Netflix vydá všechny marvelovské seriály v HDR

Netflix vydá všechny marvelovské seriály v HDR | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 8 obrázků
Daredevil a spol. budou vypadat ještě lépe.

Televizní stanice přijímají moderní obrazové formáty jen pomalu a fyzická média jsou částečně na ústupu a částečně jsou zamrzlá v čase, když je část uživatelů plně spokojená se zastaralými DVDčky. U bran pokroku tak často stojí streamingové služby. U těch není až takový problém nabízet video ve starším i novějším formátu naráz, takže zájemci o nové technologie mohou upgrade okamžitě využívat, aniž by to diváky se starším zobrazovacím zařízením jakkoliv limitovalo. V rámci Netflixu už byly představeny pořady v ultra vysokém rozlišení 4K (obraz je tak jemný, že rozdíl poznáte až na opravdu velkých úhlopříčkách) a společnost se zároveň snaží pracovat s co nejpokročilejšími technologiemi kódování videa, aby kvalitní obraz příliš netrpěl tím, že je potřeba jej procpat internetovou linkou s omezenou datovou propustností.

Nejnovějším technologickým výdobytkem není ani 3D, ani vysoká snímková frekvence, leč HDR. Netflix v tomhle formátu pouštěl už Daredevila a teď potvrdil, že ve spolupráci s Marvelem a společností Dolby v téhle podobě nově uvede také Jessicu Jones a Luka Cage. Podle vyjádření bylo zapotřebí barevné úpravy ručně doladit záběr po záběru, takže Netflixu za tuhle snahu rozhodně patří pochvala, protože podle dostupných ohlasů je HDR z nejrůznějších technologických výstřelků ten, který přinese divákům reálně viditelná pozitiva.

Co vlastně technologie umí? High Dynamic Range, nebo-li vysoký dynamický rozsah, zjednodušeně řečeno přináší větší škálu barev, které může video nabídnout. Černá je skutečně sytě černá, bílá naopak správně zářivá. Oblasti obrazu, které se dříve slévaly ve zdánlivě jednobarevné plochy najednou ukazují, že jsou ve skutečnosti viditelně členité – mají texturu, obraz získává na plastičnosti. Ve stínech jsou najednou vidět detaily, stejně jako ve scénách zalitých světlem.

Redaktor renomovaného technického serveru Gizmodo popsal svůj první kontakt s HDR verzí Daredevila takto: Zatímco na staré televizi vypadal Daredevilův kostým černě, na té nové s podporou HDR byl najednou tmavě červený s černými prvky. Zatímco maska Elektry byla původně spíše kaštanová, najednou byla sytě rudá a přitahovala pozornost. I Punisherova lebka na jeho tričku v nové verzi doslova zářila. Úplně jinak působilo i nasvícení. Scény už nebyly tmavé a odbarvené. Najednou mělo svícení svůj smysl, dávalo seriálu vzhled, který výrazně připomínal komiksy Franka Millera a na obrazovce bylo zřejmé, jak filmaři zcela záměrně s barevnou paletou pracují.

Pokud podobně jako já patříte k těm, kterým se často zdá, že třeba právě ten Daredevil se topí v nepřehledném šeru, tak podobný popis pro vás musí znít jako hudba budoucnosti. Už aby HDR zařízení byla běžně cenově dostupná a bylo pro ně dostatek materiálu. Jestli sami máte s HDR Daredevilem zkušenosti, dejte vědět, jak na vás v porovnání se standardní verzí působil.

Zdroje: ComicBook.com, Gizmodo

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu