Westworld: Po čtyřech řadách byl seriál předčasně zrušen

Westworld: Po čtyřech řadách byl seriál předčasně zrušen | Fandíme seriálům
HBO
Zobrazit dalších 5 obrázků
Vize budoucnosti, kde myslící stroje přicházejí k životu, už nadále nebude pokračovat.

Stanice HBO po čtyřech řadách zrušila sci-fi seriál Westworld, který měli tvůrci rozplánovaný na pět sérií. Té závěrečné a definitivního rozuzlení už se fanoušci nedočkají. Pravdou je, že těch fanoušků nakonec asi nebude tolik, protože hlavním důvodem zrušení seriálu byla konstantně padající sledovanost i slábnoucí hodnocení. Zatímco první řada měla od recenzentů průměrné známky kolem osmi z deseti, čtvrtá už se vyšplhala sotva k šestce. Divácká hodnocení také padala a sledovanost postupně poklesla asi na čtvrtinu toho, jak si seriál vedl během své první (a nejúspěšnější) řady.

Výpravný seriál i při natáčení nejnovější řady stál zhruba 10 milionů na jednu epizodu a divácký zájem prostě neodpovídal vynaloženým nákladům. Platí to zvlášť v době, kdy korporaci Warner Bros Discovery (které HBO patří) řídí David Zaslav, který tvrdě dbá na úsporné chování a odmítá investovat větší peníze do čehokoliv, kde není zjevná návratnost. Kuriozitou je, že ústřední herecké obsazení mělo smlouvy napsané tak, že za 5. řadu dostanou zaplaceno, ať už se natáčí nebo ne. HBO tak musí vynaložit ještě zhruba 10-15 milionů na pokrytí dlužných částek. Stanice ale zjevně i i tak vidí jako ekonomicky výhodnější zaplatit 15 milionů „za nic“, než cca 80 milionů za seriál s velmi nízkou sledovaností.

Diváky postupně zklamávalo, jak byl seriál stále zamotanější a často pro své záhady nedokázal přinést odhalení, která by uspokojila většinu publika. Podle některých kritiků se dokonce tvůrci víc soustředili na to, aby diváky převezli, než aby prostě vyprávěli se svými hrdiny co nejuspokojivější příběh. Někdy zazníval názor, že se seriál bere až příliš vážně, případně že není mnoho v sázce, když jsou většina hlavních postav roboti, kteří prakticky nemohou zemřít. Nepomáhalo ani to, že mezi jednotlivými sériemi byly opravdu dlouhé pauzy, a že minimálně v případě 4. série se HBO prakticky vykašlalo na marketing.

Zároveň si ale věrní fanoušci leckdy až do úplného konce pochvalovali krásné audiovizulní zpracování, skvělé herecké výkony, epické měřítko, které Westworld dokázal navodit, a množství zajímavých filosofických konceptů, jimiž se seriál zaobíral. Westworldu tak přes veškeré jeho mouchy určitě bude škoda. Snad nám autoři odhalí své záměry pro pátou řadu alespoň v nějakém rozhovoru.

Foto: HBO

Zdroj: Deadline, Deadline II, Deadline III

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 4

David | 12.11.2022 12:43
Tenhle seriál měl mít 1serii s tím jak jim padaly čísla a ne do něj cpat pod tlakem ten woke shit od 2s kde odešla skoro půlka diváků.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu