Vikingové: Vědci prokázali domněnky o ženách válečnicích

Vikingové: Vědci prokázali domněnky o ženách válečnicích | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 12 obrázků
Měly vikingské ženy možnost stát se válečnicemi, nebo je to jen pouhý mýtus? 

V mnoha historických filmech i seriálech se nám objevují ženské válečnice. Většina těchto seriálů si bohužel historii trochu přikrášluje. Ještě před pár lety by historici odsoudili i postavu ze seriálu Vikingové - válečnici Lagerthu (Katheryn Winnick). Nyní je však díky novým poznatkům možné uznat, že některé vikingské ženy skutečně mohly být válečnicemi.

Tvůrce Vikingů pobláznil fanoušky: Uvažuje o spin-offu z Valhally
 

Je známo, že vikingské ženy měly daleko více práv, než by se v té době mohlo očekávat. Žena mohla například vlastnit majetek, rozvést se a požadovat zpátky své věno. Co se týče manželství, muž sice byl ''pánem domu'', ale ve skutečnosti to byla žena, kdo se o většinu věcí doma staral a rozhodoval. Nemyslíme pouze uklízení, praní a vaření, ale rozhodovala například i o penězích. Jaký majetek se koupí a jaký se prodá, o hospodářských zvířatech a úrodě. Možná se vám to zdá málo, ale po celou dobu středověku, až na nějaké výjimky, se tohoto práva ženám nedostávalo.

Při zkoumání vikingské kultury se přemýšlelo, zda by se v bohaté historii vikingského válčení mohly objevovat i silné a bojeschopné ženy. Díky výzkumu stockholmských vědců a jejich publikaci American Journal of Anthropology to můžeme nyní i potvrdit. Pomocí DNA analýz zjistili, že v hrobu z 10. století se nachází ženská kostra. V hrobě společně s kostrou se nacházely různé zbraně, například šípy, válečný nůž, meč, sekera, kopí a dva štíty, což napovídá, že by tato žena mohla být aktivní součástí bojů. V hrobě také vědci nalezli ostatky dvou koní a hrací figurky s deskou. Hrací figurky naznačují, že osoba byla znalá bojové strategie, a tím pádem musela mít vysoké vojenské postavení. Je to tedy první oficiální genetické potvrzení existence ženské vikingské válečnice.

 

#WarriorCrushWednesday

Příspěvek sdílený VIKINGS (@historyvikings),

TFW when somebody tries to take your throne #Vikings

Příspěvek sdílený VIKINGS (@historyvikings),

Toto však není první hrob, ve kterém se našly ženské ostatky. Již dříve se našly ženské a mužské ostatky obklopené zbraněmi a brněním. To však nic nedokazovalo, jelikož pohřby Vikingů jsou známé tím, že se zemřelí nechávali spalovat se svým majetkem. Protože Vikingové mohli vlastnit otrokyně, mohly se do hrobů dostat i ostatky těchto žen.

Našly se i hroby vysoce postavených a zámožných žen. Například loď Oseberg, která je jednou z nejzachovalejších a nejvybavenějších hrobek vůbec. Na lodi byly nalezeny ostatky dvou žen, 13 koní, 2 psů, 2 volů, dřevěný povoz, 3 postele, dřevěná truhla a 4 dřevěné saně včetně několika dalších předmětů značících vysoký vliv. Bohužel zde nebyly nalezeny žádné zbraně ani jiné předměty, které by dokazovaly, že nalezené ženy byly válečnice.

 

TFW when somebody tries to take your throne #Vikings

Příspěvek sdílený VIKINGS (@historyvikings),

Všechny tyto objevy však dokazují, že vikingská společnost nebyla čistě patriarchální, ale že i ženy zde mohly mít silný vliv a vysoké postavení, s velkou pravděpodobností stály i v čele válečných družin severských králů.

V galerii si můžete prohlédnout několik obrázků Lagerthy ze seriálu Vikingové.

Zdroj: History.com

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu