Survivor Česko & Slovensko: Kdo vyhraje

Survivor Česko & Slovensko: Kdo vyhraje | Fandíme seriálům
TV Nova
Zobrazit další 3 obrázky
Těsně před koncem předpovídáme vítěze trosečnické soutěže.

Článek může vyzrazovat, co se stalo ve všech dosavadních 26 epizodách a to jak v TV tak na Voyo!

Velká reality show Survivor Česko & Slovensko se blíží ke svému závěru. Po 26 uvedených epizodách zbývá ve hře sedm posledních hráčů. Zatím není úplně zřejmé, jak přesně show stanic Nova a Markýza vyvrcholí. Soutěžící podle toho co říkají předpokládají, že na konci před porotou stane finálová trojka. To by znamenalo, že vypadnout musí ještě čtyři hráči. To může znamenat další měsíc u obrazovek, ale klidně také podstatně kratší dobu, pokud by hra měla směrem k závěru zrychlit a kupříkladu nabídnout rozsáhlé finále, kde před samotným rozhodováním o vítězi namísto soutěží o odměny vypadne hned několik posledních hráčů v těsném sledu (zahraniční verze soutěže to tak často dělávají).

Poslední epizoda (ta, kde vypadla Nikol) nicméně zatím byla z celého dosavadního průběhu soutěže nejdramatičtější a proto ve mně vzbudila chuť si zaspekulovat a zkusit předpovědět, kdo má největší šanci na výhru. Předem vás ubezpečuji, že vítěze neznám, nemám žádné kontakty ve štábu, ani jsem nepátral po spoilerech někde na internetu. Nehledám indicie ani v rozhovorech se soutěžícími nebo na jejich sociálních sítích. Sleduji výhradně vysílané epizody Survivora (v české verzi) a vycházím z toho, co nám střihači ukázali.

A ještě bych rád zdůraznil, že nikoho ze soutěžících osobně neznám. Jsem si vědomý toho, že soutěží v extrémních podmínkách, které na ně mají vliv, i toho, že sledujeme pouze zásadně sestříhanou verzi všech událostí. Nijak nekomentuji to, jací jsou jednotliví účastníci lidé ale pouze to, jak je vykresluje televizní sestřih. Určitě bych se nerad kohokoliv osobně dotknul. Takže konec zdržování a pojďme si rozebrat šance jednotlivých hráčů. Projdeme je abecedně.

Braňo

Většina dalších hráčů jej vnímá spíš jako užitečný hlas. Asi nikdo ve hře by jej momentálně neoznačil za nejbližšího spojence nebo nejbližšího přítele. V soutěžích se s řídnoucí konkurencí Braňo zlepšuje, ale dlouhodobě nepatří mezi favority jednotlivých disciplín a zdá se mi, že jakmile se mu nedaří, tak ho to dokáže rozhodit víc, než jiné hráče. Pokud by se přeci jen dostal až do samotného finále, tak se nemůže prezentovat jako velký stratég nebo jako šampion soutěžních výzev. Nějakou bližší vazbu má v porotě možná tak s Tomášem. V minulosti uváděl, že nechce vyhrát za jakoukoliv cenu, nepatří mezi nejschopnější řečníky kmene a kdykoliv se v minulosti pokoušel o vzletné proslovy, část spoluhráčů obracela oči v sloup.

  • Jeho šance na vítězství vnímám jako prakticky nulové.

Chili

Mistryni vybraných pokrmů hodně zavařila poslední kmenová rada. Přišla o nejbližšího spojence a úplně všichni ji vnímají jako taktickou hráčku, která se snaží šikovně manipulovat situací (to myslím jako pochvalu!) ve svůj prospěch. To jí kreslí na záda velký terč. Zvlášť, pokud si Vláďa prosadí svou a přesvědčí ostatní o tom, že Chili ani Veronika se nesmějí dostat do finále, protože Nikol bude masírovat podporu, aby hlasovala v jejich prospěch. Kdyby Chili do finále přeci jen došla, tak jednoznačné to ale mít nebude. V poslední epizodě ji vykreslilo v dost nelichotivém světle její chování vůči Johy, Xenii, Braňovi a dalším. Když hraje chytře ona, je to taktika, když to dělají ostatní, tak je to zrada?

V tuhle chvíli je úplně jedno, jestli je to pravda nebo ne, podstatné je, že velká část trosečníků tak momentálně Chili vnímá, a pokud jejich pohled nedokáže změnit, zlomí jí to před porotou vaz. V její prospěch by krom podpory Nikol ve finále mohlo hrát to, že je výřečnější než celá řada spoluhráčů a má za sebou řadu slušných soutěžních výsledků a příkladnou péči o žaludky kmene. Zvládne se ale do finále dostat? V soutěžích patří k silnějším, ale dovede zmatkovat a podobně jako Braňo si vede výrazně hůř, jakmile ztratí sebedůvěru. Její šance může zvyšovat, pokud ostatní začnou vnímat jako největší hrozbu Vladimíra a budou proti němu hledat spojence na všech frontách.

  • Chili má extrémně těžkou cestu do finále, ale pokud už by se tam dostala, šanci na výhru nemá špatnou.

Johy

Johy stála během dramatu poslední epizody na druhé straně barikády, ale v závěrečném zúčtování by jí to mohlo uškodit úplně stejně, jako Chili. Opět platí, že je úplně jedno, jestli Johy měla ve sporu s Chili a spol. pravdu nebo ne (Osobně se domnívám, že měla – tři kamarádky chtěly jít do finále zjevně spolu. Kdyby se Johy dobrovolně vydala do závěru hry v čtyřčlenné dívčí koalici, kde vždycky bude až tou čtvrtou v pořadí, to by musela být extrémně naivní, nebo vyloženě padlá na hlavu). Z toho, co jsme mohli vidět v televizi je patrné, že si trojice vzala „zradu“ Johy osobně a úplně se třese na to, aby se jí mohla pomstít. Nejen, že je extrémně nepravděpodobné, že by Johy ve finále dostala hlas od kohokoliv z Nikoliny trojky, ale dámy se zatím tváří, že se proti Johy pokusí poštvat i ostatní.

Velikánskou slabinou je pro Johy její potíž s veřejným vystupováním. V poslední epizodě jsme mohli vidět, že kdykoliv mluvila sama na kameru, tak situaci s Nikol a spol. vysvětlila poměrně jasně. Kdykoliv měla mluvit před útočícími spoluhráčkami, tak jen obtížně hledala slova, nechala se zatlačit do defensivy a působila nepřesvědčivě. Ve své řeči byla tak roztěkaná, že ji potápěly dokonce i otázky moderátora, který ji (alespoň zdánlivě) tak moc nepochopil, že to skoro vypadalo, jako by se stavěl proti ní. Johy je navíc zřejmě dost hodný a naivní člověk, jak ukázala její pomýlená snaha o to být „čestná“ a říct Nikolině koalici dopředu na rovinu, že už se od nich nemůže nechat využívat jako poslušný hlas, pokud má mít šanci na výhru. Přitom, jak jsme mohli slyšet v jedné z nedávných epizod, Johy jakožto nebinární člověk má ze všech hráčů dost možná nejtěžší a nejsilnější osobní příběh. Což se přeneslo vlastně i do hry, kde také jeden čas ostatní nevěděli, co si s ní počít a přehazovali si ji, jak horký brambor. Kdyby to uměla před porotou patřičně prodat, patřila by k jasným favoritům. Pokud jde o dosažení finále, má šance slušné. Zatím se zdá, že dovede jednat takticky ve svůj prospěch a v soutěžích patří mezi nejsilnější.

  • Pro aféru z poslední epizody a neprůbojnost při vyjadřování před kolektivem vnímám šance Johy na vítězství jako dost malé.

Veronika

Druhý přeživší článek rozstřelené koalice Nikol-Chili-Veronika. Jaké jsou šance, že se Veronika dostane do finále? To je otázka. Někdy je při soutěžích spíše slabší, jindy naopak patří k favoritkám. Má své silné stránky, ale v rámci disciplín není všestranná. Pokud nebude vyhrávat imunity, tak to buď dopadne tak, že ji ostatní pod Vláďovým vedením v nejbližší možné době zlikvidují jako potenciální finálovou hrozbu (kvůli podpoře Nikol v porotě), anebo se někdo začne bát Vládi, bude proti němu hledat podpůrné hlasy a to Veronice zachrání krk. Situaci jí asi bude dál komplikovat to, že je extrémně horkokrevná a vztahovačná. Co má na srdci, to hned ze sebe vyštěkne, a i když je ona sama za chvíli zase v klidu, zřejmě jí nedochází, že ostatní na její potřebu ulevit si nejsou zvědaví a její rýpání si pamatují. Zároveň platí, že cokoliv udělají ostatní, si Veronika bere extrémně osobně.

Vzpomeňte si třeba na promíchání kmenů: Než k němu došlo, Xénia byla tichá, protože prostě na svůj aktuální kolektiv nebyla tak naladěná, aby se jí v něm snadno projevovalo. Když se kmeny promíchaly a ve společnosti nových lidí Xénia normálně lidsky pookřála a začala se chovat průbojněji, Veronika to brala jako podlou osobní zradu. Kvůli tomu, že Johy přestala být naivní a udělala hráčské rozhodnutí, označila italská bouřlivačka svou dosavadní spojenkyni za zrádkyni, která jí ublížila na osobní úrovni. S takovým přístupem prostě Veronika nemůže počítat s tím, že by od lidí jako Xénia nebo Johy mohla doufat ve finále v jakékoliv hlasy. Ve finále navíc může počítat s podporou Nikol a její snahy o přesvědčení dalších porotců jedině za předpokladu, že by se do finále nedostala Chili – v tom případě by veškerá tato podpora směřovala právě k ní.

  • Výhru Veroniky vnímám jako snad ještě méně pravděpodobnou, než tu Braňovu. Na výhru prostě nemá dostatek nadhledu.

Veve

Veve má dvě základní překážky, jež by mohly zhatit její vítězství. Tak především je to její zdraví. Úraz ramene vypadal opravdu ošklivě, zdá se, že Veve limituje a snaživá hráčka navíc dělá ve výzvách všechno pro to, aby si zranění ještě pokud možno zhoršila ;-). Není tedy vyloučené, že ji prostě před koncem hry stáhne lékař z ostrova. Zároveň platí, že tenhle zápal Veve může i pomoci. Do soutěží jde vždy na plno a i přes zranění patřila při poslední noční hře ke kandidátkám na výhru. Pokud se jí rameno zlepší (nebo alespoň nezhorší – bolest je schopná a ochotná snášet) může vítězit. Pokud jí soutěžení nepůjde, ale stále ji lékař nestáhne ze hry, mohlo by to pro Veve být jistou výhodou – ostatní by ji nemuseli brát jako hrozbu a po jistou dobu by se mohla „vézt“.

Druhou překážkou je pro Veve její emocionální bezprostřednost. Není tak výbušná jako Veronika, ale občas ji emoce přemohou. Vzpomeňte si na dobu, kdy vypadl její parťák Enerique. Vždycky se také nedovede úplně jasně vyjadřovat a před ostatními mluví trochu překotně. Přes všechny nedostatky jde však o extrémně silnou sociální hráčku. Dokáže velice dobře poznat, odkud vítr fouká a přidat se na správnou stranu. Dokáže se bavit s každým, i s těmi, kteří ji lidsky nejsou úplně nejbližší. Pro své spojence je platným strategickým partnerem. Dokáže vymyslet taktiku, nebo se přidat k taktice někoho druhého. Hru většinou nevnímá příliš osobně. Má otevřená vrátka na všech stranách. Jako adepti na vyřazení stojí před ní v řadě výraznější stratégové (Vláďa), výraznější atleti (Vláďa, Johy, Xénia) i momentální outsideři (Chili, Veronika). Pokud projde do finále, nemá ani pověst nečinné panenky v koutě, ani ublížené hráčky, co si neúspěch bere osobně, ani příliš sebevědomého manipulátora.

  • Pokud se Veve zdravotně neoddělá, má vysokou šanci dojít až do finále, v němž by dostatečně vyčnívala nad pasivními hráči, ale zároveň proti ní nemíří tolik zášti, jako vůči některým až příliš aktivním hráčům. Není nejlepší řečník, ale ani nejhorší. Díky její vyváženosti ji vnímám jako nejsilnější kandidátku na absolutní vítězství.

Vladimír

Vláďa by byl do jisté míry vítěz s velkým V. Nikomu nešrotují kolečka v hlavě tolik, jako právě jemu. Za výhrou si opravdu aktivně jde. Neustále se snaží budovat koalice, případně alespoň ovlivňovat hrací pole tak, aby většině nezbylo nic jiného, než se spojit právě s ním. Když by mu mohlo téct do bot, tak vždycky dokáže vyhrát imunitu či duel, popřípadě najít tajnou imunitu. Už jen díky jeho vysoké míře úspěšnosti v soutěžích je slušná šance, že se do finále prostě probojuje silou. Ostatní hráči to ale vidí, a pokud jednou imunitu nevyhraje a tajná imunita už bude mimo hru, asi bude mít velký terč na zádech.

Co se týče případného finálního vystoupení před porotou, Vláďa je extrémně polarizující osobnost. Na jednu stranu může části hlasujících bývalých spoluhráčů imponovat, že hrál opravdu na plné pecky. Vyhrával soutěže, pomáhal v táboře, nacházel herní výhody, silně taktizoval a zároveň vždy znovu a znovu připomínal, že jeho tahy nejsou osobní, ale hráčské, strategické. To ale nemusí stačit. Jako velký taktik má prsty ve vyřazení většiny oponentů a část z nich si to prostě osobně vezme, i kdyby Vláďa stokrát omílal, že v tom nebylo nic personálního. A pak je tu ta Vláďova nešťastná povýšenost.

Vláďa už v rámci soutěže od spoluhráčů zaslechl, že tak může na lidi působit. Že občas mluví, jako kdyby snědl všechnu moudrost světa, že jindy svoje spojence prakticky vydírá, aby udělali, co chce. Přitom na ně mluví dost povýšeně, až hrubě, jako by on měl patent na pravdu a ostatní byli úplně blbí. Vláďa už se ohradil, že to tak není, a že to je pouze nějaká šuškanda, která se proti němu v kmeni šíří. Ale i kdyby to tak opravdu bylo, tak opět platí, že není důležité, jak to vnímá Vláďa, ale jak to vnímají ostatní. A pokud si Vláďa z pohledu druhých nic nevezme a nedokáže svoje chování upravit tak, aby byl vůči ostatním poněkud taktnější a diplomatičtější, tak jej minimálně část poroty bude prostě vnímat jako příliš povýšeného a namyšleného a už jen proto mu svůj hlas nikdy nedá, i kdyby vyhrál odteď až do konce všechny soutěže, ulovil všechny ryby oceánu, z přístřešku zbudoval pětihvězdičkový hotel, všem kolegům rovnoměrně dopřál účast na odměnách a na každé další kmenové radě rozhodl o příštím vyřazené právě on.

  • Vláďa vyhraje, pokud dojde do finále ve správné kombinaci výrazně slabších hráčů, kteří to prostě budou mít před porotou těžší než on. Jinak mu jeho přílišné sebevědomí nejspíš podrazí nohy.

Xénia

Nevím, zda je „Xenka“ ze všech soutěžících nejmladší, ale působí tak. Taková na pohled nevinná, lehce zakřiknutá bytost. To je také její největší slabina. Několikrát se ukázalo, že se nechá využívat spoluhráči pro jejich vlastní hru a sama nemá žádný pořádný plán. V týmové části hry byla platná ve hrách a nekonfliktní v táboře. Teď jí trochu chybějí ostřejší lokty. Zdá se, že ji pro své cíle chtěli využít Tomáš, Nikolina trojka i Veve s Vladimírem. V poslední epizodě bylo patrné, že alespoň část z toho prohlédla, ale zatím tak docela nevíme, zda tento přístup dokáže do budoucna nahradit nějakou cílenou taktikou, nebo se většinou přidá k nějaké většině a výrazná strategická hra jí bude i nadále cizí. Sociálně také mezi soukmenovci úplně obratná není, když (podle toho, co říkají spoluhráči na kameru) není ochotná překonat antipatie k některým spoluhráčům a táhnout s nimi za jeden provaz, i když by to mělo být v její prospěch. Její jedinou skutečně blízkou osobou byla po sloučení Dominika, ta je pryč.

Díky své nekonfliktnosti by mohla ve finále vyhrát, pokud by do něj postoupila se dvěma hráči, kteří budou porotě extrémně nesympatičtí. To ale za předpokladu, že si tvrdou kritiku vyžerou druzí dva finalisté. Jakmile by se při závěrečné kmenové radě měla pod palbu drsných otázek dostat právě Xenka, nejspíš přímému útoku nedovede efektivně čelit. Do finále by se mohla dostat, protože často budou ve hře větší cíle než ona a díky vysoké fyzické zdatnosti si může v případě průšvihu zachránit krk v soutěžích.

  • Xénia vyhraje při hodně pozitivní konstelaci finálové trojky. Případně pokud se zázračně probudí a začne se o výhru skutečně tvrdě prát. Velké šance jí ale nedávám.

Když si to shrneme, největší šance na výhru v tuhle chvíli dávám Veve a Vláďovi. Za jistých okolností mohou zvítězit Chili nebo Xenia. U trojice Braňo, Johy a Veronika se domnívám, že je extrémně nepravděpodobné, že by se jim za současného rozložení karet podařilo vyhrát. Koho na vítěze tipujete vy?

Foto: Nova

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 4

kokkko | 17.04.2022 19:29
jako
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu