Zámek a klíč: Jak se liší populární seriál od předlohy

Zámek a klíč: Jak se liší populární seriál od předlohy | Fandíme seriálům
Netflix
Zobrazit dalších 18 obrázků
Jak se dalo očekávat, seriálová adaptace se od komiksu často odklání. V čem především?

V únoru tohoto roku Netflix nabídl seriálovou adaptaci komiksu Locke & Key nazvanou Zámek a klíč. A rozhodně to není špatná podívaná, je to vcelku zábavné fantasy, které má sympatické obsazení, chytlavý příběh i zajímavou atmosféru, nicméně, jak je zvykem, tak se seriálová podoba od té komiksové méně či více odklání a to v několika ohledech? V jakých?

Recenze: Zámek a klíč - Fantasy série s dětmi, ale rozhodně ne pro děti
 

Asi nejvýraznější odlišností je atmosféra. Seriálová podoba není úplně klasickou podívanou pro mládež, dojde k několika (pro lidi, kteří neznají komiks) překvapivě drsným momentům, vraždí se a pár scén je poměrně hororových, ale komiks je v tomto ohledu ještě víc temný a mrazivý. Netflix ale zřejmě chtěl, aby podívaná byla přístupnější i mladším divákům a tak v tomto ohledu trochu polevil, tím pádem se seriál více soustředí na rodinné drama, než na hororové prvky. 

Změn se dočkaly i postavy. Například strýček Duncan (Aaron Ashmore) je v komiksu mnohem výrazněji propleten s dějovou linkou záporačky známé jako Finta/Dodge (Laysla De Oliveira), v seriálu hraje spíše okrajovou roli a do příběhu zasahuje jen minimálně. 

Upraveno bylo také zapojení do příběhu ze strany matky ústřední skupinky dětí Niny (Darby Stanchfield), která byla v komiksu a v seriálu v jiné fázi alkoholismu (v komiksu byla stále alkoholičkou a kromě toho byla znásilněna, v seriálu to vůbec zmíněno nebylo a mimo to Nina už nebyla tak závislá na alkoholu) a odlišnou měrou ovlivnila odhalování tajemství, které se týkají mysteriózních klíčů.

A když už došla řeč na klíče, tak v seriálu některé z komiksu chyběly, ale se objevily některé klíče, které vznikly právě pro hranou verzi a v komiksu nebyly. Konkrétně klíč ovládající oheň a klíč otevírající "zrcadlovou" dimenzi se v komiksu nevyskytují, plus klíč umožňující změnu vzhledu je kombinací dvou klíčů z komiksu (klíčů kůže a pohlaví).

Samozřejmě tu bylo více odlišností, například v případě zapojení vedlejších postav (Ellia a Rufus) nebo v tom, nakolik dospělé postavy věděly o klíčích a magii. Odklony od předlohy samozřejmě někteří fandové komiksu špatně nesli a dali to hlasitě vědět na internetu. Je tak otázkou, zda k tomu Netflix v případné druhé řadě přihlédne. Ta zatím schválena nebyla, ale tvůrci seriálu už si připravují podklady pro příběh.

Zdroj: SR, SlashFilm

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu