Sense8: Čekání na druhou řadu krátí vánoční speciál

Sense8: Čekání na druhou řadu krátí vánoční speciál | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 8 obrázků
Wachowské nadělily fanouškům Sense8 parádní vánoční dárek.

Globalizaci nelze zastavit. Svět je jedna velká vesnice a díky sociálním sítím a podobným udělátkům jsme si blíž než kdy jindy. Přece ale existují možnosti vzájemného propojení, o kterých si můžeme nechat jen zdát. Co kdyby bylo možné ho posunout na úplně jiný level?

Pro hrdiny seriálu Sense8 neexistuje vzdálenost. Tajemné pouto, jehož existenci začali znenadání vzájemně pociťovat, jim umožňuje se “navštěvovat” na opačných koncích zeměkoule. Ale to je jen špička ledovce. Osm jedinců, kteří dosud žili své vlastní životy, najednou v těch nejneočekávanějších chvílích zaplavují pocity někoho jiného.

Taková idea je už sama o sobě pro scenáristy potenciálním zlatým dolem. Nabízí totiž nekonečné množství kombinací a tvůrčích kliček k nasycení dnešních diváků, kteří viděli už bezmála všechno. Onlinová televize Netflix si vybrala dalšího zajímavého koně. Sestry Wachowské, které se za seriál postavily, jeho koncept obohatily o svůj neobyčejný filmařský pohled. Už jen úvodní znělka složená ze 108 záběrů z osmi zemí světa je vysoce návyková.

Podobně je to i s postavami. Citlivý herec Lito z Mexico City (Miguel Angel Silvestre), uzavřená bojovnice Sun ze Soulu (Donna Bae), Wolfgang (Max Riemelt) vychovaný ulicemi Berlína, něžná lékárnice Kala z Bombaje (Tina Desai), polda-sympaťák Will z Chicaga (Brian J. Wright), hackerka Nomi ze San Francisca (Jamie Clayton), křehoučká DJka Riley z Londýna (Tuppence Middleton) a “Van Damme”, dobrosdečný řidič autobusu z Nairobi (Toby Onwumere); ti všichni jsou dílky puzzle ve skládačce, které svým konáním postupně dávají tvar. Musí si při tom ale hlídat záda, protože jim je na stopě podivná korporace, která si s nimi očividně nechce jen popovídat o počasí. Naštěstí mají na své straně záhadné strážce - jmenujme třeba Jonase Maliki aka Sayida ze Ztracených (Naveen Andrews). Ti dělají maximum pro to, aby „cítitele“ (v originále tzv. sensates) uchránili před nepřáteli.

Proč se to ale všechno děje? A proč zrovna jim? Vizionářské režijní duo se prozatím rozhodlo mlžit. Asi je to tak dobře. Spolu s dalšími tvůrci, jako je například Tom Tykwer, tak mohly Wachowské v první řadě seriálu naplno předvádět elegantní filmařinu, která využívá méně digi triků, než by se u takového námětu očekávalo. Sledovat v průběhu dvanácti epizod desítky nápaditých návazností, jak na úrovni smyslů, tak příběhu, je prostě potěšení. Soundtrack mixuje islandské mágy Sigur Rós s rozličnými hudebními motivy, a tím odráží multi-kulti charakter seriálu.

Den před Vánoci jsme se dočkali dárku v podobě dvouhodinového vánočního speciálu, který na nic nečekal a vrhl nás zpět do světa záhadného clusteru (tak se říká shluku, který tvoří našich osm hrdinů). Propojení mezi sensates je čím dál hlubší a díky tomu ve svých nitrech navzájem objevují temnější tajemství. Pociťují také stále větší potřebu chránit jeden druhého před nebezpečím. Příběhy postav navazují přesně tam, kde v poslední epizodě první série skončily - není se proto třeba bát, že bychom byli o cokoli ochuzeni. Naopak. Tradici vánočních speciálů lze považovat za skvělý způsob, jak vyplnit leckdy nekonečnou mezeru mezi koncem jedné a začátkem další série. Regulérní pokračování Sense8 budou mít fanoušci příhležitost vidět v květnu následujícího roku; druhá série vstoupí na obrazovky 5. 5. 2017. Buďme proto rádi, že si velkou osmičku můžeme užít - i když jen jednorázově - už teď na sklonku roku 2016.

Připomeňme si vánoční atmosféru koledou v duchu Sense8, kde tajemný našeptávač (Terrence Mann) se zlověstnými úmysly nahrazuje roli Santa Clause:

Našeptávač je vidí ve spánku,
ví, kdy jsou vzhůru,
zda byli hodní či zlobili,
proto, cítitelé, sekejte radši dobrotu.

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu