Vikingové: R.I.P.?

Vikingové: R.I.P.? | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 8 obrázků
13. epizoda 5. řady seriálu Vikingové rozptyluje všechny pochybnosti o tom, že Ivar nezná hranice.

Pozor, tento článek obsahuje zásadní spoilery k 5. řadě.

Pokud jste si říkali, že vás Vikingové po tom všem už nemohou překvapit, mýlili jste se. To, co totiž předvedl Ivar ve 13. epizodě, boří hranice. Tak pěkně popořádku.

Na konci 12. epizody nechal Ivar zavraždit bláznivou Margrethe, znovunalezenou družku Hvitserka. Ten je z toho pochopitelně začátkem 13. epizody rozladěný. Zlobí se na Ivara a obviňuje ho, že ji nechal zabít, protože věděla, že Ivar nemůže počít potomka. Když se dostanou do slovní rozepře, Hvitserk příhodně povídá Ivarovi: "Proč? Zabiješ mě jako dalšího?" V ten moment ho očividně vůbec nenapadlo, jak blízko pravdě by jeho slova mohla být. Je přece synem Ragnara Lothbroka, lidé Kattegatu ho znají a ctí. Nemůže být jen tak zabit. Ivarovi bratrova přítomnost leží v žaludku. 

7 nejotravnějších seriálových postav, které nás prostě ničí
 

Epizoda se dále odvíjí celkem nevinně až do momentu, kdy si Ivar nechá zavolat Hvitserka, aby mu sdělil jakousi skvělou novinu. Freydis je těhotná. A co víc? Sdělí Hvitserkovi své velké procitnutí. Není totiž jen vykonavatelem vůle Bohů. Ivar je přesvědčený, že on sám je Bůh! Bratr se mu samozřejmě vysměje se slovy, že je blázen. Netuší však, že to bláznivé teprve přijde. Ivar mu s úsměvem začne sdělovat, že je třeba k této radostné novině učinit oběť Bohům. Ale ne ledajakou... Hvitserk rychle pochopí, že ON má být ta oběť. Bude obřadně zabit před zraky celého Kattegatu!

Epizoda končí drastickou až úzkostně atmosferickou scénou, kdy jsou lidé násilím nahnáni ke shromáždění ku příležitosti upálení oběti. Klaní se před Ivarem a jsou nuceni nazývat ho Bohem. Na konci je předvedena oběť zahalená v kápi. Je to Hvitserk, nebo není? Toť otázka. Dozvíme se to až příští čtvrtek.

My bychom byli pro obětování Hvitserka. Za prvé nám jeho postava přijde vskutku otravná a za druhé: Donutit diváky prožít tak nečekaný emocionální šok, to v každém zanechá silný prožitek, což je přece cíl každého seriálu. Nemohu se při této představě ubránit pocitům, které člověk prožívá hned několikrát v seriálu Hra o trůny. Zahraniční weby se však shodují na tom, že Ivarův plán sice byl Hvitserka odstranit, ovšem jinak. Svými slovy ho chtěl vyplašit a donutit k útěku. Hvitserk se tak prý plaví do Anglie, zatímco Ivar obětuje někoho jiného, bezvýznamného, díky čemuž nevyvolá mezi lidmi odpor či nepokoje. Někde se dokonce spekuluje o tom, zda obětí nebude Seer.

A jaký je váš názor? Je pod kápí Hvitserk? V galerii si můžete prohlédnout zákulisní fotky synů Ragnara Lothbroka.

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 1

Fimi. | 13.12.2018 11:54
Jasně že není pod kápí, celé je to jen divadlo
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu