Survivor Česko & Slovensko – Legendární soutěž je v českém provedení stále bída

Survivor Česko & Slovensko – Legendární soutěž je v českém provedení stále bída | Fandíme seriálům
TV Nova
Zobrazit další 3 obrázky
Natahovaná délka, příliš zápolení, příliš soutěžících, slabý moderátor a další prohřešky.

Survivor je vynikající formát soutěžní reality show. Dva týmy jsou vysazeny na pustý ostrov, kde musí přežít v divočině. Něco málo zásob mohou vyhrát při vzájemných bojích o odměny. Vedle toho ale také bojují o imunitu. Kmen, který imunní není musí někoho vyloučit ze svého středu. A to pokračuje tak dlouho, dokud se počet soutěžících nesníží zhruba na polovinu. V tu chvíli začíná individuální porce hry. V ohrožení jsou už úplně všichni (krom jedinců, kteří v soutěžích získají osobní imunitu) a vyřazení hráči už neodjíždějí pryč, ale stává se z nich porota, která nakonec rozhodne o vítězi. Vlastně tak v samém závěru finalisté usilují o podporu těch, které před několika dny pomáhali vyřadit.

Geniálně jednoduché s nejrůznějšími obměnami se soutěž po celém světě hraje dodnes. Zdaleka nejpopulárnější je americké verze, která ve svých vrcholných sezonách dotáhla koncept k naprosté dokonalosti. I ve svých slabších sériích je nicméně americký Survivor etalon kvality, který se všechny mezinárodní štáby snaží napodobit. Třeba tomu australskému se to daří celkem úspěšně. V Česku a na Slovensku jsme se zatím nikdy nepřiblížili ani na hony a tentokrát to zatím nevypadá jinak.

Začněme pozitivy. Vizuálně jsme už naštěstí dávno na úplně jiné úrovni, než když v roce 2006 pod názvem Trosečník zkoušela připravit televize Prima. Tehdy to byla tragédie. Verze Novy je přeci jen o pořádný kus výš. Nechybí panoramatické záběry exotické krajiny. Soutěžní klání jsou na úrovni. Je na nich vidět slušný rozpočet, není to žádná laciná výprodej. Klání jsou celkem přehledně natočená, nechybí informativní komentář moderátora, případně grafika. A ačkoliv po první epizodě ještě soutěžící příliš neznáme, tu a tam se zdá, že by se mohly vyrýsovat docela zajímavé figury. Docela dobře se štábu podařilo pokrýt také element přežití, ukázat nám, jak se „trosečníci“ potýkají s nepřízní počasí, nedostatkem jídla apod. A někdo by teoreticky mohl kvitovat, že v soutěži zní Čeština a Slovenština. Tím ale pozitiva plus minus končí.

Projekt je strašlivě nafouknutý. Po všech směrech. Dvacet čtyři soutěžících ve dvou kmenech, to je prostě moc. Bude docela dlouho trvat, než se nám podaří v hráčích blíže zorientovat a zvlášť v úvodních epizodách se většina hráčů bude ztrácet někde v pozadí. Podařilo se vůbec najít 24 dostatečně výrazných osobností? To ukáže až čas. A můžeme spekulovat o tom, že 24 lidí je ve hře pro to, aby šlo pořad natáhnout na co největší počet epizod.

Nepřiměřený je také prostor, který je věnovaný soutěžím. Hrály se soutěže o odměnu, imunitu, individuální imunitu a ještě vyřazovací duel. Nevím, zda má Nova z předchozích řad nějak vypozorováno, že české diváky nejvíc baví právě soutěže, nicméně většina skalních fandů formátu by vám řeklo, že to nejzajímavější v Survivorovi vychází ze vzájemné dynamiky mezi hráči, ať už se bavíme o lidském nebo strategickém rozměru soutěže. A pokud zaplácnete většinu času soutěžními kláními, na interpersonální dynamiku zbývá poměrově méně času.

Je možné, že struktura první epizody byla výjimečná a do budoucna množství soutěží ubude, ale pokud by vše mělo zůstat při starém, tak se trochu bojím proto, že takhle velké množství „eventů“ před vypadnutím dalšího soutěžícího je ve hře pro to, aby se dalo do budoucna události před každou kmenovou radou rozřezat na vícero epizod, které i bez vypadnutí dalšího hráče stále budou vytvářet dojem, že jsou něčím naplněné. Ale to spekuluji, třeba to tak nebude – následující epizody budou podle programu také prakticky dvouhodinové, jako ta první, takže času je v jednotlivých dílech na plejádu událostí rozhodně dost.

I samotná délka epizody je ale problém. Díl působil strašně nafouknutě. Bylo v něm hrozně vaty, situace se neúměrně natahovaly. Z předkládaného materiálu by šel naprosto bez potíží sestříhat zhruba hodinový díl, který by měl nějaký spád. Tohle byla spíš zívárna. Epizodu dost natahovalo už jen zvolené pojetí soutěží. Všechny týmové challenge se odehrávaly na kola. Zřejmě proto, aby se nemusely stavět větší kulisy pro takové soutěže, kde by se mohli účastnit všichni trosečníci naráz. Několikrát jsem tak sledovali vlastně celkem totéž, aniž by se střihačům podařilo ze soutěží vyždímat nějaké skutečné napětí. Na tom má podíl i hudba, která je celkově dost generická a často jsou jednotlivé motivy používané značně na sílu, kýčovitě.

Proč se tak výrazně hýbalo se základním konceptem hry, tak to je otázka. Byla nově přidaná soutěž o osobní imunitu specifikem úvodní epizdy? A pokud tu bude pokaždé, je tu čistě pro natažení epizod? Navíc vítěz individuální imunity na konci kmenové rady má zcela zásadní moc, když rozhoduje o tom, kdo půjde do duelu s člověkem, kterého se ostatní pokusili vyloučit kmenovým hlasováním. Tohle je koncept, který připomíná spíše Big Brothera, než Survivora a pokud budou všechny individuální soutěže z podobného těsta, tak se obávám, že ve hře budou ještě více favorizovaní fyzicky zdatní jedinci. Tohle pravidlo dost ubírá síle hlasování na kmenové radě a má potenciál značně rozbít snahu trosečníků o taktickou, strategickou hru. Ale konkrétně u téhle změny si před finálním soudem počkám na to, jak se situace vyvine. Nějaký potenciál na to, že by tento twist mohl přinést něco zajímavého, tu asi je.

Design kmenové rady s ohnivým logem uprostřed vypadá hrozně a celý prostor působí jako televizní studio. Ale předpokládám, že tohle je část pořadu, kterou pro Novu připravuje mezinárodní produkční firma a Češi to moc neovlivní. A když už jsme u těch drobných rýpanců, hodně divné bylo také to, že byl kmen soupeře přítomen na kmenové radě svých protivníků. To nepovažuji za šťastnou volbu. Úplně to mění mezi hráči dynamiku, když o protivnících všechno víte dlouho před tím, než se s nimi potkáte ve společném kmeni.

Slabé je stále moderování. Ondřej Novotný ani po letech nic nezměnil. Jakš takž to funguje při komentování soutěžních klání. Jakmile ale má (především na kmenové radě) Novotný z hráčů vytáhnout něco trochu osobnějšího, nebo nadhodit do vzduchu nějaký zajímavý balonek ke strategii, tak se moderátor úplně topí. Na zajímavé vedení jednotlivých situací není Novotný vůbec vybavený. A z nějakého důvodu je v soutěži ještě slovenský moderátor Martin Šmahel. Ten se snad ale objevil jen při úvodním vylodění trosečníků a pak se po něm slehla zem. Na co že tam tedy je?

Diskutabilním tahem je také angažování známých tváří. Alespoň polovina z nich je úplně stejně neznámá, jako kdokoliv z druhého kmene a zatím to nepůsobí dojmem, že by známí soutěží byli automaticky výraznější, než ti obyčejní. A i pokud jde o sledovanost, tak ta je zatím zhruba stejná, jako když Survivora hráli v předchozích řadách jen běžní „civilisté“. Na druhou stranu je pravda, že jediná zajímavější situace se udála kolem odchodu zpěváka Vojtěcha Drahokoupila. Ten nebyl vyřazený klasicky na kmenové radě, ani se mu nepřihodilo žádné fyzické zranění. Dostihly jej psychické potíže (zřejmě úzkost, návaly paniky). Díky emotivní reakci Vojtěcha a jeho spoluhráčů šlo v epizodě o poměrně silný moment, zároveň se ale domnívám, že se střihačům (případně producentům, kteří na místě vedli se zpěvákem rozhovory pro kameru) nepodařilo divákům dostatečně jasně ozřejmit Vojtěchovy potíže, ačkoliv bylo situaci věnováno dost času. Člověk musel spíš tak nějak mezi řádky dumat nad tím, co přesně Drahokoupila sužuje a mám trochu strach, že část publika, která nemá osobně nebo ve svém okolí s podobnými stavy zkušenost, tak na Vojtěcha bude koukat dost skrz prst, ačkoliv přesně jak řekla Iva Pazderková – jestli s těmihle obtížemi vydržel v divočině skoro dva dny, tak je to frajer.

Celkově vzato po první epizodě zatím Survivor Česko & Slovensko působí stejně průměrně, jako když před lety dělala Nova sama Robinsonův ostrov. Pokud jsem to správně pochopil, tak se soutěž souběžně natáčí i vysílá, což je taky docela zvláštní tah. Běžnější je začít stříhat teprve v momentě, kdy víte, jak to celé dopadne, a tudíž můžete rozhodovat, co je podstatné pro vystavění ústředního příběhu a co můžete nechat plavat. Obávám se, že nás čeká reality-show plná hlušiny, která znovu akorát bude dělat formátu nepěkné jméno.

Foto: TV Nova

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 1

Michal121 | 25.01.2022 09:26
Jestli chcete nějakej televizní formát, nebo třeba seriál spolehlivě hluboko pohřbít, nechte ho vysílat na TV NOVA. Ta nikdy nezklame. Kromě negativ vypsaných v článku bych přidal ze svého pohledu velmi špatně vybrané soutěžící. Co se týče "celebrit" jejichž vzorovým reprezentantem jsou Pazderková a Drahokoupilová, pak to je vyloženě přešlap alá TV NOVA. Co se týče komfortu, kerej nemá z formátem absolutně nic společnýho, pak je to spíš pionýrskej tábor než Survivor.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu