Nejdrsnější věznice světa: Dokumentární Netflix série zavítala i do Česka

Nejdrsnější věznice světa: Dokumentární Netflix série zavítala i do Česka | Fandíme seriálům
Netflix
Zobrazit další 1 obrázek
Plzeňská věznice reportážní pořad zlehčuje, ačkoliv k tomu vůbec nemá důvod.

Už sedm let vzniká série Nejdrsnější věznice světa (Inside World's Toughest Prisons), která nejprve v britské televizi a na následně na Netflixu divákům přibližuje věznice po celém světě. Aktuálně Netflix přinesl už 7. řadu, kde čtyři epizody představily čtyři další nápravná zařízení. Britský novinář Raphael Rowe (který má sám zkušenosti se 12 lety strávenými za mřížemi) se v každé epizodě nechá s kamerou a tlumočníkem zavřít do jedné věznice a přibližuje divákům, jak to v ní chodí.

V sedmé řadě se Rowe poprvé vydal také do Česka, konkrétně do věznice v Plzni na Borech. Novinář se při návštěvě Plzně zaměřil na problémy s pervitinem. Někteří vězni jsou trestáni za kriminalitu, kterou spáchali pod jeho vlivem, jiní se podíleli na výrobě či distribuci. Na přetřes přijde užívání přímo za mřížemi a hodně prostoru má také odvykací program, který je závislým vězňům k dispozici.

Série občas působí lehce senzacechtivě, zvlášť když přes zdánlivě obyčejné situace pouští hodně vyšponovanou hudbu. A Raphael někdy volí možná až zbytečně intenzivní styl projevu, jako by nám zrovna sděloval tu nejdůležitější nebo nejzajímavější věc na světě, i když by se všechno dalo podat daleko klidnějším stylem. Nicméně je pravda, že když si pustíte britské zpravodajství, tak v řadě případů se takhle v zemi reportáže zkrátka točí – boj o diváckou pozornost je dál, než na co jsme zvyklí třeba v České televizi.

Jinak jde ale o zajímavou sérii, která nabízí vhled do prostředí, kam se běžný člověk nedostane a do mentality lidí, s jakými se běžně nesetká. Jde o pouze maličký výřez z toho, jak je problematika vězeňství, trestání a rehabilitace komplikovaná, ale pohled na fungování rozmanitých věznic a na jednotlivé osudy je poutavý.

Zajímavé je, že Věznice Plzeň měla potřebu ke svojí epizodě vydat mediální prohlášení. V něm také stojí: Vězeňská služba ČR vnímá díl věnující se Věznici Plzeň jako reality show, nikoli jako dokument o stavu českého vězeňství. Netflix měl od počátku jasný cíl, kterým chce tento díl směřovat, a vězeňská služba měla minimální možnosti do daného konceptu zasahovat.“

To působí defenzivně, jako by věznice byla vykreslena v nějak negativním světle. Jako by se označením „reality-show“ snažila Věznice Plzeň snížit úroveň serióznosti, jakou lze od pořadu očekávat. Sám Netflix označuje show jako dokumentární, klidně by ji šlo označit za sérii reportáží. Hranice mezi žánry tenká, často se překrývají, případně jde jednotlivá díla zařadit do většího počtu škatulek. Dokumenty naprosto běžně mají výrazný úhel pohledu, filmaři mají dopředu vytyčenou agendu, střih a pořízené záběry ovlivňují mnohé. Někomu se to nemusí líbit, ale to ještě neznamená, že by najednou nešlo o dokument.

Věznice na Borech mohla dopředu vidět, jak jsou jednotlivé díly série pojednávané a jestli jí to nepřišlo patřičné, nemusela filmařům umožnit přístup. A upřímně řečeno, Věznice Plzeň není vykreslená vůbec špatně, zvlášť v porovnání s konkurencí v zahraničí. V zařízení je čisto, na první pohled v mezích možností bezpečno. Vězni dostávají podporu při odvykání drogám, možnost si přivydělat nebo získat novou kvalifikaci. Věci by určitě šlo dělat ještě lépe, ale vzhledem k okolnostem (finančním, legislativním) určitě není v Nejdrsnějších věznicích světa nic, za co by se měli na Borech nějak stydět, omlouvat nebo proč by se měli snažit pořad zlehčovat.

Podklady a foto: Netflix, Věznice Plzeň

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 1

Egor | 16.09.2023 20:18
Napsal člověk s mentálními úchylkami. Znevážený redaktore, napřed v podobných článcích zprvu pište, že jde o Vaše domněnky. Předkládat vlastní názory za ty pravdivé je desinformace, na to je už paragraf. Možná by vám neuškodilo podobné zařízení navštívit a na pár měsíců si jej prožít. Ono by vás to vyléčilo. Je fascinující pod co se dnes lidé hrdě podepíší.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu