Proč je Volejte Saulovi ještě lepší seriál než Perníkový táta

Proč je Volejte Saulovi ještě lepší seriál než Perníkový táta | Fandíme seriálům
AMC
Zobrazit dalších 20 obrázků
Perníkový táta patří mezi absolutní seriálové legendy. Jeho nenápadný následovník Saul jej však v mnoha ohledech dokonce překonává.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

Volejte Saulovi (Better Call Saul) je nenápadný prequel (později spin-off) jednoho z nejlepších seriálů všech dob - Perníkového táty (Breaking Bad). Na televizních obrazovkách je od roku 2015. Venku je pět sérií čítající padesát dílů a snad už příští rok nás čeká poslední série se svými třinácti díly. Dohromady tak seriál bude mít dokonce o jednu epizodu více než jeho starší bráška. To je úctyhodný výkon na spin-off. Co je ovšem daleko zásadnější, je kvalita seriálu. Stojím si za tím, že momentálně v televizi neběží nic lepšího, propracovanějšího a komplexnějšího než právě Volejte Saulovi. Laťku měl seriál nastaveno opravdu vysoko, ale nebojím se tvrdit, že se jedná dokonce o lepší seriál než je Perníkový táta. Pokusím se vám popsat tři důvody, proč tomu tak je.

Článek obsahuje zásadní spoilery z Perníkového táty a mírné náznaky děje z Volejte Saulovi!

Nevyhnutelná tragédie

Hlavním protagonistou seriálu je obhájce Jimmy McGil (Bob Odenikrik), kterého známe z Perníkového táty jako právníka Saula Goodmana. Saul byl v Perníkovém tátovi pokřivený člověk, který se nebál jít daleko za hranice morálky, aby dostal to, po čem toužil. Ve Volejte Saulovi se samozřejmě jedná o neskutečně komplexní trojrozměrný charakter, který není jen „vtipným právníkem s prořízlou pusou“. Stejně jako Perníkový táta, i Volejte Saulovi je seriál o změně. O změně hlavní postavy. Celkové pojetí příběhu má ovšem jeden zásadní rozdíl. Saul je z velké části prequel. My víme, jaký je Saul v Perníkovém tátovi a víme, jak jeho příběh dopadne. Hezký osud to rozhodně není, Walter White vzal s sebou ke dnu všechny okolo. U spousty seriálů by to byla nevýhoda. Vědět, jak příběh dopadne přece nezní nikterak zajímavě, kam se podělo napětí? To ovšem neplatí, pokud to tvůrci obrátí ve svůj prospěch.

Volejte Saulovi je tragédie. Záživná a napínavá tragédie. Když Jimmyho poznáme, vidíme právníka, který se snaží uchytit ve velkém světě a vybudovat si své jméno. Není to příkladný poctivec, má na svém triku nějaké drobné přestupky a rád si zkracuje cestu k cíli. Tak, že občas zalže, podvede či jinak přelstí soupeře. Přesto víme, že je to v jádru dobrý muž, který pořád operuje v přípustných mezích a nesnaží se nikomu ublížit. V Perníkovém tátovi takový není. Změnil se a změnil se podstatně k horšímu. Volejte Saulovi je proto nevyhnutelná cesta, na které naše oblíbená postava stále morálně klesá a jakékoliv vykoupení je nemožné. Žádná naděje není, přesto je strašná zábava průběh děje sledovat. Jimmyho proměna navíc není tak přímočará, jako proměna Walta. Točí se v kruzích. Zkrátí si cestu, morálně se ušpiní, spadne na zem a zase se z toho dostane s příslibem naděje. Diváci ovšem ví, že žádná není. Příběh je proto neskutečně tragický, dokonce tragičtější než Perníkový táta, a tento tvůrčí přístup dodává seriálu jiskru, kterou jiné příběhy nemají.

Další kapitola »
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu