Harry Potter: HBO má znovu zfilmovat celou knižní sérii jako seriál

Harry Potter: HBO má znovu zfilmovat celou knižní sérii jako seriál | Fandíme seriálům
Warner Bros.
Když ti nejde přichystat nové příběhy, tak se toho neboj a prostě znovu zpracuj ty samé.

Podle informací Bloomgergu HBO Max připravuje nový seriál na motivy Harryho Pottera. Nemělo by však jít o nový příběh, ale o nové zpracování sedmi románů od J.K. Rowling, které už jednou byly zfilmovány jako 8 celovečerních filmů z let 2001-2011. Každé knize má být věnována jedna seriálová sezona. Aktuálně se snaží HBO dohodnout na spolupráci s Rowling, která by měla patřit mezi producenty seriálu a mít určitou míru kreativního dohledu. Pakliže se podaří se spisovatelkou na spolupráci domluvit, má následně okamžitě začít hledání scenáristy, který by měl nad přípravou série dohled.

Značka Harry Potter je extrémně populární. Knihy se stále prodávají. Kdykoliv se osmička filmových adaptací přesune na nějakou novou streamovací platformu, snímky se okamžitě zařadí mezi to nejsledovanější, co daná služba (Netflix, HBO apod.) v danou chvíli divákům nabízí. Zábavní parky inspirované Potterem jsou navštěvované. Divadelní hra Harry Potter a prokleté dítě má vstupenky vyprodané na dlouho dobu dopředu. Videohra Hogwarts Legacy je extrémně úspěšná. A diváci měli veliký zájem také o setkání tvůrců a herců po letech - Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic.

Nedaří se pouze pouze novým filmům. Studio Warner Bros. ve spolupráci s J.K. Rowling začalo natáčet filmovou pentalogii Fantastická zvířata. Ta se však úspěchu potterovských filmů přiblížila pouze „jedničkou“ z roku 2016. U dvou následujících pokračování klesal divácký zájem i hodnocení. Je docela dobře možné, že série nikdy nebude dokončena.

Warner ale odmítá nechat úspěšnou značku ležet ladem a prostě z ní chce nějakým způsobem rýžovat. O seriál z Potterova světa stojí už dlouho, ale zjevně buď po vlažném přijetí „Zvířat“ nemá odvahu zkusit zpracovat další nový námět, anebo to nechce sama Rowling. Leč nabízí se otázka, jakou má seriál vedle filmů šanci na úspěch. Ano, v historii existuje celá řada příkladů toho, jak se jednu látku podařilo vícekrát zpracovat dostatečně unikátním způsobem. Ale zrovna Potter může být hodně tvrdý oříšek.

Série skončila teprve nedávno. Je extrémně oblíbená a vesměs dobře hodnocená. Naprosto zázračně se podařilo obsadit do všech dětských rolí velmi dobré herce, kteří se prezentovali skvěle už v jedničce a postupně v úloze dospívali. Doufat v podobný úspěch i podruhé, to zní jako pokoušení štěstěny. I v dnešní době mají výpravné velkofilmy (na minutu stopáže) stále výrazně vyšší rozpočty než ty nejdražší seriály – To znamená, že by seriálové zpracování mohlo působit oproti filmovému chudě. Navíc se Harryho filmy začaly točit v době, kdy se vedle digitálních triků ještě opravdu hodně spoléhalo na praktické efekty, které daleko lépe stárnou. John Williams složil pro filmy extrémně zapamatovatelné melodie, které se na úspěchu Harryho Pottera výrazně podílely. Doufat, že by blesk udeřil i v tomto směru dvakrát do černého, je taktéž dost troufalé.

A vedle toho je tu ještě otázka, zda vůbec může seriálové zpracování nabídnout oproti filmovému něco nového. Triky nebo filmařské techniky nepokročily tak, že by o kterémkoliv z Harryho filmů šlo říct, že vypadá zastarale. Seriál nabízí delší stopáž, kdy namísto namísto dvou až tříhodinových filmů mohou filmaři natočit cca 6-10 hodinových epizod pro každou sérii. Lze tedy jít do větších detailů. Kupříkladu z Harryho Pottera a Fénixova řádu (v češtině skoro 600 stran) toho ve filmu bylo vypuštěno docela dost. Ale jsou všechny ty detaily tak zásadní, aby novou adaptaci ospravedlnily? A má dostatek nezpracovaných detailů kupříkladu i Kámen mudrců, který nemá ani 300 stran?

Na žádnou z těchto otázek zatím nelze dát jasnou odpověď, zvlášť když pro řadu diváků navíc taková odpověď bude silně individuální. Takže dejte v komentářích vědět, co na představu seriálového zpracování Harryho Pottera říkáte a počkáme si na další podrobnosti.

Foto je ilustrační, filmový Harry Potter

Zdroj: Bloomberg

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 2

Martrix | 09.04.2023 09:05
Ale no tak, všichni se opatrně ptají, jestli má seriál co nabídnout, když byla filmová série úspěšná a navíc je ještě mladá. Dnešní optikou je to společně s Pánem prstenů další důkaz nadvlády bílého heterosexuála. Na tom vyrostli dnešní rasisté a homofobové. Čím jiným vzdělat/ovlivnit nové generace dětí, než verzí, která bude v tomto ohledu poplatnější době? Spíš můžete udělat anketu, kdo z postav bude genderově a rasově "vylepšen". Hermiona je jasná, Hagrid, Brumbál...tam se jen rozvede co začali ve Zvířatech, Lenka byla nesmyslně hetero, koleje v Poháru by měly být zastoupeny asiaty a portorikánci...proč tam cpát další bělochy. Atd, atd Doufám, že tvůrci sklidí podobnou zpětnou vazbu, jako v případě Prstenů moci.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu