světem, ale zároveň uchovat to nejlepší z toho předchozího. Velkou část času strávíme s kočovnou hereckou společností, která se roztroušeným skupinkám přeživších snaží přinést špetku kultury.

V hlavních rolích vystupují Mackenzie Davis (Terminátor: Genisys) jako členka souboru a Himesh Patel (Yesterday) jako nezaměstnaný ztroskotanec, který se po apokalypse musí stát lídrem. Sérii vytvořil Patrick Somerville, který psal pro seriály Pozůstalí či Maniak. Hlavním režisérem je Hiro Murai (Atlanta, Barry). HBO Max minisérii začne uvádět od 16. prosince. Knižní předlohu napsala Emily St. John Mandel. Tady je knižní synopse:

Během představení Krále Leara v torontském divadle představitel hlavní role přímo na jevišti zkolabuje a přes veškeré snahy na místě umírá. Tragická událost, avšak nijak neobvyklá. Stačí však jediný strohý dovětek na konci kapitoly a je rázem jasné, že na jeho kolegy i celé lidské pokolení se řítí dosud nepředstavitelná katastrofa. Jen o několik hodin později dopadne na lidstvo „jako atomová bomba“ mimořádně smrtící virus gruzínské chřipky a zdecimuje 99 procent světové populace. Na rozdíl od jiných dystopií se ve Stanici 11 mladá kanadská autorka Emily St John Mandelová nezaměřuje pouze na samotné přežití postav v nové realitě dvacet let po tzv. Konci. Jak stojí velkým písmem na boku karavanu kočující herecké společnosti „Symfonie na cestách“, která projíždí opuštěnou krajinou kanadských jezer a přiváží hrstkám přeživších krásu hudby a Shakespeara: „Přežít nestačí“. Stanice 11 není ani tak románem o apokalypse, ale spíše nadmíru strhující knihou o lidské paměti a ztrátě, nostalgii a snech a o povznášející síle umění, které dokáže přehlušit samotu a zachytit prchavost okamžiku.

Podklady a foto: HBO

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 3

Tomáš Kříž | 04.11.2021 08:48
To zni super. A mimochodem nakaza, vrazi, zlocinci a beznaděj je vzdycky na ruské strane. Tak je ten svet holt stvorenej.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu