Twilight: Úspěšnou upíří romanci čeká nové, televizní zpracování

Twilight: Úspěšnou upíří romanci čeká nové, televizní zpracování | Fandíme seriálům
Summit Entertainment
Nejen Harry Potter, ale i další fantasy hit se dočká krátce po filmu i seriálového zpracování.

Studio Lionsgate patří v Hollywoodu mezi ta mladší a rozhodně nemůže říct, že by mělo v rukávu nějakou nekonečnou zásobu úspěšných značek. Snaží se pracovat s těmi, které má, a tak prakticky po od okamžiku, kdy byl v roce 2012 uvedený do kin závěrečný díl ságy Twilight slýcháme zprávy o tom, že Stmívání znovu vrátí.

Nejčastěji se hovořilo o tom, že by látka mohla být recyklována v seriálové podobě, a nakonec to tak skutečně bude. Jen pár dní po oznámení seriálového zpracování Harryho Pottera se i tahle sága dočkala oznámení další adaptace.

Původně je Twilight knižní sérií od Stephenie Meyer, již autorka publikovala v letech 2005 – 2008. Šlo o plytkou romantickou literaturu, které se podařilo trefit správnou konstalaci okolností a na rozdíl od jiných podobných titulů fenomenálním způsobem uspět. Knihy vyprávěly o zakřiknuté teenagerce Belle, která v zásadě řeší, zda bude bude randit s upírem nebo vlkodlakem. Krom řemeslně mdlého zpracování je knížkám vyčítáno také jejich jádro, kdy je mladá žena sebezničujícím závisláckým způsobem posedlá vztahem s nemrtvým starcem, který s ní zachází jako s onucí tak dlouho, až ona konečně pronikne skrz jeho okoralou krustu a mohou být spolu šťastni.

Filmové zpracování leklou předlohu nijak nezachránilo, ale aspoň finančně zajistilo Kristen Stewart a Roberta Pattinsona, kteří od té doby mohou hrát primárně v nejrůznějších bizarních artových projektech, které jim přijdou zajímavé. Fanynky a fanoušci navzdory slaboučkým recenzím z filmů naprosto šíleli, mánie připomínala něco mezi zapálenými fanoušky Star Wars a těch nejúspěšnějších boy bandů.

A právě tehdejší masivní úspěch zřejmě dává Lionsgate důvěru, že se podaří zázrak zopakovat. O chystaném seriálu víme, že se na něm nějak bude podílet autorka předlohy. Hlavní scenárista pro seriál však ještě vybraný nebyl a projekt je zatím v raných fázích vývoje. Lionsgate pro Twilight hledá televizní stanici či streamovací službu.

Čeho bychom se vlastně mohli seriálu dočkat? Zatímco první tři knihy ze čtyř byly každá adaptovány jako jeden film, ta čtvrtá už byla v kinech rozdělena na dvě půlky. Materiál tedy viditelně na delší stopáž roztahovat lze. Zvlášť v závěru příběhu se filmové zpracování od knih odklonilo, takže v případě zájmu se seriáloví tvůrci od filmů mohou odlišit doslovnější adaptací. Od té doby také vyšla kniha, jež události zpracovává z pohledu Edwarda, z níž mohou tvůrci chystaného seriálu čerpat další materiál.

Bude z toho celého znovu takový fenomén, jako z knih a filmů? To asi dost těžko, specifický okamžik v historii už je přeci jen pryč. Ale jestli v dnešní nepřeberné záplavě seriálů může některý dopředu vyčnívat, tak jsou to ty se slavnou předlohou. Ať už tedy seriál bude jakýkoliv, minimálně zpočátku se o něm bude mluvit.

Titulní foto je ilustrační, Robert Pattinson a Kristen Stewart ve filmové sérii Stmívání

Zdroj: The Hollywood Reporter

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 1

Martrix | 21.04.2023 12:03
To není jen o penězích. Jde to ruku v ruce s mánií odbělošování...napravování rádoby křivd, kdy menšiny neměly zastoupení ve všech značkách dle představ současných hyperkorektníků. Samozřejmě je to spojeno s tím, že jde o velký trh, který s přehledem nahradí ty homofobní...teď už nepotřebné fanoušky filmů. Kino by bylo riskantní, ale streem snese i kritiku a la Prsteny moci...
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu