Simpsonovi: Žlutá rodinka čelí ostré kritice kvůli menšinám

Simpsonovi: Žlutá rodinka čelí ostré kritice kvůli menšinám | Fandíme seriálům
Zobrazit další 3 obrázky
Slavný animovaný seriál schytává negativní komentáře kvůli způsobu, jakým vyobrazuje menšiny. Vyjádřil se k tomu i výkonný producent seriálu.

Legendární animovaný seriál Simpsonovi se pohybuje na televizních obrazovkách neskutečných 29 let. Úctyhodné tři dekády trvající exkurz do (ne)typické americké domácnosti se přirozeně neobešel bez řady kontroverzních momentů a spousty kritických komentářů na adresu tvůrců, zejména co se chování hlavních postav týká. Vzhledem k délce seriálu, který do jisté míry nastavuje zrcadlo americké společnosti, se ani není čemu divit. Další pokračování této ságy se točí kolem postavy indického obchodníka Apua, který je vlastníkem obchodu E-Mart.

Ten se dostal do popředí v nedávno odvysílané episodě „No Good Read Goes Unpunished“, kde Marge čte své dceři Lise z knihy s názvem The Princess in the Garden. Ta se jen hemží typickými stereotypy a škatulkováním menšin, především lidí indického původu. Očividně zklamaná Marge, která si právě uvědomila, že její nejoblíbenější knížka je protkána omezeným a archaickým viděním světa, následně položí své dceři dotaz, co si má počít? Její dcera odvětí následující: „Těžko říct. Je to něco, co začalo před mnoha dekádami. Něco, čemu bylo tleskáno a bylo to neškodné. Dnes je to označováno za politicky nekorektní. Co můžeš dělat?!" Následně se podívala na fotku Apua ležící vedle postele. Celou scénu pak můžete vidět zde:

Proti této scéně (a především slovnímu spojení politically incorrect, které má obecně negativní konotace) se ohradila řada televizních kritiků. Ohradil se také významný americký komik Hari Kondabolu, který je sám z rodiny indických přistěhovalců a podle něj byla celá scéna smutnou ukázkou zpátečnického myšlení. Celá aféra se může zdát uměle nafouknutá. Na druhé straně ultra-korektní americká společnost je na podobné poznámky, vzhledem ke své minulosti, mimořádně citlivá. Je třeba ovšem připomenout skutečnost, že celý seriál je v podstatě jedna velká karikatura, která logicky se stereotypy pracuje.

K celé záležitosti se vyjádřil výkonný producent seriálu Al Jean na Twitteru: "Vážně oceňuji všechny reakce, ať byly pro nebo proti. Budeme pokračovat ve snaze najít odpověď, která je populární, ale důležitější je, aby byla správná."

Simpsonovi: Slavný sitcom prý předpověděl smrt Hawkinga
 

Ať už celý incident vyzní do ztracena nebo se dočkáme ze strany tvůrců nějakých významných změn, jedná se pro seriál o nelichotivou reklamu, která může vrhnout špatné světlo na blížící se oslavy, které jsou spojeny s jubilejní třicátou sezónou. Doufejme, že si ji tvůrci a jejich fanoušci užijí. Jeden z nejvlivnějších seriálů všech dob si podobnou pompu bezpochyby zaslouží.

Zdroj: TVLine

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 4

Kája | 23.04.2018 14:25
Simpsonovi jsou super je to bezva seriál
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu