Simpsonovi: Scenáristovi se nelíbí, jakým způsobem lidé klasickou epizodu spojují s koronavirem

Simpsonovi: Scenáristovi se nelíbí, jakým způsobem lidé klasickou epizodu spojují s koronavirem | Fandíme seriálům
Fox
Některé kouty internetu epizodu Simpsonových zneužívají k rasistickým útokům vůči obyvatelům Asie.

Seriál Simpsonovi je často označován za projekt, který umí "předpovídat" budoucnost. A je pravda, že v několika případech se tvůrcům povedlo nabídnout něco, co se za pár let skutečně stalo realitou. 

Simpsonovi podle fanoušků předpověděli Coronavirus už v roce 1993
 

Aktuálně se to týká například koronaviru, kdy v roce 1993 měla premiéru epizoda nazvaná Marge za mřížemi a zápletkou bylo to, že byla Marge zatčena za krádež v obchodě, když se snažila získat zásoby pro svou nemocnou rodinu, která chytila takzvanou "ósackou chřipku". Ta měla původ v Japonsku, kdy pracovník v továrně zakašlal a viry se dostaly do krabic, které pak skončily také ve Springfieldu

Někteří lidé pak začali používat obrázky z daného dílu a název ósacká chřipka nahradili koronavirem, což ale není vše, někteří lidé dané epizody zneužívají k propagování rasistických myšlenek. A to se vůbec nelíbí scenáristovi téhle epizody Billu Oakleyeovi, který si posteskl pro The Hollywood Reporter:

"Nelíbí se mi, když je to používáno ze špatných důvodů. Myšlenka toho, že to někdo překrucuje, aby to vypadalo, že je koronavirus nějakým asijským plánem je hrozná. Snaha hodit vinu na Asii - Myslím, že je to nechutné. Dominívám se, že předobrazem [ósacké chřipky] byla honkongská chřipka z roku 1968. Měl to být jen rychlý vtípek o tom, jak se sem chřipka dostala. Mělo to být absurdní, to, že by někdo zakašlal a virus by se dostal do krabice a přežil by šest až osm týdnů v krabici. Je to karikaturní. Záměrně jsme z toho udělali karikaturu, protože jsme chtěli, aby to bylo praštěné, ne děsivé a aby to nebylo spojováno s něčím špatným, proto se také sám virus choval jako kreslená postava a choval se extrémně nerealisticky." 

Snaha se cení, ale nevyšlo to, memy z této epizody Simpsonových se rychle šíří a byť jsou některé z nich zábavné a neškodné, jiné mají skutečně rasistický podtext a není divu, že se to Billovi nelíbí. Kromě toho dodal, že Simpsonovi ve skutečnosti předpověděli jen velmi málo věcí, většinou šlo o náhodu a kromě toho tvůrci se často inspirovali u událostí, které už proběhly, protože vědí, že se "historie opakuje".

Zdroj: THR

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 3

Lojza | 19.03.2020 13:47
Sranda, opice to stejně přežijou.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu