Seriálový tip: Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho

Seriálový tip: Holistická detektivní kancelář Dirka Gentlyho | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 8 obrázků
Další román komediálního génia Douglase Adamse se dočkal filmového (seriálového) zpracování a my výsledek můžeme jen doporučit.

Seriál Dirk Gently's Holistic Detective Agency, který jsme si již dříve představili, dokončil svůj běh na BBC America před dvěma týdny. A abychom si ho mohli užít i my, tak se vzápětí přesunul na Netflix, kde je dostupný v celé osmi-dílné kráse.

Showrunner Robert Cooper popisoval tento seriál jako mix Sherlocka, Doctora Who a Supernatural. Realita je ovšem taková, že se tvůrcům podařilo překročit příměry a vytvořili dílo, které je samo o sobě vzorem. Je to prostě unikátní a bizarní detektivka, která je jak šílená, tak paradoxně logická a neskutečně zábavná. Trailer, který seriál uváděl, opravdu nelhal a vystihl tempo seriálu, ale i zmatenost a fascinaci, kterou divák prožije. A tyto kvality jsou typické snad pro každý díl, přestože čím blíže jste závěrečné osmé části, tím více dává vše smysl.

Seriál představuje jeden ucelený příběh. Nejde tedy o osm epizodických zastavení, ale postupně odhalujeme další stopy a záhady detektivního případu, do kterého společně s Drikem Gentleym (Samuel Barnett) vlétne i Todd Brotzman (Elijah Wood). Úvod je šílený, ale pokud máte rádi absurdní humor, tak nesmírně chytlavý. A tak to jde dále. Za sebe musím říct, že jsem až do čtvrtého dílu nevěřícně kroutil hlavou na konci každé epizody. Byla to jízda, a přestože jsem byl vlastně stále zmatenější, vůbec to neubíralo na touze koukat se dál.

Příběh není z těch, které by autoři natahovali do nekonečna, dostanete své odpovědi. Hrdinové jsou živí a skuteční. Mají své problémy, někdy extrémní, ale nejde jim nefandit. Kritické situace a konflikty jsou reálné. Nic se nespraví mávnutím kouzelného proutku. Elijah Wood (Todd) hraje svou roli brilantně a i ostatní jsou uvěřitelní a chcete s nimi trávit čas.

Co se týče samotného děje, tak zde nejde v podstatě nic prozradit, protože by to mohlo vnést smysl do tvůrci pečlivě připraveného chaosu. Je ovšem na místě vypíchnout režii (Paco CabezasDean Parisot), která to ustála a udržela šílené tempo po celou dobu série. Stejně tak scénárista Max Landis (Kronika) pomohl na obrazovky přivést řádně šílené záporáky (ať již s charakterem nebo roztomile vymyté) i zápletku, která pravidelně překvapuje. A i vedlejší postavy mají své kultovní momenty. A přestože je seriál primárně šokující a zábavný, tak se podařilo vše vyvážit s vážnými tóny, které ale do příběhu prostě sedí a dělají ho živý. A ano, šílený. A nakonec zmínka o hudbě, která si také našla své místo. Některé postavy mají svůj hudební motiv. A to jak milý a bláznivý, tak vybroušeně psychotický.

Celkově tedy můžete seriál doporučit všem, kteří mají rádi humor Douglase Adamse (Stopařův průvodce po Galaxii) či absurdní humor celkově. Určitě to nebude show pro všechny. Jde o originální detektivku s charismatickými hrdiny a solidním, bizarním příběhem. Pro fanoušky je tu pak dobrá zpráva. BBC America si již před koncem první série objednala další, tentokrát 10ti dílnou, řadu na rok 2017!

Viděli jste již tento seriál? Co na něj říkáte a těšíte se na další nášup? Podle tvůrců má být ještě šílenější.

PS.: A ten pes a kotě jsou opravdu důležití!

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 1

Roxanna | 28.01.2017 21:49
Perfektní seriál... Vážně jsem z něj neskutečně nadšená , z toho jak je celkově komický. S rychlým dějem, ale také dokáže být místy vážný a nakonec všechno zapadá nádherně do sebe.... Opravdu jeden z nejlepších seriálů co jsem kdy viděla. Přijde mi že většina seriálu je poslední dobou moc vážná a smutná , nebo tak strašně ,,pomalu jdoucí,, :D . Moc doporučuji každému kdo má rád sci fi a rád se pobaví , jak už bylo řečeno ve skvělém článku nahoře :) (Píšu jako fanoušek Supernatural , Sherlocka a samozřejmě i Doktora Who:D )
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu