Netflix zaplatil astronomickou sumu, aby udržel Přátele

Netflix zaplatil astronomickou sumu, aby udržel Přátele | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 6 obrázků
Než se streamovací služba obejde bez cizích hitů, ještě to bude trvat.

V roce 2014 Netflix koupil za 118 milionů dolarů práva na exkluzivní přehrávání Přátel. VOD gigant k tomu musel zaplatit ještě drahý digitální remaster, aby mohl legendární sitcom nabízet v patřičné obrazové kvalitě, nicméně koupě se zjevně vyplatila, protože komediální seriál zvedl novou vlnu zájmu. Staří fanoušci se k němu nostalgicky vraceli a nově si získal velkou oblibu také u mladších ročníků, které jej obcházely při reprízách či na DVD, ale s uvedením na Netflixu najednou byl z Přátel popkulturní fenomén, u kterého žádný mileniál nemohl chybět.

Jak oblíbenou položkou VOD služby seriál je, se ukázalo znovu teď na podzim, když se provalilo, že spolu se závěrem roku by mohl seriál na Netflixu skončit. Hollywoodské komentátory to nijak nepřekvapilo, protože výrobce Přátel, Warner, bude příští rok spouštět vlastní službu a podobně atraktivní obsah bude potřebovat. Ale fanoušci naříkali. Pak je ale vánoční pásovec vyslyšel a nadělil jim předčasný dárek pod stromeček. Přátelé zůstanou na Netflixu.

Vtip je v tom, že Netflix prodloužil smlouvu zřejmě jen na rok a za ten zaplatil neskutečných 100 milionů dolarů! To je suma, za kterou by mohl vyrobit poměrně značné množství epizod vlastního sitcomu, který by mu zůstal v databázi už na věky. Je však vidět, že zavedené značky prostě lákají a Netflix se jich bojí vzdát. Nedávná mediální analýza sice ukázala, že v říjnu poprvé diváky na Netflixu zajímal stejnou měrou jeho původní obsah, stejně jako ten licencovaný odjinud, ale 50% je pořád málo a VOD služba bude muset svoji knihovnu ještě výrazně posílit, než se zcela obejde bez cizích filmů a seriálů. Po vypršení aktuální smlouvy mohou nastat dva scénáře: Netflix už nebude mít Přátelé exkluzivně a Warner je bude moci zároveň nabízet i na svojí nové službě. Anebo Netflix o seriál definitivně přijde.

Takže pokud klasický seriál máte rádi, tak jej na Netflixu užívejte, dokud je k mání, dle předběžných informací by nová služba od Warneru zpočátku měla být dostupná jen v USA.

Zdroje: Deadline, THR, NY Times, Wall Street Journal

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu