Amerika hledá topmodelku: Tyra Banks sklízí kritiku za starší díly z méně "osvícených" dob

Amerika hledá topmodelku: Tyra Banks sklízí kritiku za starší díly z méně "osvícených" dob | Fandíme seriálům
The CW
Zobrazit dalších 10 obrázků
Úspěšná modelka a tvůrkyně celosvětově úspěšné reality show čelí nenávistným reakcím.

Tyra Banks se nejdříve proslavila jako modelka, která v době, kdy vládla světu modelingu nezdravá vychrtlost rozbourala konvence svými ženskými křivkami a poté se z ní stala úspěšná podnikatelka a to hlavně (ale nejen) díky reality show Amerika hledá topmodelku (ANTM). 

Katy Keene: Spin-off Riverdale vyfasoval první trailer
 

Ta se zatím dočkala dvaceti čtyř řad a množství zahraničních mutací a Tyra si zakládá na tom, aby její "dítko" dávalo šanci rozmanitosti a bojovalo proti diskriminaci. V poslední době se ale rojí kritika a nenávistné reakce na některé události z předchozích řad.

Zvednuté obočí vyvolává například to, že pro aspirantky a aspiranty na titul topmodelka/topmodel byly připraveny soutěže, které je mohly traumatizovat (focení s pavouky, soutěžní úkoly vysoko nad zemí), nicméně tohle se dá pochopit a přijmout. Zaprvé soutěžící do toho nebyli nuceni, byť riskovali vyřazení, a kromě toho, dá se to obhájit tím, že šlo o to, aby dívky a muži toužící po úspěchu v modelingu překonali své obavy a fobie. 

Ovšem, upozorňováno je i na mnohem kontroverznější chvilky, například ta, kdy bylo jedné ze soutěžících naznačeno, že s mezerou mezi zuby nemá šanci uspět a bylo jí doporučováno, aby si ji nechala odstranit a potlesku se také nedočkala chvilka, kdy byla bělošská modelka namaskována tak, aby vypadala jako Afroameričanka.

A byť se to stalo v době, kdy ještě něco takového nebylo šokující (na tzv. "blackface" se sice nehledí v kontextu americké společnosti a historie pozitivně už desetiletí, ale v posledních letech už jde o něco zcela nepřijatelného), tak samotná Tyra přiznala, že to, co se dělo nebylo zrovna ideální:

"Poté, co jsem viděla některé necitlivé momenty z minulosti ANTM, tak s vámi musím souhlasit. Když se ohlédnu zpět, byla to opravdu nevhodná rozhodnutí. Cením si vašich upřímných reakcí a posílám hromadu lásky a virtuálních objetí."

Pravdou je, že byť má pořad na triku pár úletů, tak se mu musí také nechat to, že opravdu bojuje proti stereotypům v módní branži, tak se v něm objevili plus size modelky, transsexuální modelky, dívky, které jsou podle standardních měřítek na modeling příliš malé, neslyšící model nebo modelka s poruchou pigmentace a to v době, kdy rozmanitost nebyla v módní branži zrovna běžná. Je tak dobře, že byli tvůrci upozorněni na to, že ne všichno zvládli na výbornou, ale současně je na místě poznamenat, že se pořadu daří bourat zastaralé modelingové zákonitosti.

Pokud jde o pokračování, tak oficiálně pořad zrušen nebyl, ale také nebyla schválena další řada. Je tak nejasné, zda vznikne.

V následujícím klipu si můžete pustit to, jak Tyra kritizuje jednu soutěžící za zmíněnou mezeru mezi zuby.

Zdroj: SR

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu