Vědec z Netflix dokumentu Globální pandemie tvrdí, že objevil účinný prostředek proti koronaviru

Vědec z Netflix dokumentu Globální pandemie tvrdí, že objevil účinný prostředek proti koronaviru | Fandíme seriálům
Netflix
Zobrazit dalších 5 obrázků
Jeden z aktérů letošního dokumentárního seriálu ze služby Netflix hlásí pokrok v boji s koronavirem.

Na Netflixu si před pár týdny odbyla premiéru dokumentární série Globální pandemie (Pandemic: How to Prevent an Outbreak), která mapuje snahy vědců a lidí z několika dalších odvětví zabránit přicházející globální nákaze. Série vznikla ještě před aktuální krizí, reagovala na epidemie virů jako SARS či MERS a obecně varovala, že velké propuknutí nějaké další nákazy dříve či později dorazí. V kontextu dnešní situace spojené s pandemií koronaviru SARS-CoV-2 je pak seriál relevantnější než kdy dříve.

A právě jeden z aktérů série aktuálně slaví velký úspěch, který by mohl značit pokrok v léčení virového onemocnění COVID-19, které virus SARS-CoV-2 způsobuje. Trailer:

Netflix má předtočených dost seriálů, aby mu vydržely do závěru roku
 

Americkému vědci Jacobu Glanvillovi a jeho týmu se totiž podle všeho podařilo upravit protilátky, které původně fungovaly proti viru SARS, tak, aby teoreticky mohly být použity pro léčbu nového typu koronaviru (SARS-CoV-2). Glanvillův tým vzal protilátky, které fungovaly proti SARSu, vytvořil stovky jejich modifikací a sledoval, zda některá z variant zabere proti příbuznému SARS-CoV-2. A výsledek se skutečně měl dostavit. Tím, že se nezačínalo od nuly, ale vycházelo se z již fungujících protilátek proti SARS, se podařilo vědeckému týmu bádání výrazně urychlit. Protilátky (hodně zjednodušeně řečeno) viru zabraňují v tom, aby se navazoval na buňky lidského organismu.

Tyto nové protilátky by nyní mělo čekat testování, které bude probíhat v rámci americké armády. Podle všeho by měly fungovat jako jakási “krátkodobá vakcína”, která se může aplikovat preventivně (třeba lékařům či policistům), díky rychlému působení však zároveň prý dokáže vyléčit i již nakažené pacienty. Účinek se údajně dostaví již zhruba do dvaceti minut. Oproti klasickému očkování však tyto protilátky měly fungovat znatelně kratší dobu, přibližně 8-10 týdnů.

Podle Glanvilla by v nejlepším možném scénáři mohlo být testování protilátek (aby se vyloučila nebezpečnost pro lidský organismus) hotové koncem srpna, v září by mohl proběhnout schvalovací proces a mohly by být spuštěné klinické testy na lidských pacientech. Někdy v té době by také látka mohla být poprvé dostupná pro tzv. soucitné užití, kdy je ve výjimečných případech (když konkrétní pacient nemá už jinou naději) umožněno podání látky i pacientovi mimo klinickou studii. (Podobným způsobem byl v Česku podán pacientovi s COVID-19 přípravek Remdesivir).

Termíny jsou samozřejmě zatím jen odhad, ale každá podobně pozitivní zpráva v současnosti může dát naději. Následuje rozhovor, ve kterém Glanvill důkladněji (a přesněji) vysvětluje práci svého týmu:

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu