The Crossing: Jak se povedl sci-fi pilot o uprchlících z budoucnosti?

The Crossing: Jak se povedl sci-fi pilot o uprchlících z budoucnosti? | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 15 obrázků
Nový sci-fi seriál servíruje haldu otázek a minimum odpovědí, o to víc však láká na další díly.

Čerstvý desetidílný sci-fi seriál z dílny ABC se chlubí originální zápletkou, která má potenciál zaujmout a bavit po celou sérii. The Crossing začíná v momentě, kdy se na pláži u malého amerického městečka vyplaví stovky mrtvých a desítky přeživších, které tvrdí, že utekly z budoucnosti (kolem roku 2200). Tato budoucnost je popisována jako válka o přežití normálních lidí, kteří jsou zabíjeni novým stupněm lidského vývoje. Jedná se o jakési mutanty, jež mají mnohem vyvinutější smysly a enormní sílu. Je ovšem všechno tak, jak se na první pohled zdá?

Hned úvodní díl o úměrné stopáži 40 minut předkládá nespočet otázek a to, co jste brali před pár minutami jako fakt, se vzápětí může začít ubírat zcela jiným směrem. Díky takto originální zápletce a slušnému televiznímu vizuálu mě dokázal hned úvodní díl plně zaháčkovat. A i když se může jednat o pouhý povedený pilot jinak rozplizlé série plné logických lapsů, tak i přesto dám The Crossing šanci, neboť jsem v napětí, kam se to celé bude nadále ubírat.

Hlavním hrdinou a jakýmsi divákovým uvaděčem do seriálového dění je místní šerif Jude Ellis, kterého překvapivě ztvárnil Steve Zahn (Sahara, Temný úsvit). Zvláštní na tomto obsazení je to, že Steve Zahn rozhodně nepůsobí jako typický drsný šerif, ale jako normální chlápek od vedle. Nejprve jsem si tohoto herce v této úloze nedovedl úplně představit, ale už v prvním dílem si dokáže získat divákovy sympatie a díky jeho všednosti a lidskému podání dokáže stejným nechápavým způsobem přihlížet okolnímu dění, jako samotný divák.

Značně sem se těšil na herečku Natalii Martinez, která mě zaujala už v první Rallye smrti nebo výborné PatroleJakem Gyllenhaalem. I v průměrném 13. okresku dokázala z pozice drsné policistky nalákat k dalšímu zhlédnutí. Téhle herečce zkrátka nedělá problém udržet nad vodou i celý jinak průměrný seriál. V The Crossing má rovněž důležitou roli a i když se její tajuplnou postavou Reece v prvním díle šetří, tak tvůrci závěrem navnazují, že se dočkáme její postavy v plnohodnotné formě v dalších dílech.

Samotní příchozí z budoucnosti mě neměli na takto malém prostoru šanci zaujmout. O nikom se zatím nedá říct, že by nějak zvlášť vyčuhoval nebo naopak svým výkonem kazil celkový dojem. Uvidíme, jak se seriál vyvrbí nadále a jaké šílené/nečekané tajemství přeživší ještě odhalí. Už jen samotná romantická linka mezi Hannah (Kelley Missal) z budoucnosti a důstojníkem FBI Royem (Grant Harvey) by se mohla vyvíjet zajímavým směrem.

První díl dostal do vínku jen dvě krátké akční scény a není snadné říci, zda toto sci-fi drama bude i nadále koketovat s akčním žánrem, nebo se ubere poklidnou dramatickou cestou se sci-fi prvky. Byl bych raději za styl Pozůstalých, kteří díky brilantnímu scénáři a sázce na detailní vykreslení postav nepotřebovali k dokonalému seriálovému zážitku odhalovat jedno tajemství za druhým, jen aby udrželi divákovu pozornost. The Crossing je samozřejmě úplně jiným seriálem a těch několik nečekaných zvratů jen v pilotním dílu ukazuje, že tady se s odkrýváním tajemství šetřit příliš nebude. To však pro někoho může být vítané plus.

Scenáristy a zároveň producenty celého projektu jsou Jay Beattie (Myšlenky zločince, Scream) a Dan Dworkin (Matador, Surface). Hned na úvod mám ze scénáře dojem, že tvůrci mají celou první řadu jasně promyšlenou a že se zároveň nepojede jen na jistotu, ale bude se seriál snažit mírnou kontroverzí vymezovat vůči ostatním. Tak či tak se jedná o start seriálu, který momentálně svým pojetím nemá ve vysílání konkurenci.

The Crossing hned na úvod servíruje několik zajímavých postav a především neokoukanou zápletku, která jistě skrývá nespočet zvratů a překvapení. Zda divákům u sledování The Crossing spadne čelist nebo budou jen nechápavě kroutit hlavou nad nelogičnostmi a průměrným uchopením ambiciózní látky, je ve hvězdách. Já mám prozatím jasno a jen za ten úvodní navnazující díl si tvůrci zaslouží pochvalu a důvod si pustit příští týden druhý díl.

V galerii najdete obrázky z pilotního dílu a uveřejněné promo fotografie.

Naše hodnocení
7/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 1

Keoki | 05.04.2018 22:57
,,Berou nám práci!" SP S08E07
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu