Žaloby a jiné ataky: TOP 6 seriálů, které čelily nařčení z plagiátorství

Žaloby a jiné ataky: TOP 6 seriálů, které čelily nařčení z plagiátorství | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 7 obrázků
Jak tenká je linie mezi vlastním tvůrčím nápadem a kopírováním od někoho jiného? Řada dnešních tvůrců vám jistě řekne, že příliš tenká.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3
  4. Kapitola č.4
  5. Kapitola č.5
  6. Kapitola č.6

Originalita je ohrožený, podle některých dokonce vymírající "druh". Ať už se jedná o inkoustem nasaklé stránky věčnosti, nesmrtelné příběhy ikon stříbrného plátna nebo lidské emoce bojující proti vlastní přirozenosti na prknech, která znamenají svět. Jeden moudrý člověk kdysi prohlásil, že všechno důležité už bylo někým řečeno. Nyní už jenom všichni opakujeme velké myšlenky těch, kteří s nimi přišli v minulosti před námi.

Červený trpaslík, Simpsonovi atd.: TOP 5 nejšílenějších teorií
 

Restart, reboot nebo remake. To všechno je chléb budoucnosti. Není tak žádným překvapením, že žánrová témata, základní dějové kostry nebo typologie postav se navzájem těsně prolínají a logicky i (ne)přímo ovlivňují. S tím samozřejmě příchází řada rozepří, konfliktů a obvinění, protože někteří lidé vidí v dílech jiných svou vlastní práci. Nezřídkakdy tak končí tyto záležitosti u soudu. Zde vám přinášíme 6 nejznámějších seriálů, které čelily nařčení z kopírování a někdy dokonce i plagiátorství.

Fear the Walking Dead vs. Dead Ahead


Slavný apokalyptický spin-off byl nařknut z kopírování tvůrcem komiksu Dead Ahead, Melem Smithem, který si všiml, že si seriál vypůjčil inspiraci z jeho komiksového díla. O jaké podobnosti se vlastně jedná? Na jedné straně máme komiks, který se odehrává na moři, a na té druhé seriál, který tento koncept od něho údajně okoukal. I když seriál přímo nekopíruje děj či destinaci komiksu, tak si podle Smithe převzal jisté myšlenky, které se uskutečňují ve stejnou dobu a ve stejných formátech jako v komiksu. A kdo je podle něj hlavní viník?

Jistý David Alpert, který v době vydání komiksu dělal Melu Smithovi agenta. Ten ale zároveň sloužil i jako obchodní manažer Robertu Kirkmanovi, autorovi komiksu Živí mrtví, ze kterého byl následně vytvořen stejnojmenný seriál. A když se studio rozhodlo natočit spin-off Fear the Walking Dead, vedení přiřadilo Davida Alperta do pozice výkonného producenta. Tím pádem poté mohl okopírovat prvky ze Smithova díla. Nechť každý posoudí, zda jsou podobné námitky relevantní. Nám to spíše připadá, že tonoucí se stébla chytá.

Další kapitola »
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 1

Sigma | 02.09.2018 09:12
Gender bender hlavních postav, aneb jak poznáte, že článek není originální, ale přeložený.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu