Leningrad: Minisérie detailně vykreslí extrémně dlouhou válečnou blokádu

Leningrad: Minisérie detailně vykreslí extrémně dlouhou válečnou blokádu | Fandíme seriálům
Dennis Jarvis from Halifax, Canada, CC BY-SA 2.0
Němci obléhali za druhé světové války Leningrad celkem 872 dní. Popíše to autor Vikingů.

Michael Hirst stvořil Vikingy a Tudorovce. Teď se pouští do zpracování dalšího fascinujícího období. V chystané minisérii divákům přiblíží další fascinující období dějin. Série Leningrad se zaměří na blokádu Leningradu (dnešní Petrohrad) během 2. světové války. Ta trvala celkem 872 dní, v letech 1941-1944 a šlo o jednu z největších tragédií války. Postupující nacistická vojska město obklíčila během svého východního tažení a jen civilní ztráty se blížily skoro k milionu obětí (celkem zemřely zhruba dva miliony lidí – civilistů i vojáků). Většina z nich zemřela hlady. Krom lidských tragédií série vykreslí také konkrétní příběhy hrdinství, či nezlomnost lidského ducha, když se navzdory strašlivé situace lidé dál pokoušeli ve městě žít.

Většinu ústředních postav seriálu budou tvořit ženy. Ať už proto, že většina mužů odešla do boje a ženy zůstaly ve městě, ale zároveň také proto, že ženský pohled na historii je podle Hirsta často přehlížený. Proto chce divákům nabídnout to, jak obléhání Leningradu prožívaly právě ony. Seriál vychází z knihy Leningrad od Anny Reid, která do velké míry založila svůj text na deníkových záznamech, jež si leningradské ženy vedly. Český překlad nakladatelství Jota vyšel v roce 2011. Tady je anotace:

Osmého září 1941, jedenáct krátkých týdnů poté, co Hitler zahájil operaci Barbarossa, byl obklíčen Leningrad. Obležení se nepodařilo prorazit dva a půl roku a během 872 dní blokády ve městě zahynuly dva miliony lidí. Pokud by město padlo, zřejmě by historie druhé světové války a dvacátého století vypadala jinak. V knize Leningrad autorka poutavě popisuje celou blokádu i to, co jí předcházelo. Široce čerpá z rozhovorů s pamětníky a deníkových zápisků účastníků bojů a obléhání z obou stran, oficiálních memorand, hlášení a jiných zdrojů. Vychází také z nově otevřených sovětských archivů, které jí umožňují odhalit závoj nad skutečností, jímž realitu města zakrývala po dlouhou dobu sovětská propaganda.

Foto: Dennis Jarvis from Halifax, Canada, CC BY-SA 2.0

Zdroje: Wiki, Deadline

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu