Přátelé: Legendární písnička Smraďoch původně neměla být o kočce

Přátelé: Legendární písnička Smraďoch původně neměla být o kočce | Fandíme seriálům
Warner Bros.
Zobrazit dalších 5 obrázků
Píseň o smradlavé kočce byl největší hit kavárenské písničkářky Phoebe Buffay. Jak vůbec "Smraďoch" vznikl a o kterém zvířeti se mělo původně zpívat?

Přátelé během svých desíti řad nabídli nespočet památných hlášek, situací a postav, které nejen zarputilým fanouškům zůstaly v paměti dodnes. Výjimkou není ani jednoduchá píseň o smradlavé kočce, kterou vždy ráda zpívala Phoebe Buffay (Lisa Kudrow), jedna z hlavních postav seriálu. A i když Smraďoch (v originále Smelly Cat) není zdaleka tak populární jako titulní píseň (I’ll Be There For You od The Rembrands), patří mezi nejvýraznější prvky charakterizace oblíbené a trochu trhlé kavárenské písničkářky. Zajímavostí ale je, že píseň původně vůbec neměla být o kočce, ale o psovi.

Přátelé: Lisa Kudrow a Matt LeBlanc chtěli dát Phoebe a Joeyho dohromady
 

Příšerná a chytlavá píseň byla vytvořena celkem čtyřmi lidmi. Nápad vzešel z hlavy producentky Betsy Borns, která píseň napsala společně se scenáristou Adamem Chasem a profesionální zpěvačkou Chrissie Hynde speciálně pro epizodu Alergická reakce (6. epizoda 2. řady). Melodii vytvořila sama představitelka Phoebe Lisa Kudrow. Ta také vytvářela melodie ke všem písním, které její postava zpívala v kavárně, kde se parta pravidelně scházela. Betsy Borns se při tvorbě této písně inspirovala u psího mazlíčka, kterého dříve vlastnila. Tento pes se jmenoval Gouda a podle slov producentky zkrátka příliš zapáchal. Píseň se tak měla původně jmenovat „Smelly Dog“ a mělo se jednat o „ódu na milovaného domácího mazlíčka.“

Proč se ale tvůrci nakonec rozhodli pro kočku? Bylo to podle nich zkrátka vtipnější a píseň o smradlavé kočce měla zkrátka lépe rezonovat u publika. Že se tvůrcům sázka na kočku vyvedla dokazuje fakt, že z písně, která měla sloužit pouze jako neopakovatelný vtípek pro jednu epizodu, se stal jeden z neodmyslitelných prvků Phoebeina charakteru. Smraďoch byl kvůli své popularitě dokonce nahrán na soundtrackové album s názvem Friends Again, přičemž jako autoři byli uvedeni právě Phoebe Buffay a fiktivní skupina The Hairballs (ve skutečnosti tedy herečka Lisa Kudrow a skutečná americká rocková kapela The Pretenders).

Popularita písně je tak veliká, že vznikají i všemožné potisky na trička, které by neodmítl žádný zapřísáhlý fanoušek. Podívejte se na ty nejlepší v našíé galerii. A pokud jste už melodii a text Smraďocha už dokázali úspěšně vyhnat z hlavy, pro vaše připomenutí přikládáme video:

Zdroj: ScreenRant

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu