Pán prstenů po mnoha letech opouští Nový Zéland

Pán prstenů po mnoha letech opouští Nový Zéland | Fandíme seriálům
Amazon Studios
Kam se svět J.R.R. Tolkiena stěhuje a co k tomu vedlo.

Běžný divák si pustí libovolnou tvorbu založenou na díle J.R.R. Tolkiena a zkrátka je přenesený do bájné Středozemě. Fanoušci nicméně vědí, že fantaskní krajinu už od Společenstva prstenu vždy představovaly monumentální lesy a hory Nového Zélandu. Jak po filmovém Pánovi prstenů přišli ještě Hobit a seriálový Pán prstenů, produkce nejednou zvažovala, zda náhodou další středozemská dobrodružství netočit někde jinde. Jednotlivé štáby se ale nakonec vždy na Zéland vrátily. Zásadní roli v tom často hrály i výrazné finanční pobídky místních úřadů.

Už ani pobídky však stačit nebudou, i když je v jednu chvíli Nový Zéland ještě zvyšoval. Seriál Pán prstenů streamovací služby Amazon na ostrovech natočil svou první řadu, od té druhé se však stěhuje. Konkrétně se štáb přesouvá do Británie. Zatím nevíme, kde přesně bude mít štáb svou hlavní základnu, vhodné ateliéry se hledají. Seriál nedávno dotočil první řadu, která bude na službě Amazon Prime Video uvedena 2. září 2022. Počítá se s tím, že postprodukce bude trvat až do června 2022 a dokončí se ještě u protinožců. Souběžně s tím už v lednu 2022 začne v Británii produkce 2. řady.

Důvodů k přesunu je několik. Podle informací serveru Deadline chce Amazon větší část svojí tvorby zkoncentrovat do Británie. Svou roli sehrát také COVID. Kvůli přísným novozélandským bezpečnostním opatřením převážně britské herecké obsazení prakticky dva roky nevidělo své rodiny a manažeři z Amazonu neměli možnost osobně dohlížet na průběh natáčení. V Británii vše bude pod dohledem a herci se budou moci častěji vídat s rodinami. Amazon také hodlá využít skutečnosti, že ze Spojeného království se dá poměrně snadno létat na atraktivní natáčecí lokace v Evropě, podobně jako to dělala například Hra o trůny, která krom Británie točila také na Islandu, ve Španělsku, na Maltě či v Chorvatsku.

Premiéra první série je ještě daleko, nicméně uvidíme, zda se přesun přes půl světa na seriálu nějak zásadně podepíše. Klíčové osobnosti produkce zůstanou stejné, ale řadoví štábu se kompletně obmění – Amazon si na Zélandu najímal místní profesionály a v Británii udělá to samé. Všechny již postavené kulisy budou převezeny, ale změnit se mohou některé přírodní lokace, na které se štáb v budoucích příbězích ještě plánoval vrátit a teď už to nepůjde. A ráz krajiny v Evropě je oproti Zélandu jiný. No a na závěr je tu ještě otázka peněz. První série se může honosit titulem nejdražší seriálové série všech dob. Fanoušci jistě doufají, že to potom bude na obrazovkách vidět. Druhá řada dost možná bude muset finance ještě přitlačit, pokud se bude chtít první řadě vyrovnat, anebo bude viditelně chudší. Dá se totiž předpokládat, že stěhování bude něco stát, britské státní pobídky nemusejí být pro filmaře tak štědré a obří rozpočet první řady šel krom vlastního natáčení do vybudování infrastruktury pro celou budoucnost seriálu. A infrastrukturu teď bude třeba budovat znovu.

Nezbývá než si přát, že přesun pro seriál dobře dopadne.

Foto: Amazon

Zdroj: Deadline

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu