Avatar: Legenda o Aangovi: Netflix uvedl nový fantasy fenomén

Avatar: Legenda o Aangovi: Netflix uvedl nový fantasy fenomén | Fandíme seriálům
Netflix
Zobrazit dalších 75 obrázků
„Poslední vládce větru“ patří mezi ty vůbec nejoblíbenější fantasy příběhy. Na Netflix dorazil hraný remake. Seznamte se.

Původní animovaný seriál Avatar: Legenda o Aangovi (Avatar: The Last Airbender) z let 2005-2008 patří nejen mezi nejlépe hodnocené animované seriály historie, ale obecně mezi oslavované fantasy příběhy, které mytologií, postavami i vypravěčským umem patří mezi žánrové klasiky a vzory. Příběh ze světa, kde někteří lidé dovedou ovládat síly čtyř elementů, byl už v roce 2010 převedený do podoby celovečerního hraného filmu. Tehdejší remake od M. Night Shyamalana však dopadl tragicky a hned po prvním díle byla plánovaná filmová série ukončena.

Teď to znovu zkusil Netflix, jenž zpracoval animovaný seriál do podoby hraného seriálu. Není při tom divu, protože původní látka je skutečně výživná. Děj se odehrává ve fantaskním světě, který by při srovnávání s naší historií šel připodobnit zhruba ke stavu těsně před průmyslovou revolucí. Ve světě se mísí kmenové a feudální společnosti inspirované východní a jihovýchodní Asií, Indií, tichomořskými kulturami, Inuity a americkými indiány. Ve světě žije řada zvířat, která ta naše jen vzdáleně připomínají a ačkoliv tu a tam uvidíte docela moderní technologický prvek (paroloď), daleko důležitější roli má „magické“ ovládání („ohýbání“) čtyř živlů, jehož je celá řada lidí schopná.

Na rovnováhu mezi uživateli čtyř různých živlů po celou věčnost dohlížejí Avataři, mocní jedinci, kteří jsou jako jediní schopní kontrolovat všechny elementy najednou. Vždy když jeden Avatar zemře, reinkarnuje se klíčová role v dalším jedinci. Když se ohnivý národ pokouší vychýlit balanc sil na svou stranu, je aktuální Avatar Aang hodně mladý, dokonce ještě ani nepřijal své poslání. Národ ohně se jej rozhodne zbavit tak, že preventivně povraždí celý jeho národ vzdušných nomádů – vládců větru. Aang jako jediný unikne, protože spadne do moře a zmrzne.

Když se konečně po sto letech opět probudí, svět se kompletně změnil. Nikdo z lidí, které znal už nežije, po jeho domově zůstaly zarostlé ruiny. Ohnivý národ je dál na vzestupu a snaží se dobýt celý svět. Mladý Aang neochotně přijímá svou úlohu Avatara a spolu s nově poznanými souputníky se vydává na cestu za poznáním, ovládnutím svých schopností a snad i nastolením nové rovnováhy.

V hlavních rolích hrané verze vystupují Gordon Cormier, Kiawentiio, Ian Ousley, Dallas Liu, Paul Sun-Hyung Lee, Ken Leung a Daniel Dae Kim. Showrunnerem seriálu je Albert Kim, dříve podepsaný pod seriály Ospalá díra a Nikita. Hlavním režisérem je Michael Goi (American Horror Story, Zelenáč). Všech osm epizod první řady je už v tuto chvíli na Netflixu.

Recenze od profesionálních kritiků jsou v úhrnu jen lehce nadprůměrné. Často to nicméně vypadá, že nižší známky vycházejí u řady kritiků z toho, že milují originál a hrané zpracování jeho kvalit prostě nedosahuje. Věci, které byly možné v animovaném formátu, působí v hrané podobě zvláštně a vyprávění nebylo přechodu na jiné médium zcela uzpůsobeno. Hraná verze navíc tu animovanou v maximální možné míře zkrátka kopíruje. Nejde tedy o nové svébytné dílo, ale prostě o slabší verzi téhož. Pokud už se objeví nějaké úpravy proti animáku, tak k nim došlo buď z praktických důvodů (rozpočet apod.), anebo na první pohled nemají žádné logické opodstatnění a jsou skoro vždy k horšímu. Část fandů také naštvalo, že seriál nejprve měli připravovat původní autoři animáku, ti však projekt záhy po neshodách s Netflixem opustili.

Nicméně, když se na seriál podíváte očima někoho, kdo předlohu nezná, nebo nemiluje, tak nové zpracování od Netflixu vůbec není špatné. Ano, rozpočet jednotlivých epizod byl asi jen patnáctimilionový a při realizaci rozmáchlého fantasy světa je to dost znát, když je často vidět, že hrdinové stojí na malém plácku před zelným pozadím (nebo projekčními obrazovkami) a za nimi se nehýbou propracované kulisy, ale jen ne zcela dotažené počítačové triky. Někteří představitelé dětských rolí nejsou úplně věrohodní a část diváků může odradit i skutečnost, že jde stále o příběh určený i mladšímu publiku, což se místy podepisuje na zjednodušování, jisté naivitě či infantilitě.

Pakliže se ale přes tyto neduhy dokážete přenést, čeká vás poutavě vymyšlený fantaskní svět, sympatičtí hrdinové a napínavě vyprávěný hrdinský příběh. Příjemné je třeba už jen netradiční podání ústředního hrdiny Aanga, pro nějž jsou klíčovými hodnotami optimismus a lidství – pokud nemusí nikomu ublížit, tak se tomu snaží vyhnout a kupříkladu svého oponenta Zuka spíš lituje a snaží se jej získat na svou stranu, než aby jej chtěl za jeho antagonismus zničit.

Širší publikum je také vesměs spokojené, když známkuje na všemožných databázích výše než profesionální kritici. Svoje diváky si nové zpracování jednoznačně našlo. A i kdyby měl hraný seriál jenom vyrobit nové zástupy fanoušků, kteří si následně třeba i vychutnají původní animák, tak je to ve finále výhra i pro ty „pravověrné“, kterým hrané zpracování tak docela nesedlo. Jestli náhodou pořád váháte, zda to s Avataerm zkusit, přikládáme kolem textu trailery a dole pod článkem najdete zveřejněné plakáty a fotky.

Podklady a foto: Netflix

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 2

Jirka | 27.02.2024 16:27
Filmové zpracování dle mého názoru předčí to seriálové. Děj nemá spád a postavy jsou poněkud plitké. Za mě max. 50%
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu