Přátele dle Davida Schwimmera nejde posuzovat dnešními hodnotami, ve své době byli přelomoví

Přátele dle Davida Schwimmera nejde posuzovat dnešními hodnotami, ve své době byli přelomoví | Fandíme seriálům
Warner Bros.
Zobrazit dalších 8 obrázků
Představitel Rosse se vyjádřil k aktuální kritice kultovního sitcomu.

Legendární sitcom Přátelé/Friends je i dnes, nějakých 16 let po odvysílání poslední epizody, extrémně populární a to díky reprízování na televizních obrazovkách, ale také vlivem streamování. Ovšem, bez ohledu na to, že má seriál velké množství fandů, v poslední době se začala objevovat kritika, která míří na nedostatečnou rozmanitost postav nebo podle dnešních měřítek ne úplně ideální pohled na sexualitu. Plus jsou samozřejmě některé vtipy vnímány jako kontroverzní s ohledem na aktuální společenskou situaci. 

Na obranu seriálu ale vystoupil představitel Rosse Gellera, herec David Schwimmer:

"Seriál byl ve své době zlomový a to díky tomu, jakým způsobem přistupoval k nezávaznému sexu, chráněnému sexu, manželství homosexuálů a vztahům. V pilotní epizodě seriálu manželka mou postavu opustila kvůli jiné ženě a byla tu gay svatba mé bývalky a její ženy, které jsem se účastnil... Na množství problémů z mnoha oblastí je velmi málo nahlíženo v kontextu [dané doby]. Musíte vnímat to, o co se seriál snažil v dané době. Já jsem ten první, kdo dává vědět, že by něco mohlo být nevhodné nebo necitlivé, ale mám dojem, že můj barometr fungoval v dané době velmi dobře. Už tehdy jsem se velmi zaměřoval na sociální problémy a problémy nerovnosti. Možná by měli existovat Přátelé s obsazením kompletně tmavé pleti nebo kompletně asijští Přátelé. Ale byl jsem si vědom toho, že chyběla rozmanitost a roky jsem prosazoval to, aby měl Ross vztah s ženou [tmavé pleti]. Jedna z prvních partnerek, které jsem v seriálu měl, byla asijskoamerická žena a později jsem chodil s afroamerickou ženou. To jsem velmi záměrně prosazoval."

Jak David naznačil, jednotlivá tvůrčí díla je třeba vnímat skrze optiku dané doby. Přece jen, před cca dvaceti lety byla situace jiná, než dnes a je poměrně zvláštní (a to je mírný výraz) vytýkat seriálům, že nepřizpůsobily svůj obsah tomu, co je dnes v případě showbyznysu vyžadováno. A stejně tak je nutné zmínit, že má Schwimmer pravdu v tom, že minimálně v případě vztahů Přátelé v určitých předběhli svou dobu.

Zdroj: The Guardian

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 2

Petr | 01.02.2020 18:37
Řekl to dobře. Ale to dnešním pomatencům asi těžko vysvětlí.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu