Westworld: Náhrada za Hru o trůny se představuje

Westworld: Náhrada za Hru o trůny se představuje | Fandíme seriálům
HBO
Zobrazit dalších 22 obrázků
Nolan, Abrams, Crichton, virtuální realita, divoký západ a skvělé obsazení. Máme nástupce Trůnů?

Nevinné slovíčko „zábava“ dostává v dnešním světě stále další rozměry, které dokážou člověka nejednou překvapit a leckdy i šokovat. Filmové plátno ve ztvárňování nejrůznějších forem úniku, které futuristická zábava pro své účastníky většinou představuje, rozhodně nezůstalo pozadu. Měli jsme tu hardcore reality shows ve filmech jako Running Man a Hunger Games a do českých kin zrovna vtrhla zběsilá Nerve: Hra o život. Co kdyby se ale zábavy budoucnosti nemohla účastnit jen hrstka vybraných “šťastlivců”, ale jakýkoli platící návštěvník? Mladší bratr režisérského bosse Christophera Nolana, Jonathan Nolan, se spolu s J.J. Abramsem a Lisou Joy ujal seriálu pro HBO, který tuhle představu co nevidět zhmotní.

Westworld je místem, kde každý návštěvník může být tím, kým si přeje. Představte si něco jako kombinaci Matrixu a Ostrova v podobě zábavního parku zasazeného do dob divokého západu. Cílevědomý kreativní ředitel Dr. Robert Ford s tváří Anthonyho Hopkinse ho obydlel na míru vyrobenými postavami, které mají jediný účel: sloužit jako rozptýlení pro klienty. Ti tu mohou strávit hezké odpoledne podobně, jako kdyby se vydali třeba do Disneylandu. Sami obyvatelé Westworldu ale nemají o falešnosti svých existencí ani ponětí. Co tedy bude následovat, když se tahle tenký závoj nevědomosti protrhne a odhalí to velké nic, které se za ním skrývá?

S vědomím, že legendární Hře o trůny zanedlouho vyprší doba trvanlivosti, si tedy HBO vybralo nový tahák na nedělní prime time. A to je sakra velký oříšek. Jak po stránce sledovanosti, která byla u Her neobyčejně vysoká, tak po stránce obsahové - styl vyprávění i vizuál prostě musí pořádně zaválet, aby seriál dosáhl na laťku svého předchůdce. Temná sci-fi odysea Westworld na to má své lidi. Kromě mladého Nolana, který si přibral i režii pilotní epizody, se povedlo namíchat dost zajímavou castingovou směs čítající Jeffreyho Wrighta (Hunger Games: Síla vzdoru), Jamese Marsdena (X-Men) nebo Thandie Newton (RocknRolla). Dále hrají Rodrigo Santoro, Miranda Otto, Tessa Thompson, Jimmi Simpson, Luke Hemsworth nebo Clifton Collins Jr.

Podstata vědomí a existence, svobodná vůle a její zneužívání - to jsou kameny, na kterých nový Westworld bude stát. Jak to, že nový? Nejedná se totiž o původní námět, ale o hodně volnou variaci na celovečerák z roku 1973 zrežírovaný a napsaný spisovatelem Michaelem Crichtonem (Jurský park). Ten se oháněl tak trochu béčkovější zápletkou, která stavěla vzbouřené robotické obyvatele proti nebohým návštěvníkům parku. Oproti ní se v aktuální verzi zřejmě setkáme s konflikty, které budou mít více barev než jen černou a bílou. Můžeme si dát symbolickou high five už jen při pohledu na první plnohodnotný trailer. Nově odhalená postava Muže v černém (Ed Harris) tu má na rozdíl od své skrz naskrz padoušské role pistolníka v původním filmu sympaticky nejednoznačné pohnutky (a super ohoz). Jedním z jeho plánů je vynést na světlo pravdu, kterou prozradí napohled křehké dívce Dolores (Evan Rachel Wood). Tím se oba stanou ohniskem doutnajícího střetu mezi Dr. Fordem a jeho stvořeními. “Žádné rozhodnutí, které jsi kdy udělala, nikdy nebylo tvoje. Co kdybych ti řekl, že jsem tu, abych tě osvobodil?” Jasně, beru. A co vy?

Na americké a britské obrazovky se Westworld chystá už na začátku října a navzdory menším odkladům. Před několika měsíci byla produkce zastavena, což vzbudilo obavy, že se přípravy seriálu nevyvíjí tak, jak by si HBO přálo. James Marsden teď uvádí vše na pravou míru. Seriál žádné potíže nemá, showrunneři si pouze chtěli ujasnit, kam přesně seriál chtějí za 5-6 sezon dovést (a tudíž k tomu už teď začít pokládat základy) a HBO jim to dovolila. Můžeme jen doufat, že česká HBO uvede seriál souběžně se zámořím, stejně, jako je tomu u Hry o trůny.

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 2

Anarvin | 09.09.2016 23:26
Tak super, že to potvrdili. Ještě při editování článku to nebylo odhalené :)
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu