Enfieldský poltergeist: Dokument o tom, co inspirovalo V zajetí démonů 2

Enfieldský poltergeist: Dokument o tom, co inspirovalo V zajetí démonů 2 | Fandíme seriálům
Apple TV+
Zobrazit dalších 12 obrázků
Skutečné události v jednom britském strašidelném domě rozebírá nová dokumentární série.

Série V zajetí démonů je výborně zpracovaná. Nebo to minimálně naznačují recenze a vysoká návštěvnost. Zároveň má ale jeden hodně velký háček. Série se hrdě hlásí k tomu, že je „inspirovaná skutečnými událostmi“. To je ale dost ošemetné tvrzení. Filmy totiž vycházejí z toho jak situace prezentovali manželé Warrenovi, samozvaní démonologové.

Ti všechny své kauzy vykreslují jako nadpřirozené, ačkoliv v naprosté většině případů není nejmenší problém prokázat, že se nic nevysvětlitelného nestalo. A co hůř, většinou měly svůj vliv duševní choroby, podvody nebo například rozpory v rodinách. Warrenovi se na neštěstí druhých ochotně přiživovali: Přinejmenším tím, že je nechali žít v bludu. Nebo rovnou podnikali aktivní kroky, které všechno jen zhoršovaly (jen, aby z případu vytřískali lepší příběh). Na svých povídačkách vydělali balík, navíc je ve velkém šířili a dál tak mezi lidmi živili bludy a potlačovali racionalitu.

Nedávno na Netflixu vyšel dokument Ďábelské alibi, který trochu poodhaluje pravdivé události za námětem filmu V zajetí démonů 3: Na Ďáblův příkaz. Bohužel, snímek jen klouzal po povrchu. Dal příliš mnoho prostoru warrenovským pohádkám, opoziční hlasy zazněly zbytečně pozdě a v menšině. A co hůř, většinou šlo prostě další pohled někoho ze zúčastněných. Přitom filmaři mohli vyzpovídat novináře a vědce, předložit daleko víc důkazů, které celou nešťastnou habaďůru demystifikují. A aby toho nebylo málo, závěr filmu skočí alibistickým stylem „kdo ví, jak to bylo, rozhodněte se sami“.

Teď je tu čtyřdílná dokumentární série Enfieldský poltergeist (The Enfield Poltergeist), kterou od 27. října nabízí Apple TV+. Snad v tomhle případě filmaři odvedli poctivější práci. Oficiální anotace říká: „Zhlédněte děsivý skutečný příběh o nejznámějším případu poltergeista doprovázený originálními zvukovými nahrávkami, které byly pořízeny přímo v domě během událostí.“

Podklady a foto: Apple TV+

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu