Zemřela Angela Lansbury, alias Jessica Fletcher

Zemřela Angela Lansbury, alias Jessica Fletcher | Fandíme seriálům
CBS
Hvězda ze seriálu To je vražda, napsala, už není mezi námi.

V nedožitých 97 letech zemřela herečka Angela Lansbury. Vždy pozitivně naladěná dáma zemřela ve spánku, doma v Los Angeles. Pokojný odchod svojí matky oznámily veřejnosti její děti. Své 97. narozeniny by bývala byla oslavila 16. října.

Angela se narodila v roce 1925 v centrálním Londýně, do rodiny herečky a obchodníka a politika. Když jí bylo devět, zemřel její otec na rakovinu a malá dívka se s tím vyrovnávala skrze předvádění nejrůznějších postav. Během střední školy se z ní, jak sama říkala, stal úplný blázen do kinematogrie a filmová představení hojně navštěvovala a považovala je za jeden ze stěžejních zdrojů svého životního vzdělání. Krátce se věnovala klavíru, avšak už v roce 1940 začala navštěvovat hodiny herectví. S tím, jak Němci zaútočili na Londýn, se rodina přesunula do New Yorku, kde úspěšně vychodila hereckou školu. Dokončila ji v roce 1942.

Poprvé se živila v šoubyznysu už jako šestnáctiletá, když zpívala písničky v nočním klubu v Montrealu. Následně se odstěhovala do Los Angeles, kde se její matka pokoušela oživit svou hereckou kariéru. To se jí zásadním způsobem nepovedlo, ale seznámila dceru se scenáristou Johnem van Drutenem, který byl spoluautorem slavných Plynových lam. V těch dostala Angela svou první filmovou roli, za niž byla nominována na Oscara.

Následovala smlouva se studiem MGM a řada dalších hereckých příležitostí. Hned o rok později přišla další oscarová nominace za The Picture of Dorian Gray. V roce 1949 se Angela podruhé vdala a s hercem a producentem Peterem Shawem měla v 50. letech dva syny a koncem dekády také začala hrát divadlo.

Roku 1962 hrála ve snímku Mandžuský kandidát, za nějž byla opět nominována na Oscara a dostala svůj první Zlatý globus. V 70. letech stojí za zmínku především Smrt na Nilu, zfilmování populární detektivky Agathy Christie.

V 80. letech přišla nejslavnější role Angeliny kariéry, z níž ji pozná asi každý, kdo někdy vlastnil televizi. V roce 1984 byla obsazena jako Jessica Fletcher, spisovatelka a amatérská detektivka, která v každé epizodě seriálu To je vražda, napsala vyšetřuje svým svérázným způsobem nějaký zločin. Seriál měl vysokou sledovanost, běžel až do roku 1996 a pro 12 sérií bylo natočeno celkem 265 epizod a 4 televizní filmy (poslední je z roku 2003). Jessica se v jedné epizodě potkala s Magnumem (dalším populárním vyšetřovatelem dané doby) a v roce 2013 málem došlo k restartu. Angela za roli dostala čtyřikrát Zlatý glóbus a několikrát byla nominována na cenu Emmy.

V 90. letech si několikrát vyzkoušela dabing, v animovaných pohádkách Kráska a zvíře (1991) a Anastázie (1997). Po přelomu letopočtu vystupovala převážně v rodinných filmech jako Kouzelná chůva Nanny McPhee (2005), Grinch (2018) nebo Mary Poppins se vrací (2018). Naposledy výrazněji hrála ve filmu v roce 2018, když vystupovala v pohádce Buttons: A Christmas Tale. V listopadu 2019 naposledy vystupovala v divadle a úplně naposledy ji uvidíme v detektivce Na nože: Glass Onion, kde přijala krátké cameo.

V roce 2014 dostala čestného Oscara za celoživotní dílo. V témže roce se ji britská královna udělali řád britského impéria a titul Dame Commander. Její herecká kariéra trvala úctyhodných 77 let. Budiž jí země lehká.

Titulní foto: Angela Lansbury v To je vražda, napsala

Zdroj: Deadline

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 2

JohnnyK | 12.10.2022 16:16
Stejně v tom seriálu vraždila ona
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu