Netflix míří na Oscary: Progres stanice nabourává konvence

Netflix míří na Oscary: Progres stanice nabourává konvence | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 14 obrázků
Streamovací stanice Netflix zvažuje otevření vlastní sítě kin. A co víc?

Netflix je momentálně jedna z nejvíce využívaných streamovacích platforem na světě, která produkuje jak svoje vlastní seriály, tak i filmy. Ačkoliv seriálová produkce není pro společnost žádnou novinkou (Dům z karet, Stranger Things, Daredevil, Narcos, etc.), ta filmová se teprve začíná rozjíždět. Možná že stanice ještě nemá (v porovnání s produkčními giganty) velké zkušenosti s filmem, zato má jistě zkušenosti s financemi, které jí rozhodně nechybí. Dokazuje to už jen samotný růst tržního kapitálu, který se v posledních dnech vyšplhal na neuvěřitelných 143 miliard dolarů. Pro srovnání: Disney, který je momentálně považován za produkčního leadera, má navrch “pouhých” 8 miliard dolarů.

Honosný kapitál a neslábnoucí konkurence (Hulu, Amazon, HBO) patří mezi několik důvodů, proč se Netflix najednou hrne do filmů. Pak jsou tu však ještě filmové ceny. Kdo by si taky nechtěl domů odnést třeba Zlatou palmu z Cannes, anebo dokonce nablýskaného plešouna z Oscarů, že? Tady ale Netflix nedávno tvrdě narazil, když byla nepřímo odmítnuta účast jeho filmů na festivalu v Cannes. Pořadatelům festivalu, a potažmo i celé Francii, se totiž nelíbí přístup streamovací stanice k publikování jejich snímků, které často startují v kinech a online současně, a někdy ani nejdou do kina. Normálně je možné nabízet film ke streamování až 3 roky poté, co si odbyl premiéru v kinech. Výsledkem byla změna pravidel festivalu, která podmiňuje účast snímků tím, že musí běžet v kině. V reakci na to Netflix stáhnul všechny snímky, které měly letos na festivalu soutěžit. Tím se však situace nevyřešila, jelikož na Oscarech platí momentálně to samé pravidlo. Netflixu tak nezbývá nic jiného, než se vydat oklikou v podobě vlastních kin.

Zatím není nic potvrzeno, ale ví se, že stanice měla zájem o koupi řetězce kin Landmark Theaters. Dohoda sice nakonec padla (údajně příliš velká nákupní cena), ale je vidět, že Netflix si pro nějakou tu cenu opravdu dojít chce.

Co by vznik takových kin znamenal? Jedna věc je jistá, a to, že by to rozhodně nepotěšilo majitele ostatních řetězců kin. Už teď se jim dvakrát nezamlouvá samotná streamovací stanice, která jim den po dni přebírá věrné zákazníky, kteří začínají preferovat pohodlí svého gauče před návštěvou kinosálu. Pak jsme tu ale my, diváci, kteří zůstávají věrni pravidelným návštěvám kina. Ptáte se, co by tento řetězec kin přinesl nám? Teď už se dostáváme spíše ke spekulacím, ale kromě filmů od Netflixu bychom se třeba mohli dočkat maratonových projekcí seriálů se vstupným zdarma (případně za malý poplatek) pro předplatitele služby. Tady to ale nekončí! Nabízí se tu i možnost pronájmu kinosálů, kde by jste s přáteli zajisté dostáli heslu "Netflix & chill”.

Je však ještě moc brzo na to, aby se spekulace rozváděly dál, jelikož první kina by zatím otevřela pouze v Los Angeles a New Yorku. Na druhou stranu by se dalo počítat s rychlým nasazením i v jiných zemí, za předpokladu, že by kina byla výnosná. Ať už to dopadne jakkoliv, je jasné, že streamovací platformy začínají nabývat na síle, a během několika let by (alespoň po finanční stránce) mohly předstihnout kdejakou známou produkční společnost.

Zdroj: Vanityfair, CNBC, Slashfilm

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu