Star Trek slaví 50 let. Pojďte se za nimi společně ohlédnout

Star Trek slaví 50 let. Pojďte se za nimi společně ohlédnout | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 18 obrázků
726 televizních epizod, 13 filmů. To je úctyhodné vysvědčení, kterým se jeden z nejpopulárnějších seriálů všech dob může pochlubit.

Včera tomu bylo přesně 50 let od chvíle, kdy 8. září 1966 byla odvysílána vůbec první epizoda Star Treku, s názvem The Man Trap. Autor seriál Gene Roddenberry tenkrát vůbec netušil, jaký se mu podařilo stvořit fenomén.

Původní seriál byl inspirovaný příběhy o objevování divokého západu či knížkami jako jsou Gulliverovy cesty. Seriál byl zasazený do 23. století, ve kterém posádka lodi Enterprise zkoumá odlehlé kouty vesmíru. Samozřejmostí bylo dobrodružství, objevování mimozemských kultur i rozebírání různých vědeckofantastických motivů. Řada inženýrů uvádí Star Trek jako svou inspiraci, v seriálu se našli zaměstnanci NASA, lze v něm hledat předobrazy pro mobilní telefon či elektronické tablety.

Nezpochybnitelný je také dopad na popkulturu. Vulkánský pozdrav zná dnes každý, kdo alespoň koutkem oka zahlédl televizi, teleporty, štíty či mezihvězdné pohony podobné těm ze Star Treku jsme viděli nesčetněkrát. Seriály jako Červený trpaslík či Battlestar Galactica, popřípadě filmy jako Galaxy Quest se Star Trekem otevřeně inspirují.

Nejdůležitější však na celém seriálu byl jeho tehdejší sociální dopad. Inklinovalo k němu velké množství marginalizovaných lidí. Od nerdů až po etnické a sexuální menšiny. Seriál jim učaroval důrazem na mezilidskou rovnoprávnost a snahu o pokrok. Seriál v té době boural hranice, když například ukázal první polibek mezi černoškou a bělochem na televizní obrazovce. Možná ze všeho nejdůležitější je však neutuchající optimismus posádky Enterprise i celého seriálu. V době, kdy jsou naše vize budoucnosti dystopické nebo rovnou katastrofické, jde o neobvyklý fenomén i dnes. 

Úspěch však nebyl zaručen vždy. Seriál bojoval o sledovanost, po druhé sezoně jej zachránily jen apely fanoušků a po třetí byl stejně zrušen. Teprve když Star Trek následně koupil Paramount, získal si během četných repríz proslulost, jakou má dnes. Postupně z původního seriálu vzešel jeho animovaný bratříček, několik celovečerních filmů s původním obsazením a následně celá řada spin-offů. Následovaly tak seriály Star Trek: Nová generace, Star Trek: Hluboký vesmír 9, Star Trek: Voyager a Star Trek: Enterprise. S obsazením z původních seriálů postupně vzniklo celkem deset celovečerních filmů pro kina.

Před deseti lety to opět vypadalo se Star Trekem bledě. Práva byla rozdělená na televizní a filmová, nevznikaly nové seriály ani filmy, hromadně se rozprodávaly rozsáhlé archivy. Paradoxně tak značce pomáhal z nejhoršího Star Trek J.J. Abramse, který podle řady fanoušků vůbec nerespektuje myšlenky a poetiku celé značky a pouze si půjčuje trekovské kulisy, aby v nich předvedl akční dobrodružství ve stylu Hvězdných válek. Série byla zrestartována, když ve snímku vznikla paralelní linie, ve které znovu potkáváme ty samé postavy z prapůvodní série – akorát mladší a v jiném obsazení.

Ať už si ale skalní příznivci (tzv. Trekkies nebo také Trekkers) o Star Trek (2009) a Star Trek: Do temnoty (2013) mysleli cokoliv, zájem byl obnoven a letošní celovečerní snímek Justina Lina – Star Trek: Do neznáma – už podle kritiků i fanoušků opět vedle akčního podívané srší tím správným optimismem a chutí po objevování, které ke Star Treku tak neoddělitelně patří. Film se sice v kinech nesetkal s dostatečným komerčním úspěchem, takže je docela klidně možné, že dalšího pokračování už se Abramsova posádka nedočká, ale plamen Star Treku už zase jasně hoří, a tak se příští rok můžeme těšit na nový seriál, nazvaný Star Trek: Discovery, který bude mít na svědomí Bryan Fuller, jeden z nejtalentovanějších televizních showrunnerů současnosti (Hannibal, Pushing Daisies), který navíc pracoval pro Star Trek: Voyager a Hluboký vesmír 9, takže sérii moc dobře rozumí. Tak žij dlouho a blaze Star Treku!

Přikládáme video, které bylo na počest padesátiletého výročí oficiálně zveřejněno a dolů do galerie jsme pro zajímavost dali fotky známých osobností, které se v sérii také mihnuly. Do komentářů nám určitě dejte vědět, co pro vás Star Trek znamená, popřípadě kterou z jeho mnoha četných „kapitol“ máte nejraději.

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu